Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Donald Glover

Spotlight On: Donald Glover

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Donald Glover ook op zijn cv heeft staan.
Een alleskunner op creatief gebied, dat is het label dat we wel op Donald Glover kunnen plakken. De veertigjarige Amerikaan is acteur, schrijver, producent en regisseur. En dan kijken we enkel naar zijn televisie- en filmervaring. Glover is daarnaast ook komediant, niet onverdienstelijk rapper en zanger en klust bij als DJ en songwriter. Voor zijn rap en zangkunsten gebruikt hij het bekende alias Childish Gambino, terwijl hij als DJ onder de mcDJ bekend staat.

Toch begon het ook voor Glover allemaal met acteren. Een eerste stap zette hij in de televisiefilm Winner Takes All, nog voor de eeuwwisseling. In 2005 zit hij al aan tafel bij Late Night with Conan O'Brien en het jaar daarna speelt hij voor het eerst een gastrol in 30 Rock.
In deze periode is Glover sowieso enorm productief. In 2006-2007 is hij betrokken bij meer dan 35 producties, waarvan de meeste korte video's zijn. Rollen in series beperken zich in deze jaren tot gastoptredens in Human Giant en Bronx World Travelers.

In UCB Comedy Originals speelt hij in deze periode ook voor het eerst, waarna hij op latere momenten incidenteel nog eens terugkeert. Het echte werk begint dan pas, als Glover gecast wordt in de komedieserie Community. Hij speelt hier Troy Barnes, beste vriend van Abed Nadir en op deze school voor volwassenenonderwijs knettergek en enorm geeky. Troy en Abed zijn al snel publieksfavorieten van de serie die veel lovende kritieken krijgt - onder meer voor een legendarisch paintballgevecht, dat dan weer mindere vervolgen kent.

Community heeft een geheel eigen soort humor, die niet door iedereen wordt gewaardeerd. Toch houdt de serie het ruim zes seizoenen vol, al wijzigt de cast naarmate de seizoenen vorderen ook nogal eens - al dan niet vrijwillig. Ook Glover besluit Community voortijdig te verlaten en focust zich in deze periode steeds meer op het releasen van zijn eigen nummers als alterego Childish Gambino. In latere edities van de webserie Community: Webisodes, met vijf minuten durende korte video's, keert hij wel geregeld terug.

In de jaren dat Community loopt, speelt Glover beperkt in andere series. Hij leent zijn stem eenmalig in Regular Show, pakt zijn rol als Troy op in CollegeHumor Originals, is te zien in Girls en duikt een keer op in Sesamstraat, de Amerikaanse variant uiteraard. Het stemacteren blijft dan naast zijn muziekcarrière langere tijd een bijpassende baan. Dat resulteert in animatiekarakters in Ultimate Spider-man, Adventure Time en China, IL die zijn stemgeluid dragen.

Films maakt Glover ook nog met regelmaat - in een veelvoud aan genres. Zo is hij te zien in The Martian en Magic Mike XXL. En wat te denken van Spider-Man: Homecoming, Solo: A Star Wars Story en de remake van The Lion King.

Het is 2016 als Glover zich voor het eerst in lange tijd weer aan een serie committeert. De eer is weggelegd voor Atlanta. Deze serie speelt zich af in de rapscene van de gelijknamige staat. Daar proberen Earnest "Earn" Marks (Glover) en zijn neef Alfred hun weg naar de top in te vinden. Op die weg naar succes ervaren ze hoe zwaar dat kan zijn en krijgen ze te maken met allerlei sociale en economische kwesties. Van discriminatie tot armoede, status, relaties en ouderschap, zoals alle wannabe succesvolle rapper moet je daar mee dealen. Atlanta draait vier seizoenen en krijgt zeer lovende kritieken, resulterend in een karrenvracht aan welverdiende Emmy's.

Adventure Time: Fionna & Cake is een project waar Glover zich in 2023 aan verbindt. Hij leent zijn stem aan Monster Marshall voor zes afleveringen. In de tussentijd is hij druk met de opnames van een nieuwe actieserie: Mr. & Mrs. Smith. Juist, als die film met Brad Pitt en Angelina Jolie, maar dan met Maya Erskine als tegenspeelster. Het eerste seizoen staat inmiddels op film en gaat begin februari in première. Of dat bij zo'n remake goed werkt, blijft altijd de vraag. Dat Glover een ijzersterke rol neer kan zetten, weten we inmiddels. Wat dat betreft zit het dus naar alle waarschijnlijkheid wel goed.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Donald Glover heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten