Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste beëindigde serie

Serie van het jaar 2023 - Beste beëindigde serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie beste beëindigde serie. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
2023 was een jaar waarin we genoeg nieuwe series zagen, maar ook afscheid namen van de nodige series. Sommige series hebben en passend einde gekregen, terwijl anderen helaas te vroeg stopgezet zijn. Opvallend is dat er dit jaar vooral veel kortere series in de nominatielijst staan. Eerdere jaren hebben we nominatielijsten in deze categorie gehad vol met series die na acht, negen of tien seizoenen stopten.

Dit jaar geldt voor veel genomineerden het tweede, derde of vierde seizoen als eindpunt. Soms is het ook gewoon beter om na slechts twee seizoenen op je hoogtepunt te stoppen. En soms werd de serie nodeloos gecanceld. Maar toch hebben al deze series stuk voor stuk indruk gemaakt op de schrijvers, en op jullie, de kijkers.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste beëindigde series uit 2023;

Barry


Barry
Wat gebeurt er als een huurmoordenaar lid wordt van een toneelgezelschap? Dat is het hele uitgangspunt van de serie Barry. Barry combineert zwartgallige humor met spanning en vragen over eenzaamheid en de zin van het leven. Hoewel de serie nooit een heel groot publiek heeft bereikt, waren critici erg enthousiast, en met het seizoen werden de recensies beter. Na vier seizoenen besloten de makers om het verhaal af te ronden, en de vraag te beantwoorden of de beroepen van toneelacteur en huurmoordenaar wel met elkaar te combineren zijn.
Lees de recensies die geschreven zijn over Barry.

Billions


Billions
Het valt niet mee om steenrijk te zijn. Je ligt constant in de clinch met andere miljardairs, en alsof dat niet erg genoeg is, zit de regering achter je aan omdat je je geld niet op een eerlijke manier verdiend zou hebben. In Billions betreden we een wereld waarin geld en macht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met Paul Giamatti en Damian Lewis voorop laat Billions een uitermate boeiend portret van de financiële top zien. Met zeven indrukwekkende seizoenen is Billions de langstlopende serie uit deze categorie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Billions.

Carnival Row


Carnival Row
Carnival Row heeft eigenlijk geen eerlijke kans gehad. De fantasyserie van Amazon begon in 2019 veelbelovend, met een fascinerende wereld, goede hoofdrolspelers als Orlando Bloom en Cara Delevigne, en een interessante politieke boodschap. Maar het was lang wachten op seizoen twee, en de vraag was of dit er überhaupt nog zou komen. Amazon had er blijkbaar ook weinig vertrouwen meer in, en kondigde aan dat dit seizoen ook gelijk het laatste zou zijn. Ondanks het zure nieuws kunnen we nog wel genieten van twee mooie seizoenen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Carnival Row.

Happy Valley


Happy Valley
Soms zit je wat langer te wachten op een nieuw seizoen. Maar bij weinig series duurt de periode tussen twee seizoenen maar liefst zeven jaar. Bij de misdaadserie Happy Valley was dat het geval. Ondanks deze lange periode van afwezigheid, was seizoen drie het lange wachten absoluut waard. Het derde en laatste seizoen leverde de kwaliteit die we van de eerste twee seizoenen konden verwachten. Het kat-en-muisspel tussen politieagent Catherine Cawood en crimineel Tommy Lee Royce was spannender dan ooit, en eindigde op een hoge noot.
Lees de recensies die geschreven zijn over Happy Valley.

His Dark Materials


His Dark Materials
De verfilming van de gelijknamige boekenserie van Philip Pullman doet in mijn ogen recht aan het bronmateriaal. We zagen prachtige werelden, mooie emotionele momenten en fantastisch acteerwerk van onder meer Dafne Keen en Ruth Wilson. Met het derde en laatste seizoen kreeg ook het laatste boek uit de reeks een waardige verfilming en een mooi slotakkoord. Of Pullmans andere trilogie The Book of Dust ook een eigen serie krijgt? Voor nu blijft het bij hopen.
Lees de recensies die geschreven zijn over [His Dark Materials.

Hunters (2020)


Hunters (2020)
De afgelopen jaren hebben we veel wat-als-verhalen gezien over de Tweede Wereldoorlog. Ook Hunters (2020) gaat hierin mee, maar wel met een heel ander uitgangspunt. Deze serie volgt nazi-jagers die in de jaren zeventig de kwaadaardige plannen van een groep neonazi’s probeert te saboteren. In haar twee seizoenen combineerde Hunters (2020) nagelbijtende spanning, snoeiharde actie en bijtende satire met acteertalenten als Al Pacino en Logan Lerman.
Lees de recensies die geschreven zijn over Hunters (2020).

Sex Education


Sex Education
Toen Sex Education vier jaar geleden op Netflix verscheen was het baanbrekend. Op een luchtige en positieve manier werden onderwerpen als seksualiteit en genderidentiteit voor een jong publiek bespreekbaar gemaakt. De belevenissen van Otis, Eric, Maeve en hun klasgenoten op de middelbare school van Moordale zorgden voor een lach en een traan. Na vier seizoenen vonden de makers dat de koek wel een beetje op was, en namen we op een typische Sex Education-manier afscheid van Moordale.
Lees de recensies die geschreven zijn over Sex Education.

