Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De vijf series die je onmiddellijk moet streamen op MyLum

De vijf series die je onmiddellijk moet streamen op MyLum

Het barst in Nederland inmiddels van de streamingdiensten en dan hebben ze ook nog eens allemaal een enorm aanbod. Onze schrijvers proberen je een beetje wegwijs te maken in dit landschap.
Lees hieronder welke series jij volgens Ron Schoonwater onmiddellijk moet gaan streamen op MyLum.

De laatste jaren komen er steeds meer streamingdiensten uit in Nederland. Van grote spelers als Netflix en Disney+ tot kleinere telgen als Apple TV+ en Starzplay. MyLum (digitaal platform van Lumière) is een vreemde eend in de bijt omdat je de televisieseries koopt. Je kunt de televisieseries per stuk kopen, met een abonnement zijn de kosten een stuk lager.

Lumière is bekend van Europese kwaliteitsseries en brengt daarnaast ook filmhuis-producties op de markt. Waar men dit eerst uitbracht op dvd is men inmiddels ook jaren actief via stream op MyLum. Lumière distribueert hun series ook via andere kanalen. Zo kun je een aantal televisieseries van MyLum ook zien via andere streamingdiensten of via bekende televisiezenders. In mijn vijf series die je onmiddellijk moet zien zal ik niet de allerbekendste namen opnemen, want ik ga er vanuit dat je weet dat Bron/Broen, Gomorra (2014), Beck, Borgen, Wallander (inclusief de Britse versie Wallander (UK)), The Fall, Forbrydelsen en Unsere Mütter, unsere Väter series zijn die je gezien moet hebben.

Mijn keuze in alfabetische volgorde:

1864

– miniserie, 8 afleveringen
1864

De Deense strijd met Pruisen over de hertogdommen Sleeswijk en Holstein staat centraal in de mooie miniserie 1864. Wat dit oorlogsdrama sterk maakt is dat dit verhaal tegen de achtergrond verteld wordt van een onmogelijke driehoeksverhouding tussen twee broers Laust en Peter en hun geliefde Inge. Dit drietal wordt een oorlog ingetrokken die hen gevoelsmatig eigenlijk niet aangaat. Het contrast tussen de politiek en het gewone leven van Laust, Peter en Inge maakt het verhaal des te aangrijpender. Daarmee is het een oorlogsdrama die voor mannen en vrouwen interessant is. De gevechten worden namelijk stevig in beeld gebracht, maar het evenwicht wordt behouden door dat intense liefdesverhaal. Opvallend mooi gefilmd.

*****

L'Amica Geniale

(My Brilliant Friend) – 3 seizoenen en er volgt nog een vierde seizoen
L'Amica Geniale

De absolute top is de Italiaanse serie L'Amica Geniale. Dit verhaal over twee hartsvriendinnen die een onderlinge haat-liefde verhouding hebben is een ontroerend verhaal die ook nog eens perfect in beeld gebracht is. De keuze om mensen van de straat te plukken om mee te laten spelen heeft uitstekend uitgepakt. Het zorgt voor een ongekend intense sfeer die perfect past bij het verhaal. Het feit dat kosten noch moeite gespaard zijn blijkt wel uit de, slechts voor de serie opgezette, volkswijk, de aandacht voor detail en die vele, maar dan ook echt vele auto's die door de serie rijden. Ondersteund door indrukwekkende muziek. Fantastische serie. Ook te zien op NPO Start en de eerste twee seizoenen staan ook op HBO Max (de officiële thuisbasis van de serie).

*****

Babylon Berlin

- 3 seizoenen
Babylon Berlin

Babylon Berlin is een uitstekende Duitse serie die ons meeneemt naar de jaren '20. In Berlijn heerst optimisme. Er is feest en de stad bruist van ambitie. Toch hangt er een donker spook over de stad. Dat komt mede door de verloren wereldoorlog en de consequenties daarvan. Daarnaast komt er langzaam een andere stroming op die een volgende wereldoorlog zal ontketenen. In die tijdsgeest is er een afpersingszaak die rechtstreeks leidt tot de wortels van het machtige kwaad. In die mix van spanning en sensatie moet politieagent Gereon de zaak zien op te lossen. Gelukkig vindt hij de steun van de slimme Charlotte die op haar manier moet zien te overleven tussen al die hoop en wanhoop. Babylon Berlin blinkt uit in het verhaal en de geschoten beelden. Die laatste passen perfect bij de tijd waarin het afspeelt. Het verhaal is spannend en mysterieus tegelijk. Bovendien weet Babylon Berlin de sfeer van die tijd heel goed uit te beelden. De eerste twee seizoenen hebben nog enigszins het evenwicht tussen hoop en wanhoop. Het derde seizoen ademt in alles de aankomende beurscrash met al haar kwade gevolgen.

*****

Bedrag

– 3 seizoenen, 30 afleveringen (compleet)
Bedrag

MyLum blinkt uit in Scandinavische misdaadseries. Zonder Lumière zou de Nordic Noir hier waarschijnlijk nooit zo bekend zijn geworden. Een van die goede series is het Deense Bedrag (Follow The Money). De eerste twee seizoenen gaat het om economische criminaliteit. Dan spelen advocaat Claudia en inspecteur Mads de belangrijkste hoofdrollen. De serie transformeert tijdens het tweede seizoen langzaam naar een onderwereld misdaaddrama. In het derde seizoen komt dat laatste tot volle wasdom. Eén van de kleine figuranten is in dit laatste seizoen uitgegroeid tot één van de kopstukken in de onderwereld. Het zorgt voor een spannende clash tussen de politieagent Alf en de crimineel Nicky. Zoals meestal in dit soort series spelen de persoonlijke omstandigheden van de hoofdpersonages een belangrijke rol. Dat doet men met verve waardoor er een goed beeld ontstaat van wie zij zijn. Dit gaat nergens ten koste van de spanning, maar levert eerder een extra bijdrage daaraan.

*****

Friheden – 1 seizoen (waar blijft het tweede seizoen?)
Friheden

Om een beetje variatie te houden kies ik bijvoorbeeld niet voor Wisting of Heksejakt (Witch Hunt), maar ga ik voor het humoristische en flitsende Friheden (Pros And Cons). Waar het nog start als een traditionele misdaaddrama ontaardt het al snel in een komische noot met een serieuze ondertoon. Een gewoon gezin blijkt helemaal niet zo gewoon. De kinderen weten niets van het verleden van hun ouders. Toch worden ze meegenomen in een wereld vol met actie en criminaliteit omdat hun ouders hun oude leven weer oppakken. De manier waarop dat gaat zorgt voor een dollemansrit vol met actie. De ondertoon blijft echter humoristisch en licht van toon. Friheden scoort hoog in het realistisch houden van onwerkelijke situaties. Het is niet constant lachen om flauwe situaties. Het is eerder glimlachen om realistische situaties die uitvergroot worden. Dat gekoppeld aan een briljant onzin verhaal die leuk blijft door die link met dat normale en de onverwachte plotwisselingen. Gewoon leuk dus. Het tweede seizoen is al een tijd uit, maar staat helaas nog niet op MyLum.

*****

Dat ik na het noemen van al deze series nog steeds moeilijk een keuze kon maken uit vijf series omdat er veel teveel goede series op MyLum staan zegt iets over de kwaliteit. De kans is dus groot dat ik nog een keer terugkom met een lijstje. Ze brengen namelijk regelmatig nieuw werk uit.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten