Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Achter de Camera - Shonda Rhimes

In Achter de Camera kijken we naar mensen die misschien niet op het scherm te zien zijn, maar wel belangrijk voor series zijn. Vandaag kijken we achter de camera naar de schrijver en showrunner Shonda Rhimes
Vanaf 4 mei kunnen we genieten van Queen Charlotte: A Bridgerton Story. En wiens naam is de eerste die bij je opkomt als je aan de productie van Bridgerton denkt? Inderdaad. Shonda Rhimes. Tijd om haar eens onder de loep te nemen.

Shonda Rhimes

Shonda Rhimes werd in 1970 in Chicago geboren. Tijdens haar studies Engelse literatuur en filmwetenschappen aan Dartmouth College werd ze onderdeel van de Black Underground Theater Association, en hield zich bezig met zowel toneelspelen als toneelstukken regisseren. Haar eerste werk voor het zilveren scherm was redactiewerk voor een documentaire uit 1995 over de honkballer Hank Aaron. Eind jaren negentig en begin jaren nul schreef ze de scripts van diverse films, waaronder de tweede Princess Diaries-film en ze legde zich soms ook toe op regie.

Haar eerste werk voor reguliere televisie stamt uit 2005 en loopt nog steeds. Jawel, het is Grey's Anatomy. Inmiddels zijn we bezig met het negentiende seizoen en er lijkt nog steeds geen einde aan de belevenissen van het ziekenhuis in Seattle te komen. Grey's Anatomy wordt al sinds haar beginjaren geprezen om haar diverse cast en verhaallijnen die naadloos aansluiten op medische ontwikkelingen en actuele maatschappelijke thema’s.

Grey's Anatomy

Het succes van Grey's Anatomy was zo groot dat er inmiddels twee spin-offs zijn gemaakt. De eerste, Private Practice, liep tussen 2007 en 2013 en volgde Dr. Addison Montgomery, die het ziekenhuis in Seattle verruilde voor een privékliniek in Los Angeles. De tweede, Station 19, loopt sinds 2018 en gaat over de brandweereenheid van Seattle. Deze serie volgt onder meer Dr. Ben Warren, die besloot om zijn medische carrière achter zich te laten en de spanning van de brandweer op te zoeken. Station 19 en Grey's Anatomy hebben tegenwoordig geregeld crossovers.

Andere grote series van Rhimes zijn Scandal en How to Get Away with Murder. Scandal liep tussen 2012 en 2018 en ging over crisismanagement in de politieke arena in Washington. How to Get Away with Murder liep tussen 2015 en 2020 en ging over een hoogleraar strafrecht die betrokken raakt bij een echte moordzaak. Beide series kenmerken zich net als Grey's Anatomy met een groot en divers acteursensemble en ontzettend actuele verhaallijnen. Een minder bekend project van Rhimes uit die tijd is Off the Map uit 2011, over een artsenteam dat ergens in een afgelegen dorp in de Zuid-Amerikaanse jungle werkte. Deze serie werd echter na één seizoen al stopgezet.

How to Get Away with Murder

Om haar ideeën voor series ook mogelijk te maken, richtte Rhimes in 2005 het productiebedrijf Shondaland op. Op deze manier werd haar naam ook verbonden aan projecten waar ze zelf misschien wat minder bij betrokken was, zoals de komische misdaadserie The Catch, het kostuumdrama Still Star-Crossed en de juridische serie For the People (2018).

In 2017 sloot Rhimes een deal met Netflix waardoor nieuwe producties van haar of van haar bedrijf direct bij de grote rode streamingdienst terecht zouden komen. Hoewel dat voor veel series die destijds nog liepen niet gold, betekende het wel dat we voortaan naar Netflix moesten om van het nieuwere werk van Rhimes te genieten. Voorheen werden eigenlijk alle series van Shonda Rhimes uitgezonden op de Amerikaanse zender ABC, en een aantal daarvan is in Nederland te vinden op Disney+.

De eerste serie die Rhimes en Shondaland voor Netflix maakten was Bridgerton, een kostuumdrama gebaseerd op de boeken van Julia Quinn, waarin de negentiende-eeuwse Engelse adelfamilie Bridgerton de hoofdrol speelt. Inmiddels zijn er al twee seizoenen geweest en de serie is een succes. Zo succesvol dat er al een derde en een vierde seizoen zijn al aangekondigd zijn, en vanaf 4 ook de spin-off Queen Charlotte: A Bridgerton Story op Netflix te zien is!

Bridgerton

Een andere serie van Rhimes op Netflix is de miniserie Inventing Anna, gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin een Russische oplichter zich jarenlang wist voor te doen als een rijke Duitse erfgenaam in de hogere sociale kringen van New York. Ondanks dat hoofdrolspeler Julia Garner meerdere nominaties en prijzen voor haar rol heeft gekregen, is deze serie tijdens de vorige Serie van het Jaar-verkiezing wel degelijk genomineerd voor de categorie meest teleurstellende serie. Dat zal wellicht te maken hebben met het lage tempo. Toch hoop ik dat we in de toekomst nog genoeg andere series van Rhimes op Netflix kunnen bekijken.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten