Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Series en genres: Fantasy

Series, je hebt ze in vele vormen, kleuren en genres. De ene serie heeft 21 seizoenen, de andere nog geen twee afleveringen. Maar hoe zit het nu met de verschillende genres en waarom is de éne serie in hetzelfde genre beter dan de andere serie.

Persoonlijk heb ik natuurlijk het antwoord niet. Ik bekijk series vanuit mijn gezichtspunt en wat de één geweldig vindt, vindt de andere helemaal niets. Tussen nul en tien punten zit een heel scala aan meningen en standpunten. De waarheid ligt ergens in het midden en dat zal hopelijk altijd zo blijven. Als we allemaal van hetzelfde hielden zou het een hele saaie bedoening worden. Stel dat iedereen alleen van witlof houdt. Brr, persoonlijk moet ik daar niet aan denken.

En zo werkt het ook met boeken, films, theater, muziek, mode en series. Maar wat kun je nu eigenlijk zeggen over de diverse genres van series. Eigenlijk exact hetzelfde, de één smult van horror terwijl de andere daar weken nachtmerries aan over houdt. En fantasy dan, is dat sciencefiction of is het toch een genre geheel op zichzelf.

Ik denk dat fantasy een apart genre behelst al liggen de twee wel erg dicht bij elkaar, want is tijdreizen (Timeless) nu fantasy of sciencefiction? Niets zo leuk als fantasy, want daar kun je letterlijk alle kanten mee op. Want in je fantasy kan alles, het gras blauw en de lucht groen met een paarse zon? Doe je ogen dicht en je kunt het zien, het zelfs tekenen of schilderen, een lied over maken of een serie maken. Fantasy lijkt onbeperkt, maar is dat ook zo?

Catweazle

In fantasyserie gaat het van heksen (Charmed), naar elfen (Carnival Row), naar weerwolven (Teen Wolf), vampiers (Moonlight) en tijdreizen (Travelers (2016)). Bij fantasy is denk ik mijn eerste herinnering Catweazle, de oudere lezers zullen zich waarschijnlijk het vreemde wezen uit de 11de eeuw nog kunnen herinneren. Catweazle was een tovenaar uit de elfde eeuw en reisde in de Britse kinderserie door de tijd naar de 20ste eeuw. De serie werd in 1970 in Nederland uitgezonden door de NOS op Nederland 2 en had hier eerst de (vreemde) titel De tovenaar van Saburac. En het leuke is op de zender ONS wordt de serie nogmaals uitgezonden.

Met fantasy kan heel veel, als je denkt aan Game of Thrones of The Lord of the Rings: The Rings of Power, zoals belanden in een volledig andere wereld, of zoals in His Dark Materials zelfs in vele andere werelden. De makers/bedenkers kunnen letterlijk hun fantasy de vrije loop laten, al was deze vroeger wat beperkt. Niet alles was nog technisch uitvoerbaar. Maar nu kunnen ze draken laten vliegen (House of the Dragon), treinen de wereld over laten razen (Snowpiercer) en vampiers in het daglicht laten lopen (The Originals).

Hoe heerlijk is het om te zien dat ze sinds Catweazle, Bewitched en Fantasy Island (1977) nog meer fantasy tot leven kunnen brengen. En dat het genre met de jaren beter en beter is geworden. Niets is eigenlijk te gek. Geen achterhaalde decors meer of een slechte muzikale score. Want ook de muziek en aankleding is geen achtergebleven gebeid meer. Alles heeft een betekenis. Van kleur schoenen, tot kapsels tot achtergrondmuziek. Alles moet tegenwoordig kloppen. Gebeurd dat niet is een fantasyserie eigenlijk al ten dode opgeschreven voor dat het maar begonnen is.

Sweet Tooth

Net als bij sciencefiction kan in fantasy heel veel, maar ook fantasy-schrijvers hebben zich te houden aan enkele regels. Gelukkig hebben die regels geen beperkingen op het genre, want de sky is the limit en zelf dat is al geen grens meer. Hou je dus van fantasy dan is de keuze tegenwoordig heel groot, zeg maar enorm groot. Want ook kinderen met geweien (Sweet Tooth), wezens die zo uit een sprookje lijken gelopen (Grimm), feeën die naar een bijzondere school gaan (Fate: The Winx Saga) of mensen die spoorloos lijken te verdwijnen (The Leftovers). Helemaal niets is meer te gek of staan we nog verbaasd over. En dan heb ik het nog niet eens over de animatie- of animeseries, want daar lijkt er helemaal geen limiet te zitten op de fantasy van de makers.

Met vriendelijke fantasygroet,
Mandy

P.s. En dan heb ik series als Lost, Doctor Who (of is dat toch sciencefiction?), Merlin, See, Supernatural (of is dat bovennatuurlijk), The Strain, 12 Monkeys, Alice in Borderland (2020), Manifest, Squid Game, Wednesday, Lucifer, The Witcher en Stranger Things nog niet eens benoemd. Wellicht een volgende keer.

Vernieuwde series
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Karzal
21 jan 2023 15:07 -
Ik ben het er mee eens dat het verschil tussen de genres soms erg vaag is. Voor mij, persoonlijk, zit het verschil 't in de aanwezigheid van 'wetenschap' - aldus science fiction.

Bv Timeless is voor mij science fiction en zie ik dus ook niet als fantasy. Evenals Sweet Tooth, volgens mij had dat iets te maken met genetische modificatie door een virus. Series zoals Game of Thrones, LotR, Supernatural etc. zijn voor mij 100% fantasy.
Reageer
avatar_ellenvangenechten10
22 jan 2023 09:00
Klopt! Zo staat het ook in de officiële definities ;-) Alleen superhelden, daar loopt de lijn wat vager...
(leerkracht Nederlands, dit zit in mijn lessenpakket en staat zo in de leerlijnen ;-) )
Reageer

Meer van Mandy Gelling-Potharst