Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De vijf series die je onmiddellijk moet streamen op NPO Plus

De vijf series die je onmiddellijk moet streamen op NPO Plus

Het barst in Nederland inmiddels van de streamingdiensten en dan hebben ze ook nog eens allemaal een enorm aanbod. Onze schrijvers proberen je een beetje wegwijs te maken in dit landschap.
Lees hieronder welke series jij volgens Hessel Hoekstra onmiddellijk moet gaan streamen op NPO Plus.

Voordat streamingdiensten bestonden waren we veelal afhankelijk van wanneer Nederlandse zenders een buitenlandse serie uitzonden. En had je een aflevering gemist? Dan had je pech! Nog steeds zendt de Nederlandse publieke omroep genoeg buitenlandse series lineair uit. Dit zijn vooral Europese (lees: Britse en Scandinavische) series, maar zo nu en dan zit er een sterke Amerikaanse serie tussen. Helaas kun je die maar een week lang terugkijken op NPO Start vanwege de uitzendrechten. Maar tegen een kleine betaling gaat er een hele catalogus voor je open, en het aanbod is groter dan je aanvankelijk zou denken. Hieronder geef ik, in willekeurige volgorde, vijf series op NPO Plus die ik ontzettend aanraad.

5. Killing Eve – 4 seizoenen, 32 afleveringen (compleet)
Killing Eve

Geen serie weet zo met verschillende genres te spelen als Killing Eve. Op basis van de beschrijving zou je dit verhaal over het kat-en-muisspel tussen spion Eve (Sandra Oh, Grey’s Anatomy) en moordenares Villanelle (Jodie Comer, Doctor Foster) een spionageserie kunnen noemen. Maar het is meer dan dat. Killing Eve is grappig, hartverscheurend, mystiek en nog zoveel meer. Het gaat speels om met clichés uit het spionagegenre. Het is wel jammer dat de magie van het eerste seizoen grotendeels verloren is gegaan in de latere seizoenen. Maar toch wordt de serie overeind gehouden door de hoofdrolspelers Jodie Comer en Sandra Oh. Zet die samen in een ruimte en er gebeuren daar magische dingen.

*****

4. Dexter – 9 seizoenen, 106 afleveringen (compeet)
Dexter

Als kind dacht ik altijd dat een seriemoordenaar een persoon was die mensen in televisieseries vermoordde. Dexter Morgan (Michael C. Hall, Six Feet Under) voldeed precies aan die omschrijving. Overdag analyseerde hij bloedspatten voor de politie in Miami, maar ’s nachts ging hij achter de ergste criminelen aan en gaf hen wat ze in zijn ogen verdienden. Dexter is broeierig, sexy en intelligent. Zelfs de latere seizoenen, die iets minder waren, hadden deze kwaliteiten. De oorspronkelijke serie liep tussen 2006 en 2013. In die tijd zond de VPRO de serie wekelijks uit. Vorig najaar keerde onze favoriete moordenaar eenmalig terug in Dexter: New Blood, en de VPRO zond ook deze uit. Zowel de oude serie als New Blood zijn momenteel volledig op NPO Plus te zien.

*****

3. All Creatures Great and Small (2020) – 2 seizoenen, 14 afleveringen
All Creatures Great and Small (2020)

Soms is het lekker om je verstand op nul te zetten en te genieten van iets simpels. Die kunst heeft All Creatures Great and Small (2020) heel goed begrepen. In de jaren zeventig en tachtig verfilmde de BBC het leven van James Herriot al een keer, maar in 2020 besloot het Britse Channel 5 om dat nog eens dunnetjes over te doen. Nog steeds gaat de serie over de veearts James Herriot (Nicholas Ralph) die in de jaren dertig in een klein dorpje in Yorkshire werkt, maar nu is alles een beetje vlotter gemonteerd. All Creatures Great and Small (2020) staat gelijk aan een avondje ontspannen en genieten van de kneuterigheid uit een ander tijdperk. De eerste twee seizoenen inclusief kerstspecials zijn momenteel te zien op NPO Plus. Channel 5 heeft al aangekondigd dat er ook een derde en vierde seizoen zal komen.

*****

2. Unforgotten – 4 seizoenen, 24 afleveringen
Unforgotten

Een collega-schrijver op MijnSerie (hallo Mandy!) omschreef de detective Unforgotten als een hele integere dramaserie. Ik snapte niet goed wat ze hiermee bedoelde, tot ik de serie zelf zag. Ik deel die mening nu ook volledig. In Unforgotten lost het team van detective Cassie Lang (Nicola Walker, Spooks) allerlei cold cases op. Elk seizoen behandelt een andere zaak. Tijdens de zaken komen ze voor lastige dilemma’s te staan, en soms nemen ze een beslissingen waar je niet achter kan staan, maar waar je wel begrip voor hebt. Ook de sterke focus op het persoonlijke leven van Cassie helpt hierbij. Zoals we gewend zijn is Nicola Walker een acteerkanon van heb ik jou daar. De Britse zender ITV heeft al een vijfde seizoen aangekondigd.

*****

1. Years and Years – 1 seizoen, 6 afleveringen (miniserie)
Years and Years

Years and Years is één van de meest bijzondere dramaseries die ik in de afgelopen jaren heb gezien. De miniserie van de hand van Russell T. Davies (ook bekend van Doctor Who, It’s a Sin en A Very English Scandal) volgt de broers en zussen van de familie Lyons in de periode van 2019 tot 2034. In deze periode zien we hoe de wereld steeds instabieler wordt. Oorlogen, rampen en pandemieën teisteren de wereld. De gehaaide zakenvrouw Vivienne Rook (Emma Thompson, Angels in America) gebruikt alle chaos in de wereld om haar eigen politieke carrière te lanceren. Tegelijkertijd krijgt de mensheid een steeds meer problematische relatie met technologie. Years and Years is een fascinerend kijkje in de toekomst, en gebeurtenissen als de coronapandemie of de oorlog in Oekraïne laten zien hoe dicht de serie soms op de werkelijkheid lijkt te zitten. Waar de serie ook in slaagt is om de impact van wereldproblematiek via de familie Lyons op een heel persoonlijk niveau te laten zien.

*****

Dit lijstje is ontzettend Brits, en dat ligt misschien een beetje aan mijn persoonlijke smaak. Maar daarnaast zijn er genoeg goede Scandinavische series te zien op NPO Plus. Van de Scandinavische heilige drie-eenheid (Bron/Broen, Borgen en Forbrydelsen), tot de minder bekende titels als Huone 301. Behalve buitenlandse series, bieden ze ook genoeg content van eigen bodem. Nederlandse topseries als Penoza of KLEM zijn hier ook te bewonderen. Als je van Europese series houdt, is NPO Plus sowieso een waardevolle toevoeging aan je streamingdiensten.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

Frodootje
Frodootje 31 mei 2022, 22:07
Mooi rijtje waar ik me wel in kan vinden, alleen mis ik Line of Duty.
tweemaalh
tweemaalh 1 juni 2022, 09:30
Oh ja, Line of Duty is ook echt een topper. Persoonlijk heb ik ook al heel veel lovende woorden geschreven hierover en ik wilde voor mezelf ook eens wat andere series uitlichten. Maar ze staan heel hoog in mijn lijstjes met persoonlijke favorieten
Log in om een reactie achter te laten