Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: wichitavrijkom

De Onbekende Seriekijker: wichitavrijkom

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 29ste Onbekende Seriekijker is Wichita van Rijkom (25)

Wichita van Rijkom

Aantal serie-uren per week: Dit verschilt heel erg afhankelijk van mijn gezondheid. Soms kom ik een hele week niet buiten omdat dit lichamelijk niet lukt en dan kan ik zo tig afleveringen achter elkaar kijken. Maar als ik een goede week heb probeer ik juist meer op pad te gaan, de deur uit en heb ik dus wat minder tijd om daarnaast ook veel series te kijken. Ik kijk meestal ’s avonds en ’s nachts als ik niet kan slapen en denk dat ik dan al gauw zo aan de vier uur kom. Dat dan gemiddeld zo’n vier dagen per week denk ik, kom je uit op zestien uur. Nu staat de televisie hier bij ons thuis echt altijd aan dus soms volg ik iets niet intensief maar krijg ik wel een hoop van het verhaal mee. Als ik die kijktijd er dus ook nog bij reken dan zal de uitkomst een stuk hoger zijn.
Allereerste serie ooit gezien: Poeh dat durf ik zo niet te zeggen… Mijn allereerste serie zal denk ik iets uit het kindergenre zijn geweest zoals Samson & Gert of The Smurfs. Maar ik weet wel dat ik al jong de Amerikaanse soaps zoals The Bold and the Beautiful en As the World Turns ook begon te volgen. Mijn eerste hondje, die ik op vierjarige leeftijd kreeg, heeft zelfs de naam Macy gekregen, afgeleid van een karakter uit The Bold and the Beautiful. Series zoals 7th Heaven en Sweet Valley High staan mij nog zeer zeker op het netvlies gebrand als programma’s die ik als kind al op jonge leeftijd graag keek. En tussen de middag keek ik tijdens de lunchpauze toen ik nog op de basisschool zat graag de komedies op RTL zoals Blossom en Full House. Later volgden de typisch jongvolwassenen series zoals Gilmore Girls, One Tree Hill en Veronica Mars en daar kwamen dan uiteindelijk weer series zoals Las Vegas, Lost en McLeod's Daughters bij. Zo heb ik mijn kijklijst steeds meer en meer uitgebreid tot de lange waslijst die het inmiddels is.
Beste serie ooit: Ik kan denk ik niet één serie noemen, daarvoor heb ik al teveel gezien en verschillen de series ook teveel van elkaar. Dexter, Grey's Anatomy, Ringer, 24 (de eerste seizoenen dan), Terra Nova en The Flash (2014) zijn maar enkele namen die me gelijk te binnen schieten. Ik weet wel dat binnen het komedie genre Full House altijd erg belangrijk voor mij is geweest. Ik ken dat familieleven totaal niet dus vond het altijd prachtig om die serie te zien. Maar een van mijn grootste favorieten is misschien toch wel Charmed denk ik. De combinatie van magie, drama, een vleugje komedie en actie vond ik echt geweldig als kind en nu nog steeds.
Beste serie op dit moment: Oef, dat is een lastige. Als ik er echt maar één mag noemen is dat denk ik toch wel The Flash (2014). Hoewel ik geen stripboekenlezer ben houd ik echt van het superhelden genre. The Flash (2014) is voor mij een serie die een erg goede balans heeft gevonden in het vertellen van zijn verhalen. Er zit voor ieder wat wils in en de karakters zijn ook stuk voor stuk erg sympathiek. Ik zie ook groei in de verhaallijnen, seizoen twee was echt vele malen beter dan het eerste seizoen in mijn ogen en ik hoop dat ze deze groei blijven doorzetten.
Serie die op de planning staat: Jee, dat zijn er ook nog een hele hoop. Heb er echt tientallen op MijnSerie geselecteerd staan om ooit nog eens aan te beginnen. Maar de hoogste kanshebbers op dat lijstje om mee te starten van series waar ik ook nog niet eerder aan ben begonnen zijn denk ik: Daredevil, House of Cards (2013), Penny Dreadful, Homeland en Scream. Van nieuwe series die binnenkort starten zijn Frequency en No Tomorrow toch wel echt de series waar ik op zit te wachten samen met Prison Break welke natuurlijk nieuw leven in is geblazen dit jaar. En series waar ik ooit wel al eens aan ben begonnen die ik graag nog verder wil kijken zijn onder anderen: Agents of S.H.I.E.L.D., Beauty and the Beast, Grimm, Glee, Nashville, Pretty Little Liars, One Tree Hill, American Horror Story en Revenge.



Wichita van Rijkom, haar gebruikersnaam is wichitavrijkom, is 3 jaar en 10 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Wichita, ik ben 25 jaar oud, mijn MijnSerie naam is wichitavrijkom, ik ben inmiddels bijna 4 jaar lid van de site en al mijn hele leven lang serie-fan.

De top vijf van Wichita ziet er als volgt uit en ze zegt over haar top vijf: “In willekeurige volgorde.” “Charmed, Once Upon a Time, Full House, The Flash (2014), ER.”



Wat vindt je de slechtste serie die je ooit heeft gezien? Waarom?: ”Een serie die me gelijk te binnen schiet is The Leftovers. Ik weet dat een hoop mensen het hierover niet met mij eens zijn maar dat verhaal sprak mij gewoon absoluut niet aan. Big Love is ook zo een serie waar ik meerdere keren mee ben begonnen maar die mij echt totaal niet kon boeien. Ik ben denk ik ook meer een commerciële seriekijker dus de ietwat alternatieve verhalen van de kabelzenders spreken mij meestal minder aan ondanks dat dit juist de series zijn die vaak door critici en ‘kenners’ erg positief ontvangen worden. Een ander genre wat mij totaal niet aanspreekt zijn de oer-Hollandse series zoals Dokter Tinus of New Kids. Tijdens het kijken van dat soort series erger ik me echt teveel aan de burgerlijkheid of juist brutaliteit waardoor ik meestal al na enkele minuten weg zap.”



Slechte serie of goede serie, ze hebben allemaal een genre en land van herkomst. Wat is je favoriete genre?: “Ik denk toch wel iets van fantasie/science fiction met een vleugje romantiek. Dat is een genre waar ik toch iedere keer weer op terug uitkom merk ik. Of het nu om magie gaat zoals bij Witches of East End, vampiers zoals bij Buffy the Vampire Slayer of superkrachten zoals Supergirl, ik vind de combinatie van spanning en actie met toch ook uiteindelijk wel dat goede einde vaak het leukst. En naar welk land gaat je voorkeur uit?: “Ja dat is absoluut Amerika. Ik ben echt een liefhebber van wat de grote massa aantrekt denk ik, met hier en daar wat kleine uitstapjes naar wat (kijkcijfer-technisch gezien) minder populaire series. Maar ik denk dat het overgrote merendeel van de series die ik kijk toch wel uit de Verenigde Staten komt.”



Wat betekenen die series voor je? Is het ontspanning of nog iets anders?: “Voor mij betekenen series heel veel. Ik ben al sinds mijn dertiende arbeidsongeschikt door allerlei chronische ziektes. Door de jaren heen is het kijken van series echt een grote hobby van mij geworden. Het is een activiteit die ik ook kan uitvoeren op dagen dat mijn gezondheid me in de steek laat waardoor ik er erg veel tijd aan besteed. Het is voor mij ontspanning maar ook een ontsnapping aan de realiteit. Ik kan even met iets anders bezig zijn dan mijn dagelijks leven en ook via de karakters in een serie toch een leven leiden dat onmogelijk is voor mij in het echte leven.” Door dat kijken, ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? Hoe ging je daar mee om?: “Ik weet niet of ik echt verslaafd ben geweest, maar ik krijg wel vaak uit mijn omgeving te horen dat ik een erg toegewijde televisiekijker ben. Als ik een serie volg wil ik echt geen aflevering missen en zal ik zo een aflevering online opzoeken of helemaal terugspoelen als ik een scene gemist heb. Een serie waar ik een tijd lang wel erg intensief mee bezig ben geweest is Once Upon a Time. Deze serie heb ik jarenlang ’s nachts, live als deze ook op de Amerikaanse televisie te zien was online met een groep vrienden van over heel de wereld gekeken. Ik deed dit vooral vanwege de gezelligheid, lekker samen kijken en kletsen over wat er gebeurde. Maar ook de live Twitter sessies van de cast vond ik een erg leuke toevoeging aan het kijken op die manier. Inmiddels doe ik dit echter niet zo heel erg vaak meer omdat ik de kwaliteit van de verhalen toch wat minder boeiend vind om ’s nachts voor wakker te blijven.”



We hebben het gehad over genres en landen van herkomst, slechte en goede serie, maar heb je ook een favoriete acteur/actrice? Zo ja, waarom die? Of zo nee, waarom niet?: “Nee eigenlijk niet. Ik weet nog wel dat vrienden van mij als hen vroeger werd gevraagd één favoriete acteur of actrice te noemen ze gelijk een naam klaar hadden maar ik heb dat nooit gehad. Ik vind allerlei mensen leuk maar er springt er voor mij niet echt een gelijk bovenuit. Ik vind ook dat een acteur vaak zo goed is als het verhaal dat hij/zij vertelt. Ze kunnen nog zo geweldig goed acteren, als het script en de verhaallijnen niet goed zijn dan zal de kwaliteit nooit zo hoog zijn als dat het zou moeten. Dus nee ik heb wel acteurs en actrices die ik graag volg en waarvan ik misschien eens een extra aflevering van een nieuwe serie kijk als ik weet dat zij hier in mee doen, maar het is niet zo dat ik echt een favoriet heb waarvan ik alles kijk wat hij/zij doet.”



En hoe kijk je naar al die series? Waar ben je, waar zit je en met wie?: “Ik kijk meestal alleen of met mijn moeder samen (ik woon nog thuis vanwege mijn gezondheidsproblemen). Er zijn eigenlijk twee manieren waarop ik series kijk. De eerste manier is via de PC. Meestal kijk ik dan vanuit mijn bureaustoel, alleen, en staat de televisie daarnaast ook aan (maar op stil of heb ik zelf een koptelefoon op). Vaak zit er wel een van de vele huisdieren hier op schoot of bij me in de buurt dus echt helemaal alleen ben ik nooit. De andere manier van kijken is via de televisie en dat doe ik dan meestal of ook vanuit m’n bureaustoel of van op de bank. Lekker languit met de benen omhoog en misschien nog een snack of wat te eten erbij, soms alleen en soms met mijn moeder erbij. Je zei het al via de PC of televisie, maar stream je ook? Of heb je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of HBO?: “Toevallig sinds dit jaar een abonnement op Netflix. Ik keek eigenlijk altijd gewoon online via gratis streamsites maar toen Fuller House uitkwam besloot ik toch een account voor een maand af te sluiten. Sinds kort kunnen we ook Netflix kijken op televisie dus heb ik het account weer gereactiveerd en kijken we nu af en toe dus ook wat series (en films) op die manier. Wacht je tot de volgende aflevering uitgezonden word op de televisie?: “Vroeger volgde ik meer via de Nederlandse televisie maar tegenwoordig schrappen Nederlandse zenders te vaak een serie halverwege een seizoen om dit dan nooit meer op te pakken. Om die reden kijk ik tegenwoordig meer online. Series die ik nog niet eerder heb gezien kijk ik wel graag eerst op de Nederlandse televisie om dan vervolgens verder online te kijken. Het is dus denk ik een mix van beide met een lichte voorkeur voor online kijken, al vind ik via de televisie kijken eigenlijk comfortabeler.”



We zijn er bijna doorheen, de één na laatste vraag. Welke series volg je op dit moment?:” Heb je even? Hahaha! Uhm, sowieso de meeste Shondaland series wel dus Grey's Anatomy, Scandal, How to Get Away with Murder (al ben ik niet met allemaal even ver nog). Verder het merendeel van The CW series dus Arrow, DC's Legends of Tomorrow, The Flash (2014), Supergirl, iZombie. Een paar familiekomedies zoals Modern Family en Fuller House. Ik ben uiteindelijk toch ook gezwicht voor de ‘grote naam’ Game of Thrones dus daar ben ik inmiddels ook helemaal bij mee. Crimeseries hou ik ook wel van dus Quantico, Criminal Minds, Hawaii Five-0 en Scorpion staan ook op mijn kijklijst. Wat guilty pleasures zoals Shadowhunters en Family Guy maak ik ook graag af en toe wat tijd voor… Oh ja en pas geleden zijn we hier begonnen met Orange Is the New Black.”



En dan alweer de laatste vraag. Welk cijfer geeft jij jezelf als seriefanaat op een schaal van 1 tot 10? En hoe past MijnSerie daarin?: “Ik denk een 7,5. Wat betreft hoe fanatiek ik series kijk en hoe serieus ik dit neem is het cijfer waarschijnlijk stukken hoger. Maar ik ben ook zeer zeker een commerciële seriekijker. Ik hou niet zo van de series die je veel op HBO of zo ziet bijvoorbeeld. Dat is mij vaak allemaal net wat te alternatief en vulgair. Op zich niks mis mee hoor, laat ik dat voorop stellen, maar gewoon niet helemaal mijn persoonlijke stijl. Wel kijk ik meer series en weet ik meer achtergrond informatie over series dan de gemiddelde televisiekijker, dus vandaar een nette voldoende. MijnSerie is voor mij zowel praktisch als plezier. Praktisch omdat het gewoon heel handig is een plek te hebben om alles bij te houden. Ik weet in één klik bij welke aflevering ik ben en blijf ook makkelijk op de hoogte van het laatste serienieuws. En plezier omdat ik meer leer over series dan ik ooit had gedacht en de recensies schrijf voor de site wat ik ook een erg leuke hobby vind om te beoefenen. Het combineert twee passies van mij, namelijk series kijken en schrijven en het zorgt er ook voor dat ik af en toe dingen bekijk die ik anders wellicht niet zelf had uitgekozen.

Wichita (wichitavrijkom) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar zij graag naar kijkt en ook waar. Op 17 oktober komt er een andere seriefan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Wichita, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

,5
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

sarlottje
sarlottje 4 oktober 2016, 12:19
Leuk geschreven!
DavidPrice
DavidPrice 4 oktober 2016, 15:37
Leuk!
Stella4Ever
Stella4Ever 5 oktober 2016, 11:45
Heel leuk
Log in om een reactie achter te laten