Star Trek: Picard


Star Trek: Picard
Nog één keer dan? Een paar jaar geleden werd Patrick Stewart weer eens van stal gehaald om één van zijn meest iconische televisierollen ooit te spelen. In deze Star Trek-serie volgen we kapitein Jean-Luc Picard die weliswaar een stuk ouder is geworden, maar nog steeds op avontuur gaat. Ook andere oude bekenden keren terug in dit ruimte-avontuur. Ondanks dat het tweede seizoen bij veel kijkers slecht in de smaak viel, deed het derde en laatste seizoen recht aan de nalatenschap van Picard.
Lees de recensies die geschreven zijn over Star Trek: Picard.

Ted Lasso


Ted Lasso
Ook tussen Amerikanen en Britten zitten grote verschillen. Denk maar eens aan de interpretatie van het woord “football”. En dat gebeurt ook in Ted Lasso. Hierin wordt een Amerikaanse footballcoach (die sport met een eivormige bal die je gooit) ingehuurd om een falend Engels voetbalteam te redden (die sport met een ronde bal die je schopt). Deze taalverwarring zorgt voor veel humor, maar ook voor genoeg hartverwarmende momenten. En de fans van Ted Lasso hebben met het derde en laatste seizoen precies de mooie afsluiting gekregen waar ze op hoopten.

Titans (2018)


Titans (2018)
Een tijdlang waren de meer traditionele superheldenseries de norm. Er was een duidelijk verschil tussen goed en kwaad. Maar nu lijken de meeste series in dit genre juist moreel grijzer te zijn. De grenzen tussen het goede en het slechte werden vager, en ook Titans ging die kant op. Sidekicks van bekende helden als Batman kwamen samen om het kwaad te bestrijden en de combinatie van jonge superhelden en extreem geweld werkt erg goed. Titans eindigde dit voorjaar met het vierde seizoen, en we kunnen terugkijken op een mooi stukje superheldentelevisie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Titans (2018).

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (14)

BlackBiker
BlackBiker 30 december 2023, 11:33
Dat wordt denk ik His Dark Materials.
.
Ik zit nog te denken aan een wildcard voor Doom Patrol. Dat was toch één van de meest originele "superhelden" serie van de afgelopen jaren. Maar ik moet het laatste seizoen nog zien. Maar ja, wildcards komen meestal niet zover...
.
Om beste beëindigde serie te worden, moet de hele serie goed zijn. En dat heeft Picard met het tweede seizoen helaas verklooit. Dat was een zooitje.
JanWillemK
JanWillemK 30 december 2023, 11:58
Geen Succession in dit lijstje.. wow!
Billions was ook erg goed, misschien dan toch maar hier op stemmen.
Futsudo
Futsudo 30 december 2023, 13:08
Van deze genomineerden ga ik voor His Dark Materials. Aan de ene kant vind ik het jammer dat de serie voorbij is, maar aan de andere kant heb ik genoten en was het wel een passend en gesloten eind. Daarnaast had ik ook Succession verwacht tussen de genomineerden.
Travelgirl
Travelgirl 30 december 2023, 13:11
His dark materials natuurlijk. Echt topserie
DAVE2804
DAVE2804 30 december 2023, 14:11
Pfff, lastig. Heb beide seizoenen gezien van Carnival Row, maar het derde seizoen van Star Trek: Picard moet ik nog kijken en Ted Lasso heb ik pas onlangs 'ontdekt' (met een waanzinnig goed eerste seizoen, dat wel). De rest moet ik nog aan beginnen. Had Succession, maar ook wel Tom Clancy's Jack Ryan bij deze categorie verwacht. En volgend jaar pas The Crown dan neem ik aan?
SLP
SLP 30 december 2023, 22:27
Ik ga voor Ted Lasso!
toetje1977
toetje1977 31 december 2023, 02:34
Geen Succession?
BlackBiker
BlackBiker 31 december 2023, 09:33
Je mag ook een wildcard gebruiken bij het stemmen straks ;-)
toetje1977
toetje1977 31 december 2023, 09:58
Ja dat zal ik doen, maar verbaas me er vooral om dat Succession er niet tussen staat.
hammiev11
hammiev11 4 januari 2024, 23:49
Succession, Blacklist, Ncis La ?? Deze lijst is niet door serie liefhebbers samengesteld !
tweemaalh
tweemaalh 5 januari 2024, 07:39
Jawel hoor, de samenstellers van deze lijst zijn zeker serieliefhebbers. Maar niet elke serieliefhebber heeft dezelfde smaak. Als te weinig mensen binnen het schrijversteam of gebruikers via het forum een bepaalde serie aandragen, dan komt deze ook niet op de radar bij ons. Gelukkig kun je altijd met een wildcard stemmen op een serie die er niet tussen staat.
Faceman
Faceman 5 januari 2024, 09:35
Klagen over de lijst en dan komen aanzetten met 13 in een dozijn series als Blacklist en NCIS :)
hammiev11
hammiev11 5 januari 2024, 16:14
Faceman ff op je profiel gekeken, als je programma's van omroep MAX het zelfde cijfer geeft als The sopranos kan ik je echt niet serieus nemen !
Faceman
Faceman 6 januari 2024, 13:20
O nee, hopelijk kan ik slapen vannacht.
Log in om een reactie achter te laten