Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Giancarlo Esposito

Spotlight On: Giancarlo Esposito

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Giancarlo Esposito ook op zijn cv heeft staan.
Deze inmiddels 65-jarige acteur is niet van je scherm te slaan. De voorzichtige bewering dat Giancarlo Esposito in ieders televisieleven wel een keer voorbij is gekomen, is niet eens zo onrealistisch gesteld. De Amerikaan die in Denemarken geboren is, doet veel - héél veel - televisie- en filmwerk. En dat voor een periode van al meer dan 40 jaar. Een volledig overzicht geven van die grootse carrière is dan ook haast niet te doen. Een poging van highlights volgt hier wel. Highlights in een carrière die met de jaren allesbehalve in het slop is beland.

Esposito trapt zijn carrière op het kleine doek af met een aantal afleveringen Sesame Street, in 1982. Wat volgt is een optreden in soap The Guiding Light, die in de Verenigde Staten tot en met 2009 werd uitgezonden, en Another World, eveneens een soap aan de andere kant van de oceaan. Het is 1984 als er voor het eerst een meer bekende naam op zijn palmares komt te staan. Esposito speelt een gastrol in Miami Vice - de televisieserie.

American Playhouse en The Equalizer (1985) volgen, evenals gastoptredens in Spenser: For Hire en Leg Work. Esposito is dan ook in meer dan twintig andere film- en videoproducties te zien geweest. Als de jaren '90 van start gaan, zit Esposito allesbehalve stil. We trappen af met een gastrol in Lifestories en in American Experience. In Bakersfield P.D. speelt hij voor het eerst langer een rol. Detective Paul Gigante kan bestempeld worden als zijn eerste hoofdrol in een serie.

Het misdaadgenre van Bakersfield P.D. zal later nog veel terugkomen. Dat begint eigenlijk al in New York Undercover. Andere projecten waar Esposito in verscheen zijn Fallen Angels, Chicago Hope, Living Single, Swift Justice en Nash Bridges. Aanbeland bij het eind van de jaren voor de eeuwwisseling, gaat Esposito nog even los. Hij speelt een gastrol als vampier in The Hunger, is een weerwolf in Creature en toont zijn acteerkunsten in NYPD Blue. Tot slot speelt hij mee in het laatste seizoen van Homicide: Life On The Streets, een serie die met film wordt afgesloten.

De nieuwe eeuw begint vervolgens waar de andere mee eindigde: met series waar Esposito zijn opwachting in maakt. Touched by an Angel is het eerste wapenfeit. In dramaserie The $treet komt een vrouw het plezier van Esposito en zijn collega's op de werkvloer vervolgens vergallen - voor slechts één seizoen. Esposito maalt er niet om, hij speelt vervolgens ook in Strong Medicine, 100 Centre Street, The Practice, Third Watch en A Nero Wolf Mystery.

Dramaserie Girls Club is een serie waar Esposito zich langer aan wil committeren maar die het ook slechts één seizoen vol weet te houden. Wellicht door dat vroegtijdige einde zien we hem in die periode ook kort verschijnen in The Division, Lucky en Street Time.

Met zijn droge humor en sprekende gezicht waagt Esposito zich ook steeds vaker aan het comedygenre. Half & Half is daar een voorbeeld van. 5ive Days to Midnight en Soul Food zijn dan weer heel andere projecten.

Halverwege de zeroes komt de focus van Esposito een tijd te liggen op de procedurele misdaad-, politie- en rechtbankdrama's. Met Law & Order, Law & Order: Trial by Jury, Bones, Dr. Vegas, Las Vegas, Kidnapped, New Amsterdam en CSI: Miami gaat hij zo een groot stuk van het aanbod af dat er op dat moment binnen deze genres is. Tussendoor flitst hij nog in Ghost Whisperer voorbij.

De rol waar Esposito echt wereldberoemd mee wordt, volgt dan pas. In 2009 maakt hij zijn entree in het mateloos populaire Breaking Bad. Zijn vertolking van bad guy Gus Fring is fantastisch en wordt door vrijwel alle fans van de serie enorm gewaardeerd. Fring is oprecht een man om bang van te worden, al lijkt hij toch ergens een geweten te hebben.

Is Breaking Bad dan alles wat je in zo'n periode doet? Niet voor Esposito. Die plakt daar ook gastrollen in veel andere series aan vast. Misdaad, politie en rechtbank blijven daarbij centraal staan. Leverage, Lie to Me, Detroit 1-8-7 en Criminal Minds: Suspect Behavior verwelkomen hem op set.

Toch maakt Esposito daarna wel een draai. Hij accepteert de rol van Sidney Glass in sprookjesserie Once Upon a Time en gaat op de fantasietoer in Revolution. Ook verschijnt hij kort in de dan veelgeprezen comedy Community. Vertrouwd binnen bekende genres zijn Revolution: Enemies of the State en Axe Cop.

Espostio gaat zich dan steeds meer in series melden, gewild als de beste man dan inmiddels is. Het wordt druk met optredens in Allegiance, Drunk History en The Get Down. Na enkele optredens in Rebel is hij ook aanwezig in Breaking Bad's bekende spin off: Better Call Saul. Vanuit die serie maakt hij een geweldige miniserie: Better Call Saul: Employee Training. Als verteller horen we Esposito daarnaast terug in Dear White People, terwijl hijzelf te zien is in Westworld, Dallas & Robo, JETT en Creepshow.

Het is 2019 als Esposito het succes van Breaking Bad echt gaat verzilveren. Vaste, grote rollen starten voor hem in drie series: The Mandalorian, Godfather of Harlem en The Boys. Stemwerk doet hij in deze periode in de nieuwe DuckTales, Harley Quinn, Cyberpunk: Edgerunners en Marvel's Moon Girl and Devil Dinosaur.

Kaleidoscope is een wat matig ontvangen miniserie waar Esposito in speelt waarna hij de draad met goed gewaardeerde series oppakt met het recent verschenen, succesvolle The Gentlemen - waar hij schittert naast onder meer Kaya Scoledario. Esposito pakt echter alweer vrolijk door. In april 2024 gaat misdaadserie Parish van start, waarin hij de gelijknamige titelheld vertolkt. Dat belooft opnieuw veel goeds.

Giancarlo Esposito is niet van je beeld te krijgen. In bovenstaande lijst ontbreken enkele series, aangevuld met zijn complete oeuvre op het grote doek. Of je het wil of niet, je hebt ooit íets gezien waar dit acteerkanon in heeft gespeeld. En laat daar met de kwaliteit die hij levert, nu echt helemaal niets op tegen zijn. Pak jij de nieuwe popcorn?

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Giancarlo Esposito heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten