Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
9
0
Bekijk stemmen

Welkom in de wereld van de western.

Weidse landschappen, avontuur, hoop en geweld dat zijn een paar van de belangrijkste woorden als het om westerns gaat.

Lees hieronder welke series jij volgens RonSchoonwater onmiddellijk moet gaan kijken.

Als je in de wereld van de western duikt dan valt op hoe groot het aanbod is. Niet alleen als het gaat om films, maar ook de hoeveelheid televisieseries is enorm. Wat opvalt is dat het aanbod in de vroege jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw erg groot is. Daarna werd de concurrentie van andere genres langzaam groter en verdween het genre langzaam maar zeker wat meer naar de achtergrond. Toch zijn westerns altijd populair gebleven. Het genre is nooit verdwenen en de laatste jaren lijkt het enthousiasme voor de western weer toegenomen. Het gevolg is dat er weer de nodige televisieseries verschijnen. Helaas (nog) niet allemaal in Nederland, maar hopelijk komt daar verandering in.

Justified

De invloed van het genre is stiekem best groot. Veel mensen vergeten wel eens dat de verhaalopbouw uit andere genres regelmatig hun oorsprong hebben in de traditionele western. Of het nu gaat om sciencefiction, fantasy of andere moderne (Amerikaanse) detective en misdaad verhalen. Soms is de link overduidelijk. Zoals in de moderne westerns Justified, Damnation en Longmire. Ook de sciencefiction series Firefly en Westworld zijn duidelijke odes aan de western. Verder zie je ook bij andere televisieseries regelmatig elementen terug die al succesvol bleken in de klassieke western. Niet dat ik overigens de invloed van de western wil overdrijven, want ook dit genre had illustere voorgangers en invloeden. Zo is de film The Magnificent Seven een bewerking van de Japanse film Seven Samurai.

Firefly

Nu kan ik natuurlijk beginnen met wat oudjes. Die zullen echter bekend of voor een nieuwe generatie niet meer relevant zijn. Namen als Bonanza, Rawhide (met een jonge Clint Eastwood), Gunsmoke en Alias Smith and Jones zullen de liefhebbers wel kennen. Hieronder een aantal tips om jullie, als mede liefhebber of als nieuweling in het genre, een beetje te helpen om te kiezen:

Deadwood - 3 seizoenen (2004 – 2006) en een film (2019)
Deadwood
Het blijft wat mij betreft de beste westernserie van de laatste jaren. Deadwood geeft een ruige tijd weer. Met later bekend geworden (anti-)helden die de lijn tussen goed en fout uiterst dun maken. Het plaatsje Deadwood zit vol met schurken, prostituees en een aantal mensen die het recht proberen te laten zegevieren. Dat die laatste groep daar pijnlijke concessies voor moet doen wordt al snel duidelijk.

Into the West – 1 seizoen (2005)
Into the West
Deze western speelt zich af middenin de expansiedrift. Deze drift gaat ten koste van de Native American. Hoewel de kritiek van een deel van wit Amerika groot was op een bepaalde scène geeft Into the West een genuanceerd beeld. Dat komt mede omdat de serie naast de gebruikelijke witte familie ook een Native American familie volgt. Wat betreft opbouw vergelijkbaar met het veel oudere Centennial en How the West Was Won (beide 1978). Hoewel die laatste serie niet voor niets de subtitel How the West Was Lost kreeg. Het is immers maar vanuit welk perspectief je het bekijkt.

1883 – 1 seizoen (2021 – 2022), maar...
1883
De spin-off van de succesvolle televisieserie Yellowstone (2018) is met recht een klassieke western. De familie Dutton trekt met paard en wagen naar het westen. Samen met een rij met huifkarren vol met arme, gelovige en pacifistische Europeanen die niet weten wat hen te wachten staat. Hoewel het me soms iets te 'schoon' aanvoelt is het verhaal indringend en het emotionele einde geweldig. De vraag is of er nu wel of geen vervolg komt. Aan de ene kant lijkt het van wel, maar aan de andere kant lijkt het erop dat 1923 bedoeld wordt. Dit is een andere spin-off van Yellowstone (2018).

Hatfields & McCoys – 1 seizoen (2012)
Hatfields & McCoys
De vete tussen twee families loopt compleet uit de hand. Op waarheid gebaseerd en dat is te merken. De onderlinge rivaliteit zorgt voor een intense strijd die op haar dieptepunt zorgt voor de nodige slachtoffers. Een van de hoogtepunten zijn de foto's van de originele families op het einde van de serie. Het zorgt ervoor dat het ongelooflijke verhaal nog meer impact krijgt.

Godless (2017) – 1 seizoen (2017)
Godless (2017)
Feministische westerns zijn er ook. Godless (2017) is daar een uitstekend voorbeeld van. De vrouwen in La Belle zijn bijna al hun mannen verloren. Dat levert door de geïsoleerde ligging de kans op om een geheel eigen gemeenschap op te richten. Helaas is deze idylle niet van lange duur. Wanneer de buitenwereld contact maakt met La Belle komt de keiharde realiteit er al snel achteraan.

Hell On Wheels – 6 seizoenen (2011 – 2016)
Hell On Wheels
Cullen Bohannan zoekt wraak. Die vindt hij in Hell On Wheels. Een mobiel stadje die meereist met het te bouwen treinspoor. De ruige dynamiek van het steeds verder optrekken naar het westen wordt aangevuld met de manipulatie van het rijke oosten. Het levert boeiende verhalen op.

Billy the Kid – 2 seizoenen (2022 – heden)
Billy the Kid
Het eerste seizoen gaat over de jonge jaren van Billy the Kid. Zeg maar het ontstaan van Billy the Kid. Het tweede seizoen is aangekondigd. Hoewel er historisch wel het een en ander op aan te merken is blijft het een leuke serie om te volgen. Het beheerst namelijk alle typische klassieke western invloeden om er een mooi geheel van te maken.

Daarnaast zijn er een aantal series die nog niet in Nederland zijn uitgekomen, zoals Django, That Dirty Black Bag en The English. Gezien de trailers en de recensie kunnen die best interessant zijn.
Video on youtube
Leuk?
9
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_BlackBiker
16 feb 2023 15:58 - 16 feb 2023 16:36
Gene Roddenberry pitchte zijn Star Trek als "Wagon Train to the Stars" en heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het als een moderne Western zag. Wagon Train was een toentertijd bekende Westernserie (die overigens niet op deze site staat).

Van de bovengenoemde series is wat mij betreft Deadwood de absolute topper. Wat een gave serie...
Reageer