Delen op social media
Trailer

The Wire

8,4
Seriescore
Eerstvolgende aflevering
Geen nieuwe afleveringen, serie is beëindigd.

Info

38
Top 100 ranking
Bekijk trailer
Koop serie
Looptijd:2002 - 2008 (Beëindigd)
Duur:
Netwerk:HBO
Genres:Misdaad
The Wire is een Amerikaanse misdaadserie van HBO. De serie ging in première op 2 juni 2002.

De makers van The Wire proberen een zo realistisch mogelijk zicht op een aantal aspecten van een Amerikaanse stad te geven. Dit realiseerden ze door het creëren van zo realistisch mogelijke personages. David Simon (de uitvoerende producent en schrijver van de serie) zei dat veel van zijn personages gebaseerd zijn op echte inwoners van Baltimore.

De makers gaven niet toe aan de druk om de serie te vercommercialiseren. De casting wordt geprezen voor het vermijden van grote namen, wat zorgde voor acteurs die bijzonder natuurlijk lijken in hun rollen. Het resultaat is een aparte, rauwe kijk op misdaad en maatschappij in Baltimore. De reeks groeide uit tot het paradepaardje van HBO.

De serie draait om de politie die criminelen volgt middels afluisterapparatuur, the Wire in jargon. Wat de serie onderscheidt van andere series is de gelijke aandacht voor opsporingsambtenaren én criminelen en het ontbreken van de traditionele good guys en bad guys. Eigenlijk mankeert er wel wat aan ieder personage. Bovendien krijgt de kijker sympathie voor zowel crimineel als politieman. Verder ontbreken snelle plotwisselingen met veel actie, veelal een vast onderdeel van een politieserie, nagenoeg geheel. In die zin is het ook geen politieserie, maar veel meer een sociaal drama, waarbij nadrukkelijk het falen van bepaalde zaken in de Westerse (Amerikaanse) samenleving onder de loep wordt genomen.

De burgemeester van Baltimore, Sheila Dixon, bekritiseerde de serie voor het in haar ogen overdreven kritische beeld van de stad. Inmiddels moet zij echter terechtstaan voor diefstal en wangedrag als burgemeester van de stad.

Baltimore is een havenstad aan de Amerikaanse oostkust en qua grootte vergelijkbaar met Rotterdam. De stad heeft een gewelddadige reputatie. Zo kent de stad, blijkens diverse passages in de serie, een gemiddelde van bijna één moord per dag.

Acteurs

Nieuws (29)

Populaire reacties (11)

avatar_anonymous
09 jan 2013 23:36 -
Samen met 'Six Feet Under' is deze serie een van de beste drama- / crimeseries gemaakt. HBO is koning op dit gebied.
Sublieme acteurs, geweldige verhaallijnen, mooie plots, indrukwekkende thematiek. Deze serie moet je niet kijken als je van vette actie houdt, deze serie heeft verschillende lagen en diepgang en hier ga je echt voor zitten. Het sleept je mee. De laatste aflevering heeft me naar de keel gegrepen.
Er is één scène dat voor mij de klasse van de makers volledig samenvat: Een hoofdpersonage dat iets overkomt in een van de laatste afleveringen, een scène van 20 seconden, zonder muziek eronder en doorgaan naa de volgende scène alsof er niets aan de hand is. Ik heb met open mond zittten kijken. Wat mij betreft de beste serie gemaakt.
Reageer
avatar_anonymous
02 apr 2013 21:09 -
Heb net zoals bij Dexter, deze serie ook lang in de wachtkamer gehouden maar iedere seriewatcher is het aan zichzelf verplicht om deze reeks af te kijken. Des te meer door een score van 9.4 op imdb afkomstig van maar liefst 93000 leden.
The Wire komt wat traag op gang, niet de gebruikelijke rush en actie die men bij andere series kent, maar gaat heel diep, hard en ruw in op het straatleven in Baltimore. Daarbij gaat het niets uit de weg ; verloedering van de haven, het moeilijke onderwijssysteem, de harde politiek met telkens het drugmilieu en het politiekorps centraal.
Geef het een kans, blijf kijken, zitten heel wat levenslessen in ! Een Must see !
Reageer
avatar_JanWillemK
06 mei 2016 21:07 -
"sheeeeeeeee-it."
Geweldig!
Reageer
John Doe
Rico (gast)
05 aug 2014 12:12 -
seizoen een (1), daar moet je inderdaad doorheen. Maar zodra Omar fluitend de hoek om komt lopen.... Superserie! Ik hoop dat deze serie ooit eens wordt overtroffen.
Reageer
avatar_anonymous
03 jan 2014 13:09 -
1 van de beste crime series ooit ... al dan niet de beste !
Reageer

Afleveringen en seizoenen

Eerstvolgende aflevering
Geen, serie is beëindigd.
05x08
24 februari 2008
05x09
2 maart 2008
05x10
9 maart 2008
Seizoen 3
0/12
Seizoen 4
0/13
Seizoen 5
0/10

Recensies (4)

8.5
The Wire - seizoen 1
8 jan 2016
The Wire, een serie die vaak terug te zien is in top 10-lijstjes. Seizoen één ging in première op 2 juni 2002, in de Verenigde Staten. Het vijfde, en tevens laatste seizoen, eindigde op 9 maart 2008. Seizoen één begint met een rechtszaak rond D'Angelo Barksdale (Lawrence Gilliard Jr., The Walking...
9
The Wire - Seizoen 2
6 jun 2015
The Wire wordt door veel critici gezien als een van de beste series aller tijden en wordt vaak in één adem genoemd met grote series als The Sopranos, Breaking Bad en True Detective. Na het zien van de eerste afleveringen van het eerste seizoen had ik zo mijn twijfels of deze serie mijn torenhoge...

Video's (2)

The Wire
Geplaatst op 9 mei 2017, 16:32
The Wire
The Wire Trailer
Geplaatst op 23 januari 2014, 17:26
The Wire Trailer

Kijkcijfers Amerika

Vergelijkbare series

De serie suggesties worden geladen
Zijn de serie suggesties er nu nog niet? We zijn druk bezig om ze te zoeken. Volgende keer iets minder snel naar beneden scrollen, dank je wel.