Delen op social media
Trailer

Stranger Things

8,3
Seriescore
Eerstvolgende aflevering
Seizoen 3 - Afl. 1

Info

60
Top 100 ranking
Bekijk trailer
Koop serie
Netflix
Te zien op
Looptijd:2016 - ..
Duur:
Netwerk:Netflix
Stranger Things is een Amerikaanse sciencefictionserie van de zender Netflix. De serie ging in première op 15 juli 2016.

Nadat een jongetje is verdwenen, wordt in een kleine stad een mysterie onthuld dat te maken heeft met geheime experimenten, angstaanjagende bovennatuurlijke krachten, en een vreemd meisje.

Acteurs

Nieuws (124)

Populaire reacties (14)

avatar_gumstarr
12 jul 2016 12:56 -
Je zou het op basis van mijn weelderige haardos en boyis looks ‘n charm waarschijnlijk niet zeggen, maar ik ben een kind van de eighties. De jaren ’80 waarin we het met slechts twee zenders moesten doen: Nederland 1 en 2. Zenders die vaak ook nog eens tot een uur of zes piepend op testbeeld stonden. Onze opa’s en oma’s hebben dan misschien de hongerwinter overleefd, maar dat mijn hele generatie heeft moeten opgroeien met een schrijnend gebrek aan home entertainment wordt in alle geschiedenisboeken voor het gemak maar even weggemoffeld. Schandelijk. Een paar keer per week was het wel feest, dan mocht je in je He-Man pyjama met een bakje paprika chips op schoot – het was dat of naturel, meer smaken had je niet – iets later opblijven voor Airwolf, Knight Rider en MacGuyer. Good memories. CBS komt later dit jaar trouwens met een remake van MacGuyver, maar daarvan weten we op voorhand natuurlijk al dat die nooit aan het origineel kan tippen, dus die gaan we massaal boycotten. Toch?

Ondanks dat je tv door het geringe aanbod een stuk intenser leek te beleven dan tegenwoordig – I know, opa vertelt – moest je voor het echte vuurwerk in de bioscoop zijn. Aan de hand van je vader mee naar eigenlijk net iets te spannende films als Gremlins, The Goonies en E.T. en daarna natuurlijk dagenlang geen oog dichtdoen. Eigen schuld. Het was de tijd waarin een piepjonge Steven Spielberg er de ene na de andere bovennatuurlijke avonturenfilm uitperste en we vraten het als zoete koek. Voor alle dertigers en veertigers die zo nu en dan met weemoed terugdenken aan Stand By Me, The Thing en Aliens komt Netflix nu met een lofzang aan al die 80’s classics, Stranger Things.

Als je je als sheriff voornamelijk zorgen hoeft te maken over of er wel voldoende aardbeienjam in je donut zit, dan weet je dat je de wet niet aan het handhaven bent in één van de allergrootste gemeentes op aarde. Hawkins is een klein slaapstadje in het Indiana van begin jaren ’80. Er gebeurt niet zoveel in Hawkins. Je zou kunnen zeggen dat het een soort Boxtel is, maar dan met meer pick-up trucks en grotere bekers bij de McDonalds. Het is dan ook even schrikken als te midden van al deze slepende saaiheid de jonge Will Byers opeens in het niets lijkt te verdwijnen. Will’s moeder en vrienden houden wel van een goeie speurtocht, dus samen met de sheriff halen ze de vergrootglazen van zolder en trekken ze er op uit, niet wetende in wat voor volslagen krankzinnigheid ze zich storten.

Stranger Things wordt door Netflix omschreven als een ode aan de 80’s supernatural classics en daar is niks te veel mee gezegd. De eerste afleveringen heb je soms echt even het gevoel dat je naar de director’s cut van E.T. zit te kijken. Extreme close-ups van ratelende BMX achterwielen; grote, intimiderende mannen in witte pakken die zuurstof krijgen door een stofzuigerslang en special effects die er volgens mij doelbewust lekker knullig uitzien. Het zit er allemaal in en wordt begeleid door synthesizerdeuntjes waar Kraftwerk de neus niet voor op zou halen. Prima.

Maar is Stranger Things dan ook leuk voor twintigers die de jaren ’80 alleen maar kennen van de The A-Team herhalingen bij RTL7? Ik denk het wel. Voor hen is het in ieder geval ‘nieuw’ en daar schuilt ook meteen de valkuil voor Stranger Things. Voor oudere kijkers kan het op een gegeven moment gaan aanvoelen als een herhaling van zetten. De regering als een continu dreigende macht, die in het geheim de meest waanzinnige experimenten doet; pestkoppen vs. de nerds op een typisch Amerikaanse high school en de Predator-achtige geluidjes van het uitvergrote kwaad, we hebben het allemaal al een keer gezien. Je zou dus kunnen zeggen dat de kracht van Stranger Things ook meteen z’n achilleshiel is. De vraag is nu of je ‘m lekker kijkt voor de trip down memory lane die ‘t is of dat je “vroeger was alles beter” mompelend op het Waterlooplein op zoek gaat naar een nog werkende videorecorder om je stoffige Blade Runner en The Fly banden nog een keer te bingen. Ik denk dat ik voor beide ga.
Reageer
avatar_dutchzaphod
12 aug 2016 11:50 -
Geweldige serie, goede acteurs, goed plot. Vooral genoten van Gaten Matarazzo (Dustin). Fantastische muziek!
Reageer
avatar_karin1809
20 aug 2016 22:07 -
Tot nu toe drie afleveringen gezien, en ik vind Stranger Things goed! Er zijn maar weinig series die me ook na drie afleveringen nog weten te boeien. Misschien komt het omdat ik een kind van de 80's ben. Het doet me soms met vlagen denken aan IT en aan stand by me. Wynona is geweldig in de serie. Haar radeloosheid is zo herkenbaar. Iedere moeder die haar kind ooit eens is kwijtgeraakt (al was het maar 10 seconden) herkent haar gevoel..
Reageer
avatar_HansHamster77
16 jul 2016 09:15 -
On topic :

Gumstarr bedankt voor je recensie tot nu toe. Van wat ik lees is dit wel een serie die mij gaat bevallen. Maar dat zal ook zeker komen doordat ik ook een kind van de 80's ben en veel dingen een feest van herkenning zullen zijn. Zodra ik hem helemaal gekeken heb zal ik een recensie schrijven of een cijfer geven.

Off topic :

Nederland had begin jaren tachtig maar twee zenders. Uiteraard waren dat meer zenders als je een antenne op je dak had. Maar dat ging dan om buitenlandse en piratenzenders. Zo kon je in Utrecht ZDF ontvangen en keek ik op zondagochtend bij oma met een kop warme chocolade melk "sendung mit der maus" en "Pumuckl".

Kan me nog wel een paar klassieke tv-series herinneren ... Buck Rogers, Dukes of hazzards, film van ome willem, De Freggels, Transformers, Gi Joe. En van films kan ik mij nog Back to the future en Indiana Jones herinneren.
Reageer
avatar_Stuntel
08 okt 2016 17:11 -
Dit is zo'n serie waarvan ik dacht 'Waarom vind iedereen deze serie zo goed?', ik had een tijdje terug 3 aflevering gekeken en ik was al snel afgehaakt. Het ging mij te traag en het boeide mij niet...totdat ik mij op een avond verveelde en toch maar verder ging kijken en wauw wauw wauw! Ik begon om 22.00u en *ahum* 01.45 was de laatste aflevering afgelopen. Ik moest gewoon verder kijken want het was zo super spannend dat ik niet meer kon stoppen. Slecht voor m'n nachtrust haha maar ik hoop dat seizoen 2 heel snel komt met heel veel afleveringen:)
Reageer

Afleveringen en seizoenen

Eerstvolgende aflevering
03x01- 4 juli 2019
02x07
27 oktober 2017
02x08
27 oktober 2017
02x09
27 oktober 2017
Seizoen 1
0/8
Seizoen 2
0/9
Seizoen 3
0/0

Recensies (5)

10
Stranger Things - Seizoen 2
17 mrt 2018
Het was een grote hit in 2016, Stranger Things. De sciencefictionserie van Netflix die zich afspeelt in de tachtiger jaren zorgde voor een heropleving van de carrière van Golden Globe winnaar Winona Ryder (The Age of Innocence), brak records en kreeg twee nominaties bij de Golden Globes van 2017....
7
Stranger Things - Seizoen 2
8 dec 2017
Toen Stranger Things uitkwam op Netflix op 15 juli 2016, was dit gelijk een groot succes. Omdat ik veel over deze serie hoorde, was ik er erg benieuwd naar geworden. Binnen een korte tijd had ik seizoen een afgezien en kon ik niet wachten op een eventueel seizoen twee. In Stranger Things seizoen...

Video's (13)

Stranger Things - Trailer
Geplaatst op 24 juni 2019, 04:56
Stranger Things - Trailer
Stranger Things Season 3 Trailer (HD)
Geplaatst op 21 juni 2019, 04:30
Stranger Things Season 3 Trailer (HD)

Kijkcijfers Amerika

Vergelijkbare series

De serie suggesties worden geladen
Zijn de serie suggesties er nu nog niet? We zijn druk bezig om ze te zoeken. Volgende keer iets minder snel naar beneden scrollen, dank je wel.