Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Series en Amerika, Groot Brittannië of …?

In de column De Onbekende Seriekijker staat er altijd de vraag; ‘Heb je een voorkeur voor een land waar de serie vandaan moet komen? Kijk je bijvoorbeeld het liefst naar Amerikaanse series, of Deense series etc. ?’

Vele antwoorden Amerika, maar komen daar dan ook de beste series vandaan?

Ik denk dat dat antwoord ja en nee kan zijn. Heel veel series komen uit de Verenigde Staten van Amerika, dus is het niet vreemd dat daar ook vele goede series worden gemaakt. Maar er zijn ook net zoveel mindere goden omdat er zoveel vandaan komt. Vaak gehoord bij Amerikaanse series dat ze weinig subtiel zijn of te overdreven of niet echt integer. Maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel, denk aan series als Breaking Bad, Band of Brothers en Sons of Anarchy. Al deze series staan bij de eerste tien in de Top 50 van beste series op MijnSerie.

Maar in die Top 50 top tien staan ook Sherlock en Peaky Blinders, beide uit Groot Brittannië. Pas op plaats zestien komen we de eerste Scandinavische serie tegen The Bridge (2011). En La Casa de Papel uit Spanje staat op negentien. Pas op 24 komen we de eerste Nederlandse serie tegen Penoza. Zijn deze series dan zoveel slechter dan de Amerikaanse series Friends, Grey's Anatomy, The Vampire Diaries en The Sopranos, deze staan allemaal in de top tien. Persoonlijk denk ik van niet, maar het maakt ook uit wie er naar kijkt en vooral waar je de serie kunt kijken.

Netflix heeft een groter bereik dan Amazon of Videoland. Daar lijkt het ook mee te maken te hebben. Maar hoe komt het dan dat Game of Thrones al vele jaren op eenzame hoogte staat wat betreft best bekeken serie? HBO heeft enorm veel geld gestoken in de fantasyserie Game of Thrones en daarbij hoort ook geld voor reclame. Maar hoe komt het dan dat we een serie als House of Cards (2013) van Netflix pas op de 40ste plaats tegenkomen. Zal het dan toch niet altijd met geld te maken hebben? Maakt HBO gewoon weg betere Amerikaanse series dan Netflix?

Ik denk dat het niets met geld, land of zender te maken heeft. Ik denk dat het vooral te maken heeft met hoeveel kijkers weet een serie te bereiken en hoe goed ziet die serie er dan uit. De meeste kijkers letten niet op plotgaten, fouten, regie en acteurs. De meeste kijkers kijken naar series om vermaakt te worden, om ontspannen op de bank naar een serie te kunnen kijken. En hoe meer ze vermaakt worden, hoe meer ontspannen ze zijn aan de eind van de avond hoe hoger een serie scoort.

Uiteraard speelt spanning, verhaal en genres daarbij ook een grote rol. Ook speelt groep voor wie de serie is gemaakt een zeer grote rol. Hoe breder je doelgroep hoe meer kijkers je bereikt. Game of Thrones wordt door achttienjarigen bekeken maar ook door 60-jarigen. Bij Teen Wolf is de breedte van de doelgroep een stuk minder. Er zullen wel 50-jarigen kijken maar dat zullen er niet veel zijn. Friends en The Big Bang Theory zullen vele kijkers hebben uit verschillende doelgroepen maar zijn oorspronkelijk gemaakt voor een bepaalde doelgroep.

Ik denk dat het voor de echte serieliefhebber weinig uitmaakt waar een serie vandaan komt. Als het maar goed in elkaar getimmerd zit en het verhaal aanspreekt. Scandinavië is erg populair aan het worden, maar het aantal series dat daar vandaan komt is natuurlijk niets in vergelijking met Amerika. Vandaar dat er uit Scandinavië relatief gezien vaker betere series komen dan uit Amerika. Maar uiteindelijk komt het maar op één ding neer, smaak. Wat de één vreselijk vindt, zal de ander geweldig vinden en visa versa.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laatste nieuws

Het zesde en laatste seizoen van komedieserie Silicon Valley start op 27 oktober bij HBO, zo heeft de zender bekend gemaakt.
Vandaag, 12:00
Krypton is een Amerikaanse sciencefictionserie van de zender Syfy. Op 14 augustus werd het tweede seizoen afgesloten, en daar blijft het bij.
Vandaag, 11:00
Netflix kondigde vrijdag, precies 42 jaar na het overlijden van Elvis Presley, een animatieserie aan over de zanger. De titel wordt Agent King.
Vandaag, 10:00
Fans van de historische misdaadserie Peaky Blinders moeten tot 4 oktober wachten tot het vijfde seizoen op Netflix verschijnt.
Vandaag, 09:00
2
Ray Donovan is een Amerikaanse dramaserie van de zender Showtime. Op 17 november gaat het zevende seizoen van start.
Gisteren, 13:00
The Kominsky Method is een Amerikaanse komedieserie van Netflix. Het eerste seizoen verscheen in november 2018 en op 25 oktober gaat het tweede seizoen van start, zo heeft Netflix bekend gemaakt.
Gisteren, 12:00