Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: tweemaalh

De Onbekende Seriekijker: tweemaalh

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij het liefst naar kijkt en waarom. De 17de Onbekende Seriekijker is Hessel (23).

Hessel

Aantal serie-uren per week: Dat kan heel erg variëren, vijftien tot twintig uur week denk ik. Als ik het erg druk heb in het dagelijks leven, dan zullen het wat minder uurtjes zijn. Als ik het rustig heb, dan kunnen het er gerust wel wat meer zijn.
Allereerste serie ooit gezien: Volgens mijn ouders kon ik als baby ademloos naar Tik Tak kijken. Daar weet ik zelf alleen niet zo heel veel meer van. De eerste serie die ik echt bewust heb gevolgd is Doctor Who. Ik snapte er vrij weinig van toen ik het voor het eerst zag, maar ik vond het machtig interessant en nadat ik verschillende afleveringen meerdere keren had gezien, had het toch wel een enorme indruk op me gemaakt.
Beste serie ooit: Ik heb een lichte obsessie met Doctor Who, en ik denk niet dat die obsessie in de nabije toekomst minder zal worden. Voorlopig zal Doctor Who nog wel eventjes bovenaan mijn lijstje van favoriete series staan. Het is niet per se dat ik de serie zelf zo goed vind, de laatste twee seizoenen vond ik een beetje tegenvallen, maar voor mij heeft het vanaf het moment dat ik het voor het eerst zag een soort symbolische waarde gehad. Een serie die echter heel dicht in de buurt komt is de Britse thrillerserie Utopia. Dat was best wel een intens ritje, en hoe meer ik over de serie nadenk, des te meer waardering het van mij krijgt.
Beste serie op dit moment: Van wat er nu wordt uitgezonden vind ik The Walking Dead zeer sterk. De serie heeft zo zijn pieken en dalen, maar de tweede helft van seizoen zes is werkelijk volop genieten. Ik ben ook een groot liefhebber van de stripboeken van The Walking Dead. Ik raad iedereen aan om ze te lezen, ze zijn echt heel goed en ik vind dat ze de verhaallijn uit de strips op dit moment op een ontzettend goede manier bewerken. Dit kan echter heel makkelijk veranderen wanneer er weer mindere afleveringen tussen zitten. Maar voorlopig is het nog even genieten.
Serie die op de planning staat: Over The 100, Being Human en London Spy heb ik goede verhalen gehoord, dus die staan op mijn lijstje. Ik krijg regelmatig scheve blikken als ik zeg dat ik nog nooit iets van Mad Men, 24 of The Sopranos heb gezien, dus misschien zal ik ook ooit eens aan die series moeten beginnen. Ook kijk ik erg uit naar de nieuwe seizoenen van The Americans en Daredevil en Game of Thrones die binnenkort van start gaat { 24 april}.Hessel, zijn gebruikersnaam is tweemaalh, is al 2 jaar en 1 maand lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Hessel, 23 jaar, student. Volgens mijn profiel ben ik iets meer dan twee jaar lid van MijnSerie.nl. Ik geloof dat ik ooit op een nieuwsbericht op jullie website stuitte. Na een korte tijd rondgehangen te hebben als gast, besloot ik mezelf te registreren onder de gebruikersnaam tweemaalh.

De top vijf van Hessel ziet er als volgt uit; 1. Doctor Who (1963) en Doctor Who, 2. Utopia (de Britse serie dan, absoluut niet de realitysoap van SBS6), 3. Spooks, 4. Ripper Street, 5. Game of Thrones. Hessel zegt over zijn top vijf: “Voor mij is er een verschil tussen de kwaliteit van een serie en een serie die ik leuk vind om naar te kijken. Ik vind Breaking Bad kwalitatief een stuk beter dan The Walking Dead. Toch kijk ik The Walking Dead met meer plezier. Soms gaan die twee criteria hand in hand, en soms ook niet. Eigenlijk wil ik er nog heel veel aan toevoegen, maar dat gaat lastig in een top vijf.”We hebben nu een top vijf gehad en de beste serie, maar er is ook vast een serie die je heel slecht vond. Hessel zegt hierover: “Hier zijn zeker wel een paar goede kandidaten op te noemen. Het eerste wat me te binnen schiet is Tatau van BBC Three. Vooral bij BBC Three zijn er de laatste jaren veel sterke bovennatuurlijke dramaseries gemaakt, maar deze slaat de plank echt volledig mis. Matig acteerwerk en een matig script vol clichés maakten dit toch wel erg slecht. Over de spin-off van Spooks, Code 9 en Primeval: New World heb ik ook weinig goeds te zeggen. Het waren regelrechte beledigingen richting de moederseries Spooks en Primeval. Je hebt ook wel eens goede series die toevallig een slecht seizoen hebben, zoals het derde seizoen van Homeland. Ontzettend jammer is dat. Verder ben ik een beetje allergisch voor reality-programma’s.”

Wat betekenen series voor je? “Voor mij is het begonnen als een vorm ontspanning, maar ik merk dat ik door de jaren heen steeds kritischer en analytischer naar series ben gaan kijken. Ik kijk naar hoe ze het verhaal vertellen, hoe ze informatie overbrengen naar de kijker, en welke technieken daarvoor gebruikt worden."
En ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? “Er zijn diverse series geweest die me vanaf moment één bij de keel grepen en die pas loslieten toen ik alles had gezien. Dat waren onder anderen Orphan Black, Game of Thrones, Spooks en The Walking Dead. Tja, dan kun je niet meer doen dan alles geduldig afkijken. Ik merk wel de laatste tijd dat ik wel eens series kijk die ik niet eens meer zo leuk vind, maar die ik enkel kijk omwille van het kijken, Arrow, Sleepy Hollow, Supernatural en American Horror Story behoren daartoe. In het begin waren deze series leuk, maar de lol is er nu wel een beetje vanaf. Je kunt dan twee dingen doen: je kunt ermee stoppen, maar je kunt ook gewoon doorkijken en stilletjes hopen dat ze gecanceld worden. En eigenlijk doe ik vooral dat laatste.”Er zijn heel veel genres in serieland en ook heel veel landen waar die series gemaakt worden. Wat is je favoriete genre en land? “Als je me dit een paar jaar geleden had gevraagd, dan zou het antwoord overtuigd fantasy of sciencefiction geweest zijn. Maar ik merk dat ik langzaam ben opgeschoven naar de wat meer realistische kant van series. Op dit moment zou ik thriller zeggen. Het thrillergenre is heel erg breed en het kan, mits goed uitgevoerd, pareltjes van series, zoals Utopia of Black Mirror, opleveren. Het is een zeer divers genre, van spionage- en misdaadverhalen tot psychologisch dramas, en soms hebben ze raakvlakken met het bovennatuurlijke. Zelf ben ik een erg grote liefhebber van spionageseries als Spooks, The Game (2014) en The Americans."

"Als een serie goed is, ongeacht waar het vandaan komt, dan kijk ik het wel. Maar toch heb ik wel een voorliefde voor Britse series. Waar Amerikaanse series vaak heel ‘glamorous’, bombastisch en gelikt aanvoelen, hebben Britse series iets stoffigs, ingetogen en authentieks. Het gaat meer om de daadwerkelijke inhoud dan om hoe alles eruit ziet. Ik heb onlangs de Britse House of Cards versie gezien. Stoffig was het inderdaad, maar het fenomenale spel van Ian Richardson maakte het in mijn opinie net zo goed als de Amerikaanse versie. Daarnaast ben ik erg blij met het feit dat Britse series over het algemeen erg korte seizoenen hebben. Waar Amerikanen in tweeëntwintig afleveringen een verhaal vol opvulafleveringen willen vertellen, spenderen de Britten er zes luttele uurtjes aan, en vertellen ze precies genoeg, niet meer en niet minder. Een goede Scandinavische serie op zijn tijd kan ik ook wel waarderen. The Bridge (2011) vind ik nog steeds erg spannend en van Borgen, Forbrydelsen en Lilyhammer heb ik ook genoten. Ik kan ook zeker genieten van Amerikaanse series, maar toch blijf ik een heel klein beetje diep van binnen Anglofiel.”

David Tennant uit Doctor Who
Op de vraag of hij ook een favoriete acteur/actrice heeft antwoordt Hessel: “Ja, daar komt Doctor Who weer om de hoek kijken: David Tennant! Hij is nog steeds mijn favoriete Doctor uit Doctor Who, maar ook in andere series waarin hij speelt, zoals Jessica Jones en Broadchurch, vind ik hem erg sterk. Ik vind dat hij een heel natuurlijke en oprechte uitstraling heeft, en het plezier in zijn acteren is duidelijk merkbaar. Een andere grote favoriet is Jerome Flynn. Vooral in het vierde seizoen van Ripper Street is hij fenomenaal.”

Welke serie volg je op dit moment en hoe kijk jij series? Met wie en waar? “Aardig wat. Op dit moment lopen onder anderen The Walking Dead, Bates Motel, Gotham, Better Call Saul, Agents of S.H.I.E.L.D., Vikings en Grey's Anatomy. Verder kijk ik uit naar de nieuwe seizoenen van Doctor Who, Sherlock (2010), Broadchurch, Game of Thrones, Fargo, Death in Paradise, Orphan Black, The Musketeers, House of Cards (2013), Orange Is the New Black, Ash vs Evil Dead, Daredevil, Peaky Blinders en ik zal er nog wel wat vergeten zijn. Ik ben pas geleden begonnen met Dexter en het eerste seizoen vond ik erg sterk. Ik ben me wel bewust van de reacties op het laatste seizoen, dus ik hou mijn hart vast. Enige tijd geleden heb ik besloten om de klassieke serie van Doctor Who (1963) constructief te kijken. Het vergt een hoop geduld en doorzettingsvermogen en het heeft zo z’n pieken en z’n dalen. Soms kijk ik hele seizoenen binnen no time uit, en soms kijk ik een paar weken niets. Op dit moment zit ik in een dalletje."

"Het grootste deel van mijn series kijk ik alleen, niet vanaf de bank, daar heb ik op mijn studentenkamer geen ruimte voor, maar vanaf een mooie antieke leunstoel, vaak vergezeld door een kop thee. Op diezelfde studentenkamer is ook geen ruimte voor een televisie, dus die heb ik ook niet. Bijna alles gaat via mijn laptop. Sommige series kijk ik in wisselende samenstelling met verschillende familieleden. Jaren geleden keek mijn moeder elke maandag (of was het nou dinsdag?) om half negen naar Grey’s Anatomy op Net5. Ik kwam dan vaak net van sporttraining thuis als het een paar minuten bezig was en dan keek ik mee. Als het ons uitkomt, dan kijken wij dat nog steeds samen. Ook delen wij een voorliefde voor Britse detectives en Scandinavische series. Verder heb ik nog een zusje met wie ik graag naar komedie of superheldenseries kijk.”Je kijkt via je laptop, maar stream je dan of heb je Netflix? “De NPO series kan ik gewoon gratis vanaf mijn laptop kijken. Nederlandse series of buitenlandse series die snel op de NPO te zien zijn, leve BNN die Homeland dezelfde week nog uitzendt, kijk ik meestal via dat kanaal. Alles van de BBC gaat via de BBC iPlayer. En als ik toevallig bij mijn ouders ben zodra er iets uitgezonden wordt, dan gaat de televisie gewoon aan. Voor de rest ben ik soms een tikkeltje ongeduldig om te wachten, en vaak is het helemaal niet zeker of buitenlandse series ooit nog naar Nederland komen. Dan is streamen of downloaden toch wel zo makkelijk. We hebben met het gezin een Netflix-account, en daar ben ik erg blij mee. Het aanbod is prima, ze hebben een aantal sterke Netflix Originals en ik vind de dealtjes die ze sluiten om bijvoorbeeld Better Call Saul en Orphan Black er direct na uitzending in Amerika op te zetten ook niet verkeerd. Ik heb ooit naar de mogelijkheid voor andere streamingdiensten als HBO of Videoland gekeken, maar het aanbod is daar dusdanig klein of oninteressant voor mij dat ik het zonde van het geld vind.”

Op alweer de laatste vraag, welk cijfer hij zichzelf zou geven als seriefanaat (schaal 1 tot 10) antwoordde Hessel: “Ik zeg 7,5. Ik kan oprecht genieten van goede series, maar ik zie dat er op MijnSerie grotere fanaten zijn. Via MijnSerie houd ik alles min of meer bij en word ik graag op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes, en ook vind ik het interessant om te horen wat anderen ergens van vinden.”

Hessel (tweemaalh) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 2 mei komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Hessel, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy
,5
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

tweemaalh
tweemaalh 18 april 2016, 14:40
Hij is erg leuk geworden en ik vond het heel tof om te mogen doen :)

Paar kleine dingetjes. Dit interview was een paar weken geleden, dus er is het nodige veranderd. Inmiddels heb ik al kunnen genieten van de nieuwe seizoenen van Daredevil en The Amercians en daar ben ik erg blij mee :)

Helaas vielen de laatste paar afleveringen van The Walking Dead seizoen zes mij heel erg tegen. Ik denk dat de nieuwe beste serie op dit moment The Americans is. Een prachtige serie met sterke hoofdrolspelers die spannende spionage met intrigerend familiedrama combineert.
anonymous
anonymous 18 april 2016, 17:56
Leuk stukje weer. Helaas moeten we nog wel een tijdje wachten op en nieuw seizoen van Doctor Who. Hopelijk komt er wel een kerstspecial dit jaar.

En wat The Sopranos en Mad Men betreft, ze hebben veel prijzen gewonnen dus er zal wel iets goed aan zijn, maar ik ben bij beide series na een paar afleveringen afgehaakt. Zo traag. Maar goed smaken verschillen (gelukkig) dus misschien is het wel iets voor jou.
tweemaalh
tweemaalh 18 april 2016, 18:12
Een kerstspecial dit jaar is al bevestigd. Zoals het er nu uit gaat zien, krijgen we in december gewoon een kerstspecial, in het voorjaar van 2017 een seizoen van 12 afleveringen, gevolgd door een kerstspecial in 2017.

Ik ben benieuwd naar Mad Men en The Sopranos, maar eerst ga ik Dexter afmaken. Ik ben inmiddels bij seizoen vier. Die valt me ook niet tegen zeg.
Bartwin
Bartwin 19 april 2016, 16:10
Leuk om te lezen, wij delen wel wat voorkeuren op serie gebied. Utopia en vooral Black Mirror verdienen een groot publiek!
hero88
hero88 20 april 2016, 11:48
Leuk gedaan, Mad Men zelf nooit gezien nog dus daar kan ik niks over zeggen.
Maar The Sopranos is zeker een aanrader, komt inderdaad traag op gang heb er zelf ook 3keer over gedaan om verder te komen dan aflevering 3 maar als het dan los gaat dat gaat die ook los, een stijgende lijn ieder seizoen word sterker en spannender dus idd het kijken waard.
Log in om een reactie achter te laten