Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Achter de Camera - Russell T. Davies

Achter de Camera - Russell T. Davies

In Achter de Camera kijken we naar mensen die misschien niet op het scherm te zien zijn, maar wel belangrijk voor series zijn. Vandaag kijken we achter de camera naar schrijver en producent Russell T. Davies
Deze maand bestaat Doctor Who zestig jaar, en om dat te vieren zullen er de komende weken drie speciale afleveringen uitgezonden worden. Onder Doctor Who-fans is de afgelopen tijd veel opwinding vanwege de terugkeer van twee oude bekenden: hoofdrolspeler David Tennant en showrunner Russell T. Davies. Maar wie is Davies eigenlijk? En wat heeft hij voor Doctor Who en andere series betekend? Tijd om daar achter te komen in een nieuwe Achter de Camera.

Embed from Getty Images

Russell T. Davies werd in 1963 geboren in Swansea in Wales. Na een studie Engelse literatuur in Oxford begon hij zijn televisie-carrière in de jaren tachtig achter de schermen bij het kinderprogramma Why Don’t You. Hier deed hij in begin vooral grafisch werk, maar legde zich later ook toe op schrijfwerk. De eerste serie die hij zelf schreef was Dark Season uit 1991, een jeugdserie waarin een scholier (gespeeld door een piepjonge Kate Winslet) een kwaadaardige docent moet stoppen die de wereld met behulp van computers wil veroveren. In zijn volgende project Century Falls uit 1993 neemt een tiener het op tegen demonen en ander bovennatuurlijk kwaad in een plattelandsdorpje. In die tijd zat Davies ook in het schrijfteam van de jeugdziekenhuisserie Children’s Ward.

Zijn eerste volwassen dramaserie stamt uit 1994. De soapserie Revelations volgde een Engelse priester en zijn familie. Dit werd zijn eerste serie waarin een hij een aantal grote verhaallijnen rondom homoseksualiteit verwerkte. Dat thema zou later leidend worden in veel andere series van zijn hand. De meest bekende daarvan uit die tijd is de originele Britse versie van Queer as Folk uit 1999, die de levens van drie homoseksuele mannen uit Manchester volgt. Deze serie kreeg een succesvolle Amerikaans-Canadese remake die vijf seizoenen lang bij Showtime liep.

Queer as Folk

Davies’ bekendste werk is waarschijnlijk zijn bijdrage aan Doctor Who. Hij was één van de mensen die begin jaren nul in het diepste geheim aan een comeback van de sciencefictionserie werkte en daarbij werd de codenaam Torchwood (anagram van Doctor Who) veelvuldig gebruikt. Tijdens de eerste vier seizoenen (tussen 2005 en 2010) was hij showrunner en hoofdschrijver. In deze periode zagen we Christopher Eccleston als de negende Doctor en David Tennant als de tiende Doctor. Ook werkte hij in die tijd aan twee spin-offs: Torchwood en The Sarah Jane Adventures.

Torchwood is gericht op een wat meer volwassen publiek volgt de geheime organisatie Torchwood die Cardiff beschermt tegen buitenaardse dreigingen, met de onsterfelijke tijdreiziger Jack Harkness (John Barrowman) als hoofdpersoon. Davies liep al een tijdje rond met het idee voor een serie genaamd Excalibur, een soort misdaad/sciencefictionserie in de stijl van The X-Files of Buffy the Vampire Slayer, maar dan Brits. Deze werd uiteindelijk gegoten in de vorm van een spin-off van Doctor Who. Torchwood begon in 2006 op BBC Three en was een bescheiden hit. Het succes werd echter met het seizoen groter en de populariteit groeide. Het succes was zo groot dat het vierde en laatste seizoen uit 2011 een internationale samenwerking tussen BBC One en Starz werd.

Torchwood

The Sarah Jane Adventures was juist gericht op kinderen en volgt de journalist Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen), die samen met een clubje tieners uit de buurt onderzoek doet naar buitenaardse verschijnselen. Sarah Jane was een reisgenoot van de Doctor tijdens de jaren zeventig, maar keerde in 2006 terug voor een gastrol. De serie begon in 2007 en was een groot succes op CBBC, maar werd na het overlijden van Elisabeth Sladen in 2011 stopgezet. Als vervanging maakte Davies samen met Sarah Jane Adventures-schrijver Phil Ford in 2012 de kinderserie Wizards vs Aliens (de titel is een exacte beschrijving van het verhaal), waarin de schrijvers een aantal ideeën voor nooit gemaakte Sarah Jane-afleveringen kwijt konden.

Na Doctor Who ging Davies opnieuw aan de slag met meer volwassen series. In 2015 maakte hij Cucumber, Banana en Tofu, drie aan elkaar gerelateerde series over LHBTI-thema’s. In 2018 verscheen A Very English Scandal, een miniserie gebaseerd op een waargebeurd verhaal over politicus die in de jaren zestig een moordaanslag beraamde op zijn voormalige minnaar. Een jaar later volgde de miniserie Years and Years. Hierin schetst Davies een dystopische toekomst vol natuurrampen en oorlogen en zien we hoe een doodgewone familie uit Manchester daarmee omgaat. In 2021 kwam It’s a Sin uit, een dramaserie over de AIDS-uitbraak van de jaren tachtig en de impact daarvan op de homogemeenschap uit Londen. Het klinkt raar, maar in al deze series sijpelden invloeden van Doctor Who door.

Years and Years

Dat Doctor Who nog altijd in Davies’ hart zat, bleek vorig jaar wel. Toen showrunner Chris Chibnall zijn vertrek aankondigde, werd kort daarna bekend dat Russell T. Davies weer terug zou keren. Vanaf 25 november kunnen we genieten van drie specials waarin ook David Tennant terugkeert als de Doctor. En ergens volgend jaar zal een volledig seizoen te zien zijn, met Ncuti Gatwa als de volgende Doctor.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten