Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste serie van 2023

Serie van het jaar 2023 - Beste serie van 2023

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie beste serie. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Al sinds 2017 maak ik een top 10 van beste series, maar nog nooit is het zo duidelijk geweest, als dit jaar, welke series ik kan nomineren. Dit komt mede door jullie stemmen in de poll, als die er niet waren geweest was het uitkiezen van een top 10 een stuk lastiger geweest. Ook heb ik uiteraard gekeken naar de forum stemmen, het aantal leden die een serie volgt, wat voor cijfer het heeft en of de serie mogelijk in de top 100 staat.

De lijst is dit jaar enorm gevarieerd, van fantasy, naar sciencefiction, naar superhelden, detectives, advocaten, diplomaten, meesterdieven en drugcriminelen alles zit er in. De keuze is reuze zullen we maar zeggen, maar dat maakt het stemmen best wel lastig.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2023;

Ahsoka


Ahsoka
Er is één serie in deze lijst die ik niet heb gezien en dat is Ahsoka. Ahsoka is de zoveelste spin-off in het Star Wars-universum, maar wel eentje waar veel door jullie op gestemd is. De serie kan ook rekenen op een mooi oordeel, een 8.2/10. De sciencefictionserie gaat over Ahsoka Tano (Rosario Dawson) een leerling van Anakin Skywalker en wordt verteld in acht afleveringen te zien op Disney+.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ahsoka.

Bosch: Legacy


Bosch: Legacy
Bosch: Legacy is een spin-off van Bosch en is te zien op Prime Video. De serie gaat verder waar Bosch is gebleven, het enige verschil is dat de rechercheur uit Los Angeles niet langer bij de LAPD zit, maar nu werkt als privédetective. De serie is al vernieuwd met een derde seizoen en geheel terecht staat deze dan ook in de top 10 van beste series.
Helaas zijn er nog geen recensie geschreven over deze serie, maar in de podcast kun je horen wat ik ervan vind.
MijnSerie Podcast: seizoen 4 aflevering 10.

The Diplomat (US)


The Diplomat (US)
Keri Russel en Rufus Sewell schitteren in deze geweldige politieke drama serie van Netflix. De serie The Diplomat (US) draait om ambassadeur Kate Wyler (Russell) en haar (v)echtgenoot Hal (Sewell). De chemie tussen beide en de geweldige andere acteurs zijn een feest voor het oog en oor. En met slechts acht afleveringen en een terechte vernieuwing met een tweede seizoen mag deze serie meedingen naar beste serie van 2023.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Diplomat (US).

Ferry: De Serie


Ferry: De Serie
Als je Undercover niet hebt gezien kun je toch met een gerust hart naar Ferry: De Serie gaan kijken. Wel een kleine waarschuwing vooraf, meneer Jumbo is in geen velden of wegen te bekennen in deze donkere en huiveringwekkende prequel. Vergeet wat je weet van Ferry (Frank Lammers) als je Undercover hebt gezien, want hier komt een hele donkere kant naar boven. Gelukkig hebben we Danielle (Elise Schaap) om het geheel wat in balans te brengen.
Helaas zijn er nog geen recensie geschreven over deze serie, maar in de podcast kun je horen wat ik ervan vind.
MijnSerie Podcast: seizoen 6 aflevering 3.

Lupin


Lupin
Lupin is al drie keer eerder in de prijzen gevallen, in 2021 won de Franse misdaadserie van Netflix de eerste prijs bij nieuwe series, de tweede prijs bij misdaadseries en anderstalig series. Niet raar dus dat de serie alweer is genomineerd want het vervolg mag zeker niet slecht worden genoemd, al zijn de meningen daar sterk over verdeeld.
Lees de recensies die geschreven zijn over Lupin.

The Last of Us


The Last of Us
Deze serie staat als horror te boek, maar in mijn ogen was dit drama pur sang. Vanaf het eerste moment stond deze serie enorm hoog in de top 100 en werd er enorm veel op gestemd in de maandelijkse poll. Wie het heeft gezien zal de de derde aflevering nog op zijn netvlies hebben. Is na bijna twaalf maanden The Last of Us nog onverminderd populair als tijdens de eerste maanden van dit jaar? We zullen moeten afwachten of de HBO-serie weer veel stemmen zal krijgen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Last of Us.

