Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Verkiezing: Beste Nederlandse serie van 2015

Verkiezing: Beste Nederlandse serie van 2015

Met meer dan 30 (!) drama’s of komedies van eigen bodem hoefden we dit jaar niet meer naar Amerika of Westeros te kijken voor nieuw content. 2015 was het jaar dat we een science fiction komedie (Missie Aarde) en een echte online streaming serie (Zwarte Tulp) kregen. Het was het jaar dat Linda de Mol terugkeerde in fictie (Familie Kruys) en we onze eerste echte actualiteiten serie kregen (De Fractie). Daarnaast bracht Net 5 ook nog wat op de buis. Of al deze ontwikkelingen positief zijn, mag je zelf beslissen. In ieder geval gaat 2015 de boeken in als het jaar van de Nederlandse serie!

Kwantiteit is absoluut geen kwaliteit en als dit jaar iets bewees is dat het “piek TV tijdperk” in Nederland nog in de puberteit is. Waar in 2014 we uitschieters hadden zowel op de publieke omroep (Hollands Hoop!) als de commerciële (Nieuwe Buren!) vielen alle partijen dit jaar nog wel eens op de plaat. Niemand wil Gouden Bergen herinneren of toegeven dat Noord Zuid toch niet het nieuwe Borgen is. Daarnaast moeten we ons afvragen of we een nieuw seizoen van Danni Lowinski (NL) écht is wat we willen. Dat gezegd te hebben, is het makkelijk om Nederlandse inhoud te vergelijken met Scandinavië, de Verenigde Staten of zelfs België (geen geintje, daar zijn ze goed bezig). Onze series zijn minder stijlvol dan House of Cards of Peaky Blinders, braver in sociale onderwerpen dan Scandal of The Good Wife en nee, we hebben nog niet helemaal uitgevonden hoe we misdaad moeten schrijven op het niveau van The Killing. Maar misschien hoeft dat ook helemaal niet als miljoenen mensen nog steeds naar Moordvrouw kijken.

De Nederlandse series die wél omarmt worden door het publiek, zoals Bureau Raampoort, Dokter Tinus en Smeris waren onmiskenbaar Nederlands. Gezellig, soaperig, flauwe grappen en onbeschaamd over typisch Nederlandse arena’s, zoals de Jordaan of het platteland. Niemand kan ontkennen dat Flikken Maastricht langzaam maar zeker in de beste versie van zichzelf is gegroeid. Hoe sensationeel ook, de schokkende wending in Penoza hield het land even in de ban en bewees hoe universeel drama kan zijn. Zelfs voor de jeugd, met series als 4Jim en Kattenoog, ligt de lat hoger. Met het groeiende aanbod is het ook mogelijk dat pareltjes als Jeuk gemist worden. Dat is zonde. Nederlandse series worden steeds beter, alleen met een geheel eigen insteek. Een die zich niet laat meten met het budget van Game of Thrones of de complexiteit van Game of Thrones of de rijke karakters van Game of Thrones. Wanneer komt Game of Thrones weer?

Wat waren jouw favoriete Nederlandse series van 2015?

4Jim
A’DAM - E.V.A.
Bagels & Bubbels
Bureau Raampoort
Bluf
Celblok H
Dagboek van een Callgirl
Danni Lowinski (NL)
De Affaire
De Fractie
Divorce
Dokter Deen
Dokter Tinus
Familie Kruys
Fiftyfifty
Flikken Maastricht
Goede Tijden, Slechte Tijden
Goedenavond, Dames en Heren
Het Geheim van Eyck
Jeuk
Kattenoog
Meiden van de Herengracht
Missie Aarde
Moordvrouw
Noord Zuid
Overspel
Penoza
Smeris
Spangas
Tessa
Trollie
Vechtershart
Volgens Jacqueline
Zwarte Tulp
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

tweemaalh
tweemaalh 9 januari 2016, 12:43
Alle Nederlandse series die ik dit jaar heb gezien:

1. Overspel
2. Penoza
3. De Fractie
4. Flikken Maastricht
5. Missie Aarde
6. Noord Zuid
Patrickboekel
Patrickboekel 9 januari 2016, 15:33
een half jaar geleden pas aan Penoza begonnen. Maar een geweldige serie is dit. Persoonlijk houd ik niet zo van nederlandstalig maar Penoza heeft daar wel verandering in gebracht. Daarnaast ook nieuwe buren en zwarte tulp gekeken. Dit is dan meteen weer een stukje minder. Misschien word ik komend jaar weer blij verrast met een nederlandse serie
RLS90
RLS90 9 januari 2016, 18:48
Divorce en Vechtershart
anonymous
anonymous 11 januari 2016, 01:35
Bureau raampoort
anonymous
anonymous 11 januari 2016, 01:36
Meiden van de herengracht
Log in om een reactie achter te laten