Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

De Onbekende Seriekijker: samvankins

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij het liefst naar kijkt en waarom. De 25ste Onbekende Seriekijker is Sam van Kins (22)

Sam van Kins

Aantal serie-uren per week: plusminus 20 uur.
Allereerste serie ooit gezien: De allereerste serie die ik heb gekeken zou ik niet zo één twee drie meer weten. In mijn jeugd keek ik vaak naar Pokémon en dergelijke series. Dit beschouwde ik in der tijd echter niet als een serie. Wat het begin van mijn seriekijk tijdlijn zou kunnen zijn is Yu-Gi-Oh! Ook dit is een Japanse anime, welke voor Nederlandse televisie zijn gesynchroniseerd met Nederlandse stemmen. Nadat ik deze serie heb gekeken ben ik aan de haal gegaan met de kaartjes die in de serie worden gebruikt om tegen elkaar te strijden. Van het een komt het ander en zo ben ik via deze spelletjes in de ban geraakt van ook andere anime series.
Beste serie ooit: Ik kijk het meest Japanse anime of Amerikaanse series. Deze kun je moeilijk over één kam scheren. Beoordelen doe ik meestal vanuit mijn gevoel, wat het schrijven soms wat hindert. Een duidelijke nummer één is dan ook lastig te noemen, maar toch even proberen. Hunter x Hunter (2011) is wat mij betreft de serie als het draait om anime. Een episch verhaal, goede karakters, de serie overtuigt de kijker eigenlijk vanzelf. Wat betreft televisieseries staat Firefly toch wel bovenaan. Sciencefiction is niet het makkelijkste genre, en ook bij deze serie denk je misschien eerst… uhhh, wtf? Maar deze serie is toch wel zo leuk, dat je er moeilijk niet van kan genieten...dus ook gewoon kijken.
Beste serie op dit moment: Sense8, Een erg leuke sciencefiction serie die je in het leven gooit van acht mensen die na een gebeurtenis emotioneel en mentaal met elkaar verbonden zijn. Je krijgt een beeld van hun levens en hoe deze veranderen na deze gebeurtenis. Het gevaar voor deze mensen ligt in degene die hen een gevaar voor de wereldorde achten. Dankzij hun verbondenheid kunnen ze elkaar helpen en langzaam maar zeker leren ze dit in hun voordeel te gebruiken. Er is pas één seizoen, maar de serie heeft mij in ieder geval al te pakken. Het tweede seizoen start eind december van dit jaar.
Serie die op de planning staat: Sinds ik bij MijnSerie stage ben ga lopen is mijn serie bibliotheek en kijktijd aanzienlijk gegroeid. Dit komt omdat mijn collega’s telkens maar komen aanzetten met nog meer goede series. Zo ben ik, zelfs als ik hier weer weg ben, nog wel even zoet. Een echte planning heb ik niet maar dit moet ik nog zien: Fargo, Black Sails, Peaky Blinders, Deadwood, House of Cards (2013), Derek, Lucifer en DC's Legends of Tomorrow. Om eerlijk te zijn kunnen hier nog een aantal bij, of het mij ooit gaat lukken?



Sam, zijn gebruikersnaam is samvankins, is 6 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Sam, ik ben 22 jaar en ik ben pas vijf maanden lid van MijnSerie. Mijn gebruikersnaam is samvankins.

Als je een persoonlijke top vijf zou moeten samenstellen hoe ziet die er dan uit en waarom deze vijf: “Manga is het stripboek, de basis, de anime is het stripboek maar dan geanimeerd. Manga is vaak kort en bondig in tegenstelling tot anime. Ook de manga's lees ik vaak, want deze geven een andere beleving.
Op één staat Hunter x Hunter (2011), deze serie is gebaseerd op de Hunter x Hunter Manga gemaakt door Yoshihiro Togashi. Het verhaal begint met een jonge jongen genaamd Gon Freecss, die op een dag ontdekt dat zijn vader, die hij dood achtte, in feite levend en wel is. Hij leert dat zijn vader, Ging, een legendarische "Hunter" is. Een persoon die zich een elite lid van de mensheid heeft bewezen. Ondanks het feit dat Ging zijn zoon bij zijn familie achter liet om zijn eigen dromen na te streven, is Gon vastbesloten om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij dient eerst te slagen voor het strenge "Hunter Examen", zodat hij kan uitgroeien tot een Hunter in zijn eigen recht en uiteindelijk zijn vader kan vinden. Op twee staat Fullmetal Alchemist: Brotherhood, deze serie is gebaseerd op de Fullmetal Alchemicast Manga gemaakt door Himoru Awakara. "In order for something to be obtained, something of equal value must be lost." Alchemie is gebonden aan deze wet van 'Equivalent Exchange', iets wat de jonge broers Edward en Alphonse Elric pas realiseren na een poging tot menselijke transmutatie: een taboe in de alchemie. Zij betalen een verschrikkelijke prijs voor hun overtreding, Edward verliest zijn linkerbeen, Alphonse zijn fysieke lichaam. Het is alleen door het wanhopige offer van Edward zijn rechterarm, dat hem in staat stelt om de ziel van Alphonse te hechten aan een harnas. Verwoest en alleen, met de hoop dat zij uiteindelijk kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke lichamen. Dit motiveert Edward om metalen ledematen genaamd "automail" te bemachtigen, zo groeit hij uit tot een state alchemist, de Fullmetal Alchemist.
Drie; Firefly, De serie speelt zich af in het jaar 2517, na de komst van de mens in een nieuwe sterrenstelsel en volgt de avonturen van de afvallige bemanning van de Serenity, een "Firefly-class" ruimteschip. De show duikt in het leven van een groep mensen die hebben gevochten aan de verliezende kant van een burgeroorlog en anderen die nu leven aan de rand van de samenleving, als onderdeel van de pionier cultuur die bestaat in hun sterrenstelsel.
Vier; One Piece, is een serie gebaseerd op de One Piece manga gemaakt door Eiichiro Oda. One Piece volgt de avonturen van Monkey D. Luffy, een grappige jonge man wiens lichaam de eigenschappen van rubber heeft gekregen na het onbedoeld eten van een 'Duivel Fruit'. Met zijn diverse piratenbemanning, genaamd de Straw Hat Pirates, verkent Luffy de grote lijn, op zoek naar de ultieme schat bekend als "One Piece" met het oog de volgende koning van de piraten te worden.
En op vijf staat One-Punch Man. Een serie gebaseerd op de One-Punch Man webcomic gemaakt door One (een pseudoniem gebruikt door de maker). De schijnbaar gewone en oninteressant Saitama heeft een vrij unieke hobby, held zijn. Met het oog op zijn kinderdroom, trainde hij meedogenloos gedurende drie jaar en verloor al zijn haar in het proces. Saitama is nu ongelooflijk krachtig, zozeer zelfs dat geen vijand in staat is om hem te verslaan. In feite, alles wat nodig is om de boosdoeners te verslaan, is 'één stoot'. Dit heeft geleid tot een onverwacht probleem, hij geniet niet langer van de sensatie van het vechten en is zich behoorlijk vervelen.



Met al die goede series in je top vijf is er vast wel een serie die je heel slecht vindt, welke is dat?: “Arrow. Als ik een serie niet goed vindt, dan kijk ik hem niet. Echte slechte series kan ik dus niet zo snel bedenken. De serie Arrow heeft daarin tegen, naar mijn mening erg hard gefaald. Arrow heb ik grotendeels gekeken dankzij Marvel, en hier dus in volle teugen van kunnen 'genieten'. Arrow was voor mij al vaak een lachertje door de slechte actie scenes en ongeloofwaardige CGI {Computer-Generated Imagery of computeranimatie}, maar toch blijven kijken met goede moed. De emmer liep echter over naarmate het einde van seizoen vier naderde, en ik het niet meer kon opbrengen nog een seconde langer te kijken.”



Wat betekenen series voor je?: “Zoals een timmerman een mooie tafel kan maken, maken seriemakers mooie series. Ik kijk graag series ter ontspanning, maar ook omdat ik het werk bewonderen. Het is iets prachtigs al die bewegende beelden, de uitdrukkingen op de gezichten, de spannende muziek. Wanneer de seriemakers dit op een miraculeuze wijze goed weten te combineren, geniet ik het meest. Zo ben ik altijd op zoek naar series die mijn smaak weten te pakken en spellen met mijn gevoel. Doen ze dat niet, dan haak ik al snel af.” En hoe kijk je dan naar die series, en ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie?: “Meestal kijk ik alleen omdat de ervaring met anderen erbij, op een of andere manier, toch anders is. Daarin tegen kijk ik sommige series juist alleen met vrienden of mijn broer, omdat ervaringen delen erg waardevol is. Zelf kijk ik via mijn computer, ik heb geen televisie. Wel heb ik twee schermen op mijn bureau waardoor ik kan kijken vanuit mijn stoel of gewoon vanaf de bank. Samen kijken gebeurt meestal vanaf de bank of bij de ander thuis. Of ik verslaafd ben hangt helemaal van de serie af. Is het een spannende serie, dan kijk ik hem het liefst in één keer om de sensatie erin te houden. Bij een ander gaat het verhaal wat langzamer, en is het juist relaxed om zo nu en dan een episode af te vinken. Voor mij is het meer onderdeel van de ervaring waarmee je naar een serie kijkt. Een echte verslaafde kan ik mijzelf niet noemen, ik betrap mijzelf dan ook vaak met mijn prioriteiten elders.”



Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix of een ander betaalzender of streamingdienst?: “Ik download stiekem alles. Ik hou ervan om alle bestanden netjes en compleet op mijn PC te hebben. Ik heb geen abonnementen.” Welke series volg je op dit moment, (het moment dat dit interview is afgenomen)?: “ Nog aan het kijken; Game of Thrones, Person of Interest, The 100, One Piece, Fear the Walking Dead (Break), The Affair, The Blacklist, Bates Motel en Agents of S.H.I.E.L.D. Net klaar met kijken; The Last Kingdom, Luther, The Flash (2014) en Gotham. Beginnen met kijken; Aquarius en Mr. Robot.”

David Duchovny uit Californication
Al die serie hebben een genre en een land van herkomst, heb je daar favorieten in?: “Animatie (Anime), als dat nog niet duidelijk was. Vanaf mij jeugd ben ik opgegroeid met tekenprogramma's op televisie, zoals de meeste kinderen. Veel van deze programma's waren anime uit Japan of cartoons uit Amerika. Naarmate ik samen met mijn broer spelletje op de computer begon te spelen, ontdekte ik een andere wereld. Via het internet volgde ik mijn interesses en ontdekte ik nieuwe. Zo ontdekte ik ook anime, en begon ik met het kijken van series. Japan is het land van de Anime, televisieseries die ik kijk komen voornamelijk uit Amerika. Echt vergelijkbaar zijn ze niet.” Heb je ook een favoriete acteur/actrice?: “David Duchovny, sinds ik Californication heb gezien is hij echt mijn held. Ik kijk dan ook graag andere series met hem erin, zoals The X Files en Aquarius.



Op alweer de laatste vraag, welk cijfer hij zichzelf zou geven als seriefanaat (schaal 1 tot 10) antwoordde Sam: “Als serie fanaat geef ik mijzelf een 8. Ik weet misschien niet alles over series en mijn scala aan series is ook niet heel breed, maar mijn liefde voor series die is groot.”

Sam (samvankins) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 22 augustus komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Sam, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten