Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Jelka van Houten

Spotlight On: Jelka van Houten

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Jelka van Houten ook op haar cv heeft staan.
Comédienne Jelka van Houten speelt in een flink aantal gortdroge Nederlandse producties. Dat moet je liggen, maar buiten kijf staat dat ze die rollen altijd met veel succes weet neer te zetten. Zo ook in Tropenjaren, de dramedyserie die binnenkort een tweede seizoen in gaat.

Van Houten begon haar carrière net na de eeuwwisseling met de film Liefje. De dramedy Bitches met onder meer Anna Drijver, is de eerste serie waar ze in speelt - als is het in een enkele aflevering. Wat later voegen Rozengeur en Wodka Lime en 't Schaep met de vijf pooten zich bij haar lijst met klussen.

Als ze ook een gastrolletje in Gooische vrouwen scoort, valt Van Houten wat meer op. Tot die tijd heeft ze vooral in kleinere producties voor televisie en film gewerkt. Een eerste terugkerende rol volgt in het vrolijke Shouf Shouf Habibi! over de twintigjarige Nederlandse-Marokkaan Ap die zijn plek in de Nederlandse samenleving zoekt. Daarbij vallen ze van het ene in het andere probleem.

Niet veel later zijn er een drietal series waarin Van Houten haar acteertalent toont. Allereerst is er Verborgen Gebreken, over een makelaarskantoor in Amsterdam. Daarna volgt Mixed Up, met onder meer Waldemar Torenstra en Georgina Verbaan, en tot slot Wat Als? (NL), een komische sketchshow die deels in animatie is gemaakt en enkele grote maatschappelijk thema's behandelt.

Een echte bekende Nederlander ben je pas geweest als je in Het Sinterklaasjournaal hebt geschitterd. Van Houten doet dat in 2014. In die periode speelt ze ook in de matig beoordeelde Aaf, gebaseerd op de Amerikaanse comedy Roseanne.

Die jaren speelt Van Houten ook mee in Fresh Meat, een Britse comedy die zes jongeren volgt in een nieuwe periode in hun leven: het leven op de universiteit. Van Houten speelt de terugkerende gastrol van Sabine, een Nederlandse PhD-student die veel ouder is dan haar huisgenoten en een totaal gebrek aan humor heeft.

Na optredens in Gouden Bergen en Trollie volgt werk waar Van Houten haar grootste bekendheid bij het Nederlandse publiek misschien wel mee heeft vergaard. De sketchshow Jeuk, waar ze naast Thomas Acda en Peter Heerschop speelt is een perfect voorbeeld van de gortdroge situaties waarin Van Houten zo kan excelleren. Met haar mede- en tegenspelers zetten ze de absurde en tegelijkertijd doodnormale situaties om in hilarische gebeurtenissen met een vaag doorlopende rode draad.

De jaren daarna zien we Van Houten ook nog in Random Shit en Zoek de Fouten, voordat ze in 2019 terug is met series als Harkum, de comedy over een klein plaatsje waar ineens een heleboel geld te besteden is, en Baantjer het Begin, met het oorsprongsverhaal van de bekende Amsterdamse rechercheur.

Na het bedenkelijke Barrie Barista en het Einde der Tijden volgt Niks te melden en Adem in, Adem uit. Dat brengt ons terug tot Tropenjaren. Van Houten speelt in het eerste seizoen de hoofdrol van Rosa, een presentatrice die haar best doet alle ballen in de lucht te houden. Dat gaat haar wisselend af. Ook Henry van Loon en Eva Crutzen spelen sterke rollen in de serie die onlangs een vernieuwing met een tweede seizoen heeft gekregen.

Heb je nog geen genoeg van Van Houten gezien, dan is er ook nog De Poli, waarin ze opnieuw een sterke, mooie komische rol speelt op de gynaecologieafdeling van het ziekenhuis - waar volgens haar personage Esther behoorlijk achterhaald wordt behandeld. Dus, ben je aan het wachten op het vervolg van Tropenjaren, stort je dan eens op het andere werk van Van Houten. Een gegarandeerde lach als je de humor een beetje kunt waarderen. En anders is er altijd nog LOL: Last One Laughing Nederland.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Jelka van Houten heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

BlackBiker
vr 3 mei, 16:10
Ik heb nog nooit van deze dame gehoord. En als ik zo zie waar ze in speelt is dat ook niet zo raar. Ik heb daar niets van gezien en zal er waarschijnlijk ook niets van zien. Nederlandse series kunnen mij over het algemeen niet zo boeien. En als ik ze dan wel aardig vind, zoals Ares, dan is vrijwel niemand dat met me eens :-)

Wel weer, zoals gebruikelijk, een leuk overzicht.
3
JanWillemK
vr 3 mei, 16:41
Jelka, de zus van de internationale ster Carice van Houten en vriendin van de grappige droogkloot Henry van Loon. Dat is ook het enige dat in mij opkomt en waar ik haar van ken.

Oja, ze zat in Jeuk, dat was ik even vergeten.
1
Futsudo
za 4 mei, 19:09
Bedankt voor deze verrassende en leuke Spotlight On. Ik ken Jelka van Houten alleen maar van het tweede seizoen van LOL: Last One Laughing Nederland. Helaas was het maar van korte duur voor haar. Ik denk dat ik binnenkort naar Tropenjaren ga kijken waarin ook Henry van Loon meespeelt.
2
Neptunus1122
di 2 juli, 10:48
Ze speelt een hele leuke rol in Jeuk. In Adem in Adem uit speelt ze een excentrieke buurvrouw. Ik vind haar wel goed acteren. LOL kan mij totaal niet bekoren, wie er ook in speelt......
1
Log in om een reactie achter te laten