Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Kaya Scodelario

Spotlight On: Kaya Scodelario

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Kaya Scodelario ook op haar cv heeft staan.
Stel je voor: je bent een Britse tiener. Je geniet thuis een opvoeding waar wel enige bijzondere vraagtekens bij te zetten zijn. Op school zijn je leraren liever bevriend met je - of knopen ze een relatie met je aan - dan dat ze je echt heel veel kennis overdragen. Hoe ga je daarmee om? Hoe houdt je jezelf, met je vrienden, staande in die turbulente periode waarin sowieso al veel verandert?

Dat is kort omschreven het seriedebuut van Kaya Scodelario. De Britse actrice schittert als tiener in de comedy Skins, een comedyserie die nog altijd zeer door het algemene publiek wordt gewaardeerd. Ze heeft echter veel meer op haar film- en serielijst staan. Goed, en van mindere kwaliteit.

Tijdens Skins volgt Scodelario's eerste rol in een film. Die film is Moon, een fijne prent die het verhaal vertelt van astronaut Sam Bell. Moon is na Skins een doorbraak, maar echte bekendheid volgt eigenlijk daarna, als Scodelario in de blockbuster Clash of the Titans meespeelt. Mindere successen volgen met de teleurstellende films Shank en Twenty8K.

Scodelario speelt ook in de geïmproviseerde romantische miniserie True Love. Deze miniserie is de eerste Britse serie die zonder script, maar met enkel een outline - een leidraad - voor elke aflevering, werd opgenomen. De acteurs en actrices kregen de vrijheid om tijdens de aflevering hun eigen karakter verder te ontwikkelen, waar vooraf intens voor werd geoefend. Tenslotte: improvisatie geeft veel mogelijkheden.

Na een optreden in de muziekvideo Candy van Robbie Williams' en enkele films volgt in Scodelario's palmares opnieuw een miniserie. Ditmaal is dat Southcliffe. Deze thriller gaat over een gevaarlijke schietpartij op een markt, vertelt vanuit het perspectief van een journalist en de slachtoffers van het verschrikkelijke gebeuren.

Een jaar later speelt Scodelario wellicht haar tot dan toe grootste rol. Ze wordt gecast om mee te spelen in het eerste deel van de boekverfilming van The Maze Runner. De film wordt wisselend ontvangen, maar is zeker financieel succesvol genoeg om twee vervolgen - The Scorch Trials en The Death Cure - te rechtvaardigen. Tussendoor speelt Scodelario ook nog eens in een andere Hollywood-filmserie mee. Hoewel dan al over zijn absolute top heen, is ook het Pirates of the Caribbean-deel met Scodelario erin aangenaam popcornvermaak om te bekijken.

In 2020 volgt vervolgens een terugkeer naar het kleine scherm. Netflix strikt Scodelario voor de hoofdrol in de serie Spinning Out. Als Kat Baker probeert ze een topsportcarrière op het ijs te combineren met liefde en familie. Een combinatie die al snel veel te veel van een jonge, dromende vrouw gaat eisen.

In datzelfde jaar is Scodelario ook op een andere streamingdienst te bewonderen. Amazon strikt haar voor een rol in de miniserie The Pale Horse, een Agatha Christie verfilming waar je een te verwachten recept van mysterie, spanning en drama staat te wachten.

Enkele films volgen, met als meest opmerkelijke het bedenkelijk ontvangen vervolg in de Resident Evil-reeks. 'Raccoon City' slaat bij het publiek maar erg matig aan. Andere films waar Scodelario in deze periode in speelt zijn The King's Daughter, Don't Make Me Go en de kerstfilm This is Christmas.

2024 staat dan voorlopig weer in het teken van series. Met een kleine rol in de miniserie Senna, naar de legendarische autocoureur, volgt een grotere rol in de misdaadkomedie The Gentlemen. In deze laatste speelt ook Vinnie Jones, een acteur die in dit genre altijd thuis is.
The Gentlemen draait om Eddie Halstead, die het grote landgoed van zijn vader erft en al snel ontdekt dat er vooral wiet wordt gekweekt en verhandeld. De serie is een bewerking van de gelijknamige film van Guy Ritchie. Of het een succes wordt, dat blijft altijd de vraag. Voor Scodelario is het wel weer een stap om haar naam ook op het kleine scherm verder te vestigen.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Kaya Scodelario heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten