Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste comedy/dramedyserie

Serie van het jaar 2023 - Beste comedy/dramedyserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie comedy/dramedyserie. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Een jaar lang huilen van het lachen. Een jaar lang rollend over de vloer. Een jaar lang slap op de bank. Of een jaar lang met een wenkbrauw omhoog de ene na de andere grap en grol niet begrijpen. Komedies en dramedy series zijn misschien wel de moeilijkste om te maken. Hoe lastig is het tenslotte om iets te maken wat iedereen leuk vindt? Laat staan grappig!

Toch proberen televisiemaatschappijen en streamingdiensten het ieder jaar weer. Massaal. De ene na de andere komedie wordt over ons uitgestrooid. Een eindeloze stroom flauwe grappen, oneliners en 'pun intended'-grappen. Uiteraard zijn daar ook dit jaar weer een aantal favorieten uit boven komen drijven. Zit de jouwe er niet bij? Pech! Grapje natuurlijk, je kunt altijd een wilcard inzetten om jouw beste komedie / dramedy van het jaar toch een stem te geven!

Hieronder volgen in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste comedy/dramedy series uit 2023.

All Creatures Great and Small (2020)


All Creatures Great and Small (2020)
De jaren '30 in het Verenigd Koninkrijk. En daar dan een jonge dierenarts die zomaar van alles en nog wat meemaakt. Meestal zijn de gebeurtenissen in All Creatures Great and Small (2020) van Channel 5 luchtig en humoristisch. Soms zit er net een wat serieuzer randje aan. James Herriot (Nicholas Ralph) is na vier seizoenen in ieder geval mateloos populair, niet alleen in de Yorkshire Dales, maar ook bij het steeds grotere publiek.
Lees de recensies die geschreven zijn over All Creatures Great and Small (2020).

Barry


Barry
Barry is in deze lijst een bekend gezicht. Ook in 2022 werd de serie over een ex-marinier die nu als huurmoordenaar ontzettend ontevreden over zijn eigen leven is, genomineerd. Met het laatste seizoen over de man die inmiddels in het gevang zit, werd de serie dit jaar ook beëindigd. Dat niet alleen, ook zijn vriendin en de man die hij probeerde te beschermen, hebben op dat moment aardig de pik op hem. Hoe Barry het er in deze laatste afleveringen vanaf brengt, heb je al kunnen zien. Zo niet, gaat dat doen!
Lees de recensies die geschreven zijn over Barry.

The Bear


The Bear
Hoe zorg je dat je een familierestaurant in Chicago succesvol runt? Dat is het verhaal dat centraal staat in The Bear, waar een jonge chef-kok terugkeert naar zijn roots. En een verbouwing van hoe je zo'n restaurant ook echt een succes maakt, heeft heel wat voeten in de aarde blijkt in het tweede seizoen. Uiteindelijk maken we de opening van het vernieuwde restaurant in The Bear nog mee. Daar gaat het niet bij blijven, FX heeft inmiddels al een derde seizoen aangekondigd.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Bear.

Good Omens


Good Omens
Amazon Prime kwam in 2019 met het eerste deel van de serie Good Omens, gebaseerd op de roman van Terry Pratchett en Neil Gaiman. Plots was daar dit jaar het vervolg. De serie speelt rondom de geboorte van de zoon van Satan en het stoppen van de komende Apocalyps. Engelen en demonen te over in deze serie met topacteurs als David Tennant en Michael Sheen. En dat alles met een heerlijke Britse luchtigheid. Op naar het derde en laatste seizoen!
Lees de recensies die geschreven zijn over Good Omens.

Only Murders in the Building


Only Murders in the Building
Wat als je nu zelf eens detective kunt spelen? Dat is eigenlijk het uitgangspunt van Only Murders in the Building. Deze Hulu-serie is enorm vermakelijk en heeft met Selena Gomez, Martin Short en Steve Martin een topcast. In het derde seizoen staat de cast en crew van een voorstelling op Broadway centraal, waar het trio weer allerhande aanwijzingen weet te verzamelen, verdachten aanmerkt en tegelijkertijd zelf de belangrijkste ontdekking willen doen. Een vierde seizoen is aangekondigd, al kan die als gevolg van de - inmiddels afgelopen - schrijversstaking nog even op zich laten wachten.
Lees de recensies die geschreven zijn over Only Murders in the Building.

Sex Education


Sex Education
De laatste jaren is Sex Education een vaste gast in deze rubriek geweest. Dat de serie dit jaar opnieuw is genomineerd, mag dan eigenlijk ook geen verrassing zijn. Toch is dat minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Het vierde en laatste seizoen is door het grote publiek erg wisselend ontvangen. You hated it or you loved it. Uiteindelijk hebben Otis en Maeve in ieder geval de lijst met nominaties weer gehaald. Aan jullie om te kiezen waar in de top Sex Education dit jaar eindigt.
Lees de recensies die geschreven zijn over Sex Education.

Shrinking


Shrinking
De grote Harrison Ford en comedygoeroe Jason Segel, met in belangrijke bijrollen Jessica Williams en Christa Miller. Als Shrinking geen succes zou worden, kan Indiana Jones ook wel stoppen. Nu had Ford dat bij de avonturenfilmreeks misschien moeten doen, Shrinking is voor hem wel een hit. Als rouwtherapeut die lak heeft aan de regels vertelt hij zijn cliënten exact wat hij van hun problemen vindt. Dat levert onverwachte resultaten op. Lachen maar!
Lees de recensies die geschreven zijn over Shrinking.

Ted Lasso


Ted Lasso
Net als Sex Education is ook Ted Lasso al een aantal jaren steevast in deze lijst te vinden. De Amerikaan die aan het hoofd van een Engels voetbalteam - zonder enige kennis - is komen te staan, maakt na drie seizoenen nog altijd de gekste dingen mee - niet in de laatste plaats door hemzelf veroorzaakt. Dat begint in het derde seizoen al goed, als Lasso's AFC Richmond is gepromoveerd maar onder het lokale journaille enkel bespot wordt - een laatste plaats in de Premier League ligt voor de hand. Leuk voor Nederlanders is het uitstapje voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen een bepaalde grote club uit Amsterdam. Met een Jason Sudeikis in vorm blijft Ted Lasso voor elke comedyliefhebber een aanrader.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ted Lasso.

That '90s Show


That ’90s Show
Een nieuwe reboot van een succesvolle comedyserie is altijd een risico. Zeker als een eerdere doorstart niet van de grond kwam. Het succes van That '70s Show legde bepaald geen windeieren voor de toen nog grotendeels jeugdige cast - een uitzondering daargelaten. Met die hoge verwachtingen kon het vervolg - That '80s Show - niet omgaan. Al snel verdween die serie met stille trom. Netflix durfde het aan om Red en Kitty Forman (Kurtwood Smith en Debra Jo Rupp) met een bende nieuwe tieners - deels kroost van de voormalige kelderbezoekers - opnieuw op de buis te brengen. That '90s Show zit vol met terugblikkende humor, herkenbare elementen en gastrollen van oude personages. Misschien maakt die nostalgie het juist wel zo leuk.
Lees de recensies die geschreven zijn over That '90 Show.

What We Do in the Shadows


What We Do in the Shadows
De serie What We Do in the Shadows draait al een paar jaar mee en is al enige keren terug te vinden geweest in deze vermakelijke categorie. De horrorkomedie vertelt het verhaal van een groep vampiers die de grootste moeite hebben zich aan de moderne wereld aan te passen, met alle hilariteit die daar bij komt kijken. Hoe betaal je de huur en wie regelt dat het schoonmaakrooster wordt nageleefd? Dit vijfde seizoen zagen we zelfs een roast voorbij komen, terwijl er ook een pride-parade door de vampiers wordt georganiseerd. Genoeg om weer een seizoen lang over na te praten.
Lees de recensies die geschreven zijn over What We Do in the Shadows.

Tien series, genomineerd door jullie lezers en de schrijvers van Mijnserie. De één omdat hij zo schijtlollig is, de ander omdat hij juist van die intelligente grappen kent. Humor is voor iedereen anders, dat blijkt uit de gevarieerde mix die de comedy-, en dramedyseries ons geven. Help jij jouw serie van dit jaar aan de titel comedy/dramedyserie van 2023?

Mocht je een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (10)

JanWillemK
JanWillemK 26 december 2023, 10:08
Ik heb alleen That '90s Show gezien en die is absoluut niet goed genoeg om te winnen. Mijn wildcard gaat naar Twisted Metal.
tweemaalh
tweemaalh 26 december 2023, 10:32
Heel veel goede series in deze categorie dit jaar, maar ik denk dat mijn stem toch een wildcard voor Ghosts wordt. Het vijfde en laatste seizoen was echt een hoogtepunt
Querina
Querina 26 december 2023, 10:33
What We Do in the Shadows is voor mij dit jaar de absolute nummer 1 qua comedy serie ^_^
Futsudo
Futsudo 26 december 2023, 10:46
The Bear is voor mij de onbetwiste winnaar.
BlackBiker
BlackBiker 26 december 2023, 11:13
Voor iemand die van zichzelf zegt niet zoveel met comedy's te hebben, heb ik er toch wel veel gezien :-)

The Bear snap ik gewoon niet. Vind het een vreselijke serie en had het na 1,5 aflevering wel gezien. Ik ben er waarschijnlijk niet intelligent genoeg voor.
Only Murders was dit seizoen duidelijk minder dan de eerste twee seizoenen. Veel te veel musical gehalte naar mijn smaak. Wel leuk, maar niet comedyserie van het jaar voor mij.
Good Omens was weer leuk maar dit jaar niet super memorabel.
Mythic Quest zou ik willen kiezen, maar een wildcard komt meestal niet zover.

Maar ach, wie hou ik voor de gek. Ik ben al jaren enorme fan van de maffe vampiers uit Long Island en hun familiair. Dus dat gaat hem gewoon worden in deze categorie.
SLP
SLP 26 december 2023, 12:27
Oeh, dit is toch wel heel lastig! Shrinking en Ted Lasso vind ik beide echt fantastisch. Shrinking had ik ook genomineerd voor deze categorie. Maarja, nu ik The Bear erbij zie staan, begin ik weer te twijfelen. Want die serie is pas echt van een ander niveau! Gelukkig heb ik nog ff om er over na te denken..
Faceman
Faceman 26 december 2023, 14:43
Was Barry al helemaal vergeten :) Barry, Ted Lasso of Only Murders lastige keuze.
Karzal
Karzal 26 december 2023, 16:21
Toch een lastige keuze denk ik... Only Murders, Ted Lasso, Barry - allen goede series. Denk toch dat het The Bear wordt :)
Sproet2jes
Sproet2jes 26 december 2023, 23:44
Twijfel tussen 3 series (Brassic, Good Omens & Ghosts UK) waarvan ik, eigenlijk, de laatste seizoenen nog wil kijken, voordat ik een definitieve keuze ga maken. En The Bear vind ik absoluut niet in deze categorie passen, heb geen een 1 x gelachen geloof ik, of het is simpel mijn humor niet. Het is in mijn ogen echt een drama serie. ;)
Futsudo
Futsudo 6 januari 2024, 23:25
Naast de nominatie en de recensies, ben ik toch wel nieuwsgierig geworden naar de serie Good Omens.
Log in om een reactie achter te laten