Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: peter1981

De Onbekende Seriekijker: peter1981

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 28ste Onbekende Seriekijker is Peter Oostrom (34)

Peter Oostrom

Aantal serie-uren per week: Dat is verschillend. Maar ik probeer toch elke avond in ieder geval één aflevering van een seizoen te kijken. Gelukkig lukt mij dit vrij vaak. Ik wil ook snel door omdat ik nog een ‘to-see-list’ heb van hier naar Rome. Lekker afvinken en door.
Allereerste serie ooit gezien: Ik keek in mijn jeugd zo’n beetje alles wat er te zien was, toen al. Ik begon met Bassie & Adriaan. Wat een helden! Zij bezorgden mij de allereerste serie-cliffhangers. Wie lag er niet wakker van de Plaaggeest, ik bedoel maar. Dat hebben die twee toch maar mooi even voor elkaar gekregen. Vertel dit niet verder maar een aantal jaren geleden heb ik in een gekke bui de dvd box met al hun series gekocht. Niet dat ik het kijk, maar toen ik de box zag kwam er een bepaalde koopdrang bij mij op. Het zal het jeugdsentiment zijn, een andere verklaring heb ik er niet voor. Als mijn zoontje straks wat ouder is wil ik het hem ook graag voorschotelen, ik vrees alleen dat ik in mijn gezicht wordt uitgelachen. Naarmate ik ouder werd ging ik ook andere series kijken. The A-Team, Knight Rider (juist, uit de tijd dat David Hasselhoff nog wel cool was) en ALF waren mijn favoriet. Ook keek ik series met mijn ouders mee. Zo kan ik mij de vrijdagavond Trossssss avond nog wel herinneren. Haartjes, die ik toen nog had, gekamd en onder het genot van een blikje 3Es cola 'Allo 'Allo en In the Heat of the Night kijken. Het staat mij nog allemaal goed bij. Toen ik in de pubertijd belandde werd de Trosssss ingeruild voor RTL 4. De oude Batman (1966) televisieserie werd herhaald door Telekids, en ik miste er geen 1. Laatst nog de Blu-ray box besteld uit de States. Adam West en Burt Ward, voor mij de Amerikaanse Bassie & Adriaan, kortom helden! Ook Saved by the Bell en Are You Afraid of the Dark? waren mijn favorieten. Daarna brak het Full House en Baywatch tijdperk aan. Ook daar heb ik weinig van gemist. En nee dat is niet iets waar ik mij nu voor schaam. Dat was heel normaal in die tijd. Als ik mij allemaal bedenk wat ik allemaal gezien heb in mijn jeugd is het een wonder dat ik geen vierkante ogen heb gekregen.
Beste serie ooit: Er zijn maar weinig kwalitatief echt superieure series. Er zijn zat series met een aantal perfecte afleveringen, helaas staan daar vaak ook een aantal afleveringen tegenover waarin ik dan weer over mijn boodschappenlijstje ga nadenken. Het is natuurlijk ook lastig om een heel seizoen lang alleen maar te pieken als seriemaker. Tegenwoordig zijn de seizoenen wat korter dan als je kijkt naar 10 jaar geleden. Daar zat je al gauw op de 22 afleveringen, nu is 10 tot 15 echt de max. Je zou dus zeggen dat het makkelijker is om de kijker aan de buis gekluisterd te houden als je minder afleveringen hoeft te schrijven en maken. Helaas lukt dit dus nog steeds niet altijd. Wie het wel lukt, ja ik twijfel welke nu echt mijn favoriet is. Ik heb er meerdere en dat is het lastig om er 1 te kiezen. Het is hetzelfde als iemand je vraagt ‘wat is je favoriete plaat aller tijden?’ Daar heb ik ook nooit antwoord op, dat kan ook niet met zoveel goede muziek. Maar goed ervan uitgaande dat ik toch iets moet kiezen dan zet ik toch Fargo op één. Verrassend misschien, mensen die mij kennen hadden waarschijnlijk verwacht dat ik Game of Thrones zou zeggen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook twijfelde tussen die twee. Hoe geweldig Game of Thrones ook is, elk seizoen bevat toch een aantal afleveringen die ik minder vind. Fargo heeft dat niet. Fargo heb ik vanaf de eerste tot de laatste minuut geboeid zitten kijken. Fargo moet het niet hebben van de speciale effecten zoals Game of Thrones. Maar de sfeer, het verhaal en natuurlijk de acteurs. Het is briljant. Ook al heb je de film niet gezien, die trouwens ook zeer de moeite waard is en er ook nog een leuke verwijzing in de serie naar de film zit, je kan Fargo zonder twijfel gewoon lekker aanzetten.
Beste serie op dit moment: Game of Thrones en Fargo zijn gelukkig beide nog bezig. Deze vraag heb ik dus al beantwoord.
Serie die op de planning staat: Ja genoeg, heb je even? Ik hoor veel goeds over The Americans, Sr. Avila, Stranger Things, Boston Legal, Suits, Ray Donovan, Hannibal, The Blacklist, The Wire, Luther, Person of Interest, The 100, The X Files (nieuwe serie), Broadchurch, The Fall, Bosch, Deadwood, Mr. Robot, Justified, Better Call Saul, en Wayward Pines. Ik denk dat ik het hier voorlopig maar even bij laat.Peter, zijn gebruikersnaam is peter1981, is 4 jaar en 5 maanden lid van MijnSerie.nl: “Hoi mede serieliefhebbers, ik ben Peter Oostrom, 34 jaar, nu 4 jaar en 4 maanden actief op de leukste seriesite van Nederland onder de naam Peter1981. Series en films kijken is echt een hobby van mij. Verder presenteer ik elke zaterdagochtend het radioprogramma Ochtend Oostrom op Roulette FM waarin Mandy van MijnSerie haar eigen rubriek heeft genaamd ‘Showtime’. Je hoort wekelijks haar column over een bepaalde serie, je hoort het laatste serienieuws en je maakt regelmatig kans op series op dvd. Erg leuk, vandaar dat ik jou als serieliefhebber er even op wil attenderen.
De top vijf van Peter ziet er als volgt uit en hij vertelt meteen waarom: “Een top 5 van beste series. Ik vind een top 25 al moeilijk te maken, laat staan een top 5. Nou vooruit, ik ga mijn best doen. 1. Fargo – Heeft alles wat een serie voor mij moet hebben. 2. Game of Thrones – Ik hoef niet uit te leggen waarom. Je weet vast waarom. 3. Breaking Bad – Moest ik echt even inkomen, niet de snelste serie die ik ken maar eenmaal begonnen verslind je hem. 4. 24 – De hele opzet, het ‘real-time’ gebeuren, ik houd ervan. Soms wat over de top, maar lekker veel actie en vermaak. 5. Dexter – Michael C. Hall, wat een held!”Je hebt het over goede series die je hebt gezien. Er zit vast wel een hele slechte tussen, wat is de slechtste serie die je ooit hebt gezien?:” Sommige mensen zullen mij nu voor gek verklaren maar Lost trok ik niet meer. Het eerste seizoen vond ik supergoed. Helaas gingen ze een kant op waar ik totaal niet naar toe wilde. Ik denk nog steeds dat ze er een geweldige serie van hadden kunnen maken. Zo vaag, zo langdradig, karakters die niet mijn kopje waren. Seizoen 2 heb ik nog net uitgekeken en vanaf seizoen 3 begon de ellende. Bij de woorden ‘The Others’ krijg ik ook spontaan jeuk. Sorry als je een Lost fan bent, gelukkig is er nog iemand die ervan genoten heeft. Hebben ze het niet voor Piet Snot gemaakt, maar gelukkig verschillen smaken nog steeds.”Al die serie hebben ook een land van oorsprong. Heb je daarin ook een voorkeur?: ”Amerika met stip. Al maak ik af en toe wel een reisje naar een ander land. Zo heb ik mij twee seizoenen door de Noorse taal heen geslagen in Lilyhammer. Gelukkig zorgt Steven van Zandt nog voor een beetje Engels in deze serie. Dat geldt ook voor Narcos, voor een groot gedeelte Spaanstalig maar hier en daar ook Engels. Prima te doen. Ik vergeet bijna de Nederlandse series. Ik wilde er tot een paar jaar geleden niks meer te maken hebben. Tot ik Vuurzee zag, toen werd ik overtuigd van het feit dat Nederlandse series kwalitatief goed kunnen zijn. Daarna werd dit weer bevestigd door onder andere Penoza, Overspel en Nieuwe Buren. En genres? Heeft één of meerdere genres je voorkeur?: “Dit is weer zo’n vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Ik geef alles een kans, er is niet één genre waarvan ik denk ‘dat ga ik niet kijken.’ De series die ik nu kijk geven dit ook aan. Horror/fantasy, DC comic en keiharde maffia praktijken. Ligt niet echt dicht bij elkaar maar toch vind ik het allemaal leuk.”Naast landen en genres heb je ook nog acteurs en actrice. Heeft er één je voorkeur? Zo ja, welke is dat dan?:
Kiefer Sutherland uit 24
” Nee. Al moet ik zeggen dat Kiefer Sutherland voor mij een echte cultheld is. Uit gerangeerd op het witte doek en weer helemaal tot bloei gekomen in het geweldige 24. Helaas speelde hij hierna in Touch waar ik het verder maar niet over wil hebben. Verder heb ik genoten van Eva Green in Penny Dreadful. Zoals zij haar karakter neerzet, het is een wereldprestatie. Hetzelfde geldt voor Billy Bob Thornton in Fargo. Wat een held die man. Ondanks dat ze zo goed speelden in deze series heeft de volgende serie waar zij eventueel in gaan spelen geen voorrang.” Ben je wel een verslaafd geweest aan een serie?: “Nee, zo erg is het gelukkig niet. Het is wel zo dat ik met sommige series graag verder wil vanwege cliffhangers. Soms kijk ik dan pas de volgende dag verder. Mijn nachtrust is voor mij ook zeer belangrijk. Het is mij nog nooit voorgekomen dat ik niet kon stoppen met kijken en alles er achter elkaar door gejast heb. Zeg nooit nooit, maar ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren.” Wat beteken series voor je? Is het ontspanning of nog iets anders?: “Series zijn voor mij puur vermaak en misschien ook wel een vorm van ontspanning. Als ik serie kijk dan ben ik met helemaal niets anders bezig dan met de serie die ik op dat moment kijk. Als ik onverhoopt wel tijdens een serie denk ‘ik moet morgen nog boodschappen doen, wat zal ik eens voor eten mee nemen?’ dan komt dat door de kwaliteit van de serie. Die is dan niet al te best kan ik je zeggen. Als een serie goed is dan ben ik van de eerste tot de laatste minuut onderdeel van het verhaal en geboeid aan het kijken.”Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en met wie)?: “Horizontaal op de bank. Vaak beneden in de huiskamer samen met mijn vrouw. Wij hebben altijd samen wat te kijken en de series waarvan zij vooraf denkt, dat lijkt me niks die kijk ik alleen. Maar veel kijken we toch wel samen. Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie, stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix, HBO of een andere streamingdienst?: “Ik kijk nooit op televisie naar series, die reclame, vreselijk. Ook als ik het opneem en doorspoel, vind ik niks. Tevens hoor ik vaak dat mensen op televisie een serie volgen en ze midden in een seizoen de serie vervolgens niet meer uitzenden. Lekker als je er midden in zit en benieuwd bent hoe het verder gaat. Streamen is mijn ding. Geen reclame, goede kwaliteit, helemaal goed. Het Netflix logo zit net niet in mijn scherm gebrand. Dat gebruik ik dus ontzettend veel. Verder koop ik ook nog steeds series. Ik ben een echte verzamelaar. Ik koop niet alles, alleen de kwalitatief goede series krijgen een prominente plaats in mijn dvd/Blu-ray kast. Leuk om later nog eens terug te kijken.”De één na laatste vraag alweer. Welke series volg je op dit moment?: “Ik ben op dit moment bezig met het laatste seizoen van Penny Dreadful. Helaas het laatste seizoen. Penny Dreadful heb ik al eerder genoemd in favorieten acteurs, maar dat is ook een serie waar ik helemaal in op ga. Die sfeer is geweldig, net zoals hoofdrolspeelster Eva Green. Verder zit ik in het tweede seizoen van Gotham en heb ik net de pilot gezien van Gomorra (2014). Twee à drie series is voor mij wel de max om tegelijk te kijken. Anders zit je met zoveel verhaallijnen door elkaar, dat vind ik alleen maar verwarrend. Ik heb het wel geprobeerd in het verleden maar als je veel door elkaar kijkt stop ik op een gegeven moment met een paar series omdat ik het niet volhoud, bijvoorbeeld ook door tijd tekort en dat is zonde.”Op alweer de laatste vraag, welk cijfer hij zichzelf zou geven als seriefanaat (schaal 1 tot 10), antwoordde Peter: “Ik geef mijzelf een 9. Ik kijk veel, ik ben goed op de hoogte van alles en het is ook een echte hobby van mij. Ik vind MijnSerie ideaal voor het bijhouden van mijn series. Even afvinken wat je gezien hebt. Ook reacties van andere MijnSerie gebruikers vind ik erg fijn. Voordat ik een nieuwe serie wil gaan kijken lees ik altijd de reacties van andere leden en lees ik recensies van één van de recensenten. En verder praat Mandy mij persoonlijk bij in mijn radioprogramma. MijnSerie heeft dus zeker een prominente rol in mijn serie leven!”

Peter (peter1981) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 3 oktober komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Peter, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

anonymous
19 september 2016, 18:28
Er zijn nog genoeg series die 22, 23 afleveringen hebben hoor. De meeste series die in september/oktober beginnen en lopen tot mei hebben 22, 23 afleveringen.
1
thales
19 september 2016, 21:45
Prima lijstje als ben ik het niet eens met de kritiek op lost natuurlijk. Ook mis iets over the walking dead, maar ieder zijn meug. Leuk verhaal van je top!
1
Dore
28 september 2016, 20:56
Eindelijk iemand die Alf noemt. Verder kan ik je aanraden om heel snel met Deadwood, Ray Donovan en The Americans te beginnen!
1
Log in om een reactie achter te laten