The Lincoln Lawyer


The Lincoln LawyerThe Lincoln Lawyer speelt zich af in het universum van Bosch en Bosch: Legacy, maar is volledig zelfstandig. En niet alleen dat, het is een hele aangename serie om naar te kijken. Deze juridische dramaserie van Netflix staat dan ook geheel terecht in deze lijst en is ook geheel terecht, vernieuwd met een derde seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Lincoln Lawyer.

The Mandalorian


The Mandalorian
In 2019 werd The Mandalorian derde bij nieuwe series. In 2020 werd deze Star Wars-telg eerste bij sciencefiction en derde bij beste serie. En de Disney+ serie staat ook in de top 100 op de 77 plaats. Lijkt me niet nodig om te vertellen waarom deze live-action serie in de lijst voorkomt.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Mandalorian.

Marvel's Loki


Marvel's Loki
In 2021 werd Marvel's Loki eerste bij de superhelden. De vraag is of het tweede seizoen van deze Disney+ serie goed genoeg was om weer in de prijzen te vallen. De serie die oorspronkelijk een miniserie was kreeg vanwege de enorme populariteit een tweede seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Marvel's Loki.

The Night Agent


The Night Agent
De Netflix-serie deed het erg goed in de poll en ook op Netflix. De serie is dan ook al vernieuwd met een tweede seizoen. The Night Agent was duidelijke een kandidaat om er met de hoofdprijs vandoor te gaan, maar de concurrentie is heel stevig. Is de thrillerserie goed genoeg om de bovenstaande series te verslaan, we zullen het eind januari weten.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Night Agent.

Ik heb zo'n flauw vermoeden dat de winnaar dit jaar eigenlijk al een beetje vast staat, maar je weet maar nooit met de verkiezingen, soms kom je nog wel eens voor een verrassing te staan.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.??
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

JanWillemK
JanWillemK 1 januari 2024, 10:40
De beste wensen mensen!
.
Eigenlijk zou automatisch de serie moeten worden genomineerd welke je de hoogste waardering heb gegeven in 2023 én waarvan afleveringen zijn uitgezonden in december 2022 of in 2023. In mijn geval is de winnaar: Succession!
BlackBiker
BlackBiker 1 januari 2024, 12:15
Dat wordt dan The Last of Us. Die serie heeft toch wel de meeste indruk gemaakt dit jaar en niet alleen op mij.
Futsudo
Futsudo 1 januari 2024, 13:11
The Last of Us is voor mij de winnaar. Er waren meerdere geweldige series in 2023, maar The Last of Us heeft ook hier de meeste indruk gemaakt.
ewgbeijer
ewgbeijer 2 januari 2024, 09:17
Van een aantal geweldige series in 2023 steekt The Last of Us er bovenuit, hoewel ik van meerdere echt heb genoten.
toetje1977
toetje1977 3 januari 2024, 23:35
The Bear en Succession niet? En Lupin en The Night Agent wel...
The Bear op Metacritic een 91 en een 8.6 op IMDB, tegenover 68 voor The Night Agent op Metacritic en een 7.5 op IMDB. Naast het feit dat een blinde nog kan zien dat ze qua kwaliteit nogal verschillen.
The Night Agent is vermakelijk, maar 13 in een dozijn, The Bear is gewoon next level. Onbegrijpelijk dat deze dan niet tussen de genomineerden zit hier.
BlackBiker
BlackBiker 4 januari 2024, 08:27
Tja, de lijst is toch echt gemaakt op basis van de input van de leden van deze site.
Daarnaast is jouw persoonlijke voorkeur niet direct de voorkeur van iedereen. Ik vind The Bear bijvoorbeeld een vreselijke serie. The Night Agent ook trouwens. Maar dat is persoonlijk en ga ik niet gelijk projecteren op anderen.
Log in om een reactie achter te laten