Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Matt Smith

Spotlight On: Matt Smith

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Matt Smith ook op zijn cv heeft staan.
De Britse acteur Matt Smith is lange tijd vooral bekend geweest voor zijn rol in de serie Doctor Who. Nog niet al te lang geleden is hij echter ook zeer met een andere franchise begaan. In de wereld van Game of Thrones pakte hij een rol in de prequel House of the Dragon, dat binnenkort zijn tweede seizoen in gaat.

Zomaar even daar belanden doe je echter niet één, twee, drie. Daar zijn vaardigheden voor nodig die Smith in zijn projecten rondom Doctor Who heeft vergaard. Zijn eerste rollen betreffen enkele korte video's in het Doctor Who-universum, terwijl hij in 2006 credits voor zijn kleine aandeel in Masterpiece Theatre krijgt. De Britse anthologieserie draait om de Britse cinema en gaat inmiddels al ruim 41 seizoenen mee.

In het politieke drama Party Animals uit 2007 vinden we Smith ook terug. Het achtdelige verhaal wordt verteld met Smith als één van de hoofdrolspelers die door hun politieke werk met elkaar in contact komen in het parlement van het Verenigd Koninkrijk.

Een gastoptreden in Secret Diary of a Call Girl volgt, evenals een korte terugkerende rol in The Street. De eerste meer bovennatuurlijke serie waarin we Smith dan zien is Moses Jones. De miniserie vertelt het verhaal van de zoektocht naar de moordenaar van een lijk dat in de Thames is gevonden. Het vreemde is dat de dode door hekserij om het leven gekomen lijkt te zijn.

Vanaf 2010 is het voor Smith tijd om echt door te breken. Of het nu Jodie Wittaker, Peter Capaldi, David Tennant of Smith was, Doctor Who is sinds de revival een enorm succes. Smith heeft daar in zijn rol als tijdreizende doctor zeer aan bijgedragen, voor meerdere seizoenen. Het reizen door tijd en ruimte beviel Smith zo goed, dat hij in liefst 46 afleveringen te zien is als de titelheld, en daarnaast talloze zijdelingse projecten rondom de serie heeft gemaakt. Zo is er een podcast waarbij hij soms betrokken is, spreekt hij de stem in de videogame in en zijn er vele korte video's verschenen waarin Smith zijn rol als elfde Doctor opneemt.

Dat komt tevens terug in speciale zaken als The Sarah Jane Adventures, Meanwhile, in the TARDIS, Doctor Who: Space and Time, Night and the Doctor en Pond Life. Kort samengevat kan eenvoudig worden gesteld dat het leven van Smith in die jaren bestond uit projecten waarin hij de titelrol van Doctor Who vervulde. Met verve!

In 2014 komt daar een eind aan. Smith kiest er voor zijn horizon te verbreden, al geeft hij in een later interview aan dat hij daar enige spijt van heeft en langer met Jenna Coleman had willen werken. Voor Smith ligt echter een film in het verschiet. Hij tekent voor Terminator: Genisys en is later ook in Pride and Prejudice and Zombies te zien.

Na die films duikt Smith de wereld van het Britse koningshuis in. In The Crown portretteert hij Prince Philip, Duke of Edinburgh. Om vervolgens het succesvolle genre van sciencefiction - oké vertaalt naar fantasy - en het prinsheerlijke leven van het Britse Koningshuis te combineren: het volgende project van Smith is House of the Dragon. In het eerste seizoen speelt hij een alleraardigste slechterik in de vorm van Prins Daemon Targaryen. Die rol speelt hij opnieuw in het tweede seizoen, dat half juli op HBO MAX verschijnt. Zet die drakeneieren maar op het vuur, de trailers warmen ons drakenhart alvast op. Ga jij kijken?

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Matt Smith heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

JanWillemK
do 6 juni, 21:00
Leuk stukje! Ik heb geen andere series met hem gezien anders dan House of the Dragon maar daar kan ik echt genieten van hem. Straks hem en Ewan Mitchell... dat word geweldig.
1
Log in om een reactie achter te laten