Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2022 - Beste beëindigde serie

Serie van het jaar 2022 - Beste beëindigde serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie beëindigde serie. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Korte series, lange series. Aan alles komt ooit een einde. Ook dit jaar hebben we genoeg series zien sneuvelen. Soms is het volkomen logisch of terecht dat een serie eindigt, maar soms lijkt het zwaar oneerlijk. En soms voelt het einde als een verlossing als de serie maar doorging en doorging en eindelijk is afgelopen.

Opvallend is dat we dit jaar veel korte series in de nominatielijst hebben staan. Series waarvan de makers zelf met een hoge noot wilden eindigen en de boel niet eindeloos probeerden uit te melken (mogen jullie raden welke de uitzondering is). Ook hebben we van aantal nominaties waarvan zelfs na het einde nog films en spin-offseries gaan verschijnen. Daar zijn we voorlopig nog niet klaar mee.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

After Life


After Life
Ricky Gervais staat erom bekend vooral korte series te maken. After Life is hier geen uitzondering op. In slechts drie seizoenen van zes afleveringen vertelde hij het verhaal over de rouwende weduwnaar Tony. Het verhaal was triest en komisch tegelijk, hartverwarmend en hartverscheurend tegelijk. Oprecht verdriet en flauwe grappen wisselden elkaar af, en dat zonder uit de toon te vallen. Ondanks de korte duur is After Life ontzettend memorabel.
Lees de recensies die geschreven zijn over After Life.

Better Call Saul


Better Call Saul
Al een paar jaar kunnen we genieten van het verhaal over Saul Goodman. Stukje bij beetje wordt Jimmy McGill het duistere pad op gestuurd en elk seizoen overtrof het vorige. De verwachtingen voor het zesde en laatste seizoen waren dan ook hooggespannen. En volgens mij was de angst dat dit tegen zou vallen ongegrond, want seizoen zes was ijzersterk. En met zo’n finale kan Better Call Saul zich meten met moederserie Breaking Bad.
Lees de recensies die geschreven zijn over Better Call Saul.

Killing Eve


Killing Eve
Je hebt wel eens van die series die de charme en het mysterie van het eerste seizoen niet echt weten te overtreffen. Killing Eve is zo’n serie. Het vuur van seizoen één was tegen het einde van seizoen vier wel uitgeblust. En het einde kan als een verraad gezien worden. Maar toch hadden ook de latere seizoenen zo hun charmes. Zet Jodie Comer en Sandra Oh in één ruimte en er gebeuren magische dingen. Dat bewijst elke aflevering opnieuw. En daarom is Killing Eve genomineerd in deze categorie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Killing Eve.

The Last Kingdom


The Last Kingdom
The Last Kingdom was het antwoord van de BBC op Vikings. In een door Vikingen verscheurd Engeland probeert de edelman Uhtred zijn kasteel Bebbanburg te heroveren. The Last Kingdom had alles wat Vikings ook had: intriges en veldslagen, emotie en geweld. En het iets compactere verhaal maakte The Last Kingdom prettig kijkvoer. Ondanks dat seizoen vijf het laatste was, is het verhaal van Uhtred nog niet voorbij: een film getiteld Seven Kings Must Die is in de maak!
Lees de recensies die geschreven zijn over The Last Kingdom.

Locke & Key


Locke & Key
Locke and Key was zo’n serie die duidelijk mee probeerde te liften op het succes van gelijksoortige fantasy- en sciencefictionseries met jonge hoofdrolspelers. Maar wat Locke and Key probeerde werkte wel heel goed. De jonge acteurs deden het leuk, en het idee van magische sleutels waarmee je van alles kon doen zorgde voor creatieve en vermakelijke verhaallijnen. Na drie seizoenen was het verhaal echter voorbij en we kunnen terugkijken op een uitermate leuke en inventieve serie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Locke & Key.

Ozark


Ozark
Ik heb zelf weinig meegekregen van Ozark. In een tijdperk met misdaadseries in overvloed raakte Ozark misschien een beetje ondergesneeuwd. Zeker omdat het eerste seizoen even tijd nodig had om op gang te komen. Maar zodra de serie een lekker tempo had gevonden, was er geen houden meer aan. Jason Bateman voor onmogelijke dilemma’s zetten is altijd een goed idee, en met het vierde seizoen wist Ozark zichzelf meermaals te overtreffen en heeft deze serie een nominatie dubbel en dwars verdiend.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ozark.

Peaky Blinders


Peaky Blinders
Seizoen zes van Peaky Blinders betekende het einde van de serie, maar niet van de Shelby’s. Net als bij The Last Kingdom wordt het verhaal over de Birminghamse misdaadfamilie afgesloten met een film. Toch kunnen we in seizoen zes nog maar eens genieten van alles wat Peaky Blinders zo goed maakte: de vormgeving, de acteurs, de muziek en het fantastische verhaal. Eigenlijk mogen we blij zijn dat we Tommy, Arthur en de rest van de bende binnenkort nog een keertje mogen zien.
Lees de recensies die geschreven zijn over Peaky Blinders.

See


See
See was één van de eerste series gemaakt door Apple TV+. Het verhaal nam ons mee naar een grimmige toekomst waarin de mensheid blind was geworden. Toch hoeft niets kunnen zien geen beperking te zijn als het gaat om oorlog voeren en Jason Momoa in de hoofdrol is al helemaal mooi meegenomen. De makers hebben er in dit geval bewust voor gekozen om de serie kort te houden, zodat het op een hoogtepunt kan eindigen. En dat is gelukt.
Lees de recensies die geschreven zijn over See.

The Walking Dead


The Walking Dead
Schrijver Robert Kirkman omschreef zijn stripboek The Walking Dead ooit eens als een zombiefilm die nooit ophield. En dat vonden veel kijkers van de televisieserie ook. De latere seizoenen hadden de kwaliteit van de eerste paar seizoenen gewoon niet meer. Wat moet het een opluchting zijn dat de serie na 11 seizoenen toch nog redelijk sterk wist te eindigen. Helemaal klaar is de serie nog niet. Diverse personages zullen de komende jaren nog te zien zijn in hun eigen spin-off.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Walking Dead.

Westworld


Westworld
De meest oneerlijk geëindigde serie in dit lijstje? De serie Westworld nam het idee van de gelijknamige film over en deed er iets heel eigens mee. Het was complex en stelde interessante vragen over menselijkheid. Soms iets te complex, maar liefhebbers hebben ervan gesmuld. Hoewel HBO het na vier seizoenen wel mooi vond, waren kijkers van mening dat er prima nog een seizoen achteraan geplakt had kunnen worden om het verhaal mooi af te ronden. Erg jammer dat de serie die kans niet heeft gekregen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Westworld.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

BlackBiker
BlackBiker 30 december 2022, 10:31
Dat wordt See of Westworld.
Ik denk toch See omdat bij die serie het verhaal perfect is afgesloten.
Bij Westworld had ik dat gevoel niet. Daar had nog wel meer in gezeten.
Futsudo
Futsudo 30 december 2022, 11:30
Ik ben het helemaal eens met bovenstaande reactie van Blackbiker en daarom valt mijn keuze om dezelfde rede ook op See.
Tamino
Tamino 30 december 2022, 23:03
Locke & Key is mijn favoriet ... maar wel straf wat the walking dead heeft neergezet in 11 seizoenen ... gelukkig zijn er nog spin offs want anders Zou dit een gemis zijn bij velen.
Log in om een reactie achter te laten