Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Verkiezingen: De beste miniserie van 2016

Verkiezingen: De beste miniserie van 2016

Wat waren de beste en slechtste series van 2016? Vanaf 5 januari tot 4 februari kun je stemmen voor de Serie van het Jaar verkiezing. Deze column dient ter ondersteuning voor de categorie Beste Miniserie van 2016.

Seizoen drie, aflevering negentien… Seizoen zeven, aflevering vijf… Seizoen twaalf, aflevering vijftien… Seizoen vierendertig, aflevering twintig…

Het valt soms niet mee om elke serie goed bij te houden. Vooral Amerikaanse netwerkzenders kunnen er wat van met series die meestal tweeëntwintig afleveringen per seizoen hebben en soms wel vijftien seizoenen lang dooargaan. Gelukkig kun je die afwisselen met een ander concept: miniseries. Gewoon één verhaaltje, zes afleveringen en dan is het klaar. Of misschien is een anthologieserie ook leuk? Elk seizoen of elke aflevering een andere aflevering een compleet nieuw verhaal van dezelfde makers. Ook 2016 was een mooi jaar voor miniseries en anthologieseries.

Met The Dark Tower en een nieuwe IT in aantocht, is het misschien een mooi moment om terug te kijken projecten gebaseerd op Stephen Kings boeken. Nadat Under the Dome, dat in 2015 stopte, toch wel een hele grote teleurstelling genoemd kan worden, was het in het volgende jaar goed raak. 11.22.63 bleek een regelrechte hit te zijn en daarom is dat onze eerste genomineerde.

Met HBO ging het een tijdje wat minder. Zo wordt het tweede seizoen van True Detective best een teleurstelling genoemd en pogingen tot nieuwe comedyseries slagen ook niet altijd. Maar onze tweede genomineerde, The Night Of, was een schot in de roos voor de zender. Het verhaal over een van moord verdachte student en zijn advocaat werd door critici de hemel ingeprezen en de kijkcijfers waren ook niet mis.

Soms heb je al het materiaal al, maar wil je het gewoon in een eigentijds jasje steken. Dit jaar besloten A&E, History en Lifetime om een nieuwe versie van de klassieke alom geprezen miniserie Roots uit 1977 te maken. Ook deze versie van het verhaal over slavernij heeft veel positief commentaar ontvangen. Positief genoeg om Roots onze derde genomineerde te maken.

Ook aan onze kant van de Atlantische Oceaan viel er dit jaar weer genoeg te genieten. De BBC verfilmde een klassiek Russisch verhaal dat al talloze malen verfilmd was. War And Peace is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tolstoy uit 1805 en ging in januari in première. De manier van filmen is modern, de aankleding is zoals we van elke BBC-serie gewend zijn en het verhaal blijft nog steeds intrigerend.Kon het eerste seizoen van The Missing dit jaar overtroffen worden? Dat kon zeker. De broers en schrijvers Jack en Harry Williams hebben een nieuw verhaal dat minstens net zo spannend was als het eerste seizoen, dat in 2014 één van de grootste successen van de BBC was. Diezelfde broers kwamen dit jaar met een nieuw project op de proppen: One Of Us. Het verhaal over wraakgevoelens en een rouwende familie viel goed in de smaak bij de critici, het publiek en ook bij mij. De vier uurtjes die ik erin heb gestoken waren vier van de betere uurtjes van 2016.

In onze volgende genomineerde serie raakt Loki uit de Marvelfilms betrokken bij een undercovermissie bij een gevaarlijke wapenhandelaar, en deze handelaar is Dr. House. Huh? Loki en Dr. House? The Night Manager heeft een sterrencast aangetrokken en dat werpt zijn vruchten af. Ook het spannende verhaal vol actuele thema's is niet verkeerd.

In Amerika zie je veel misdaad. Natuurlijk is dit ontzettend jammer, maar het geeft makers van misdaadseries genoeg inspiratie voor goede televisie. Zo was het eerste seizoen van American Crime Story de grote winnaar tijdens de Emmy’s, en ook American Crime doet het niet onverdienstelijk.

Als laatste hebben we een project dat bizar, maar ontzettend geslaagd is. De anthologieserie Black Mirror keerde na bijna twee jaar afwezigheid terug op Netflix. De serie experimenteert elke aflevering met menselijk gedrag en de rol van media en technologie. Het is bizar, maar slaagt erin om de menselijke geest te vangen.

Nu is de keus dus aan jullie: wat is de beste miniserie of anthologieserie van 2016? Nog even alle kanshebbers op een rijtje:

11.22.63
The Night Of
Roots (2016)
War and Peace (2016)
The Missing
One Of Us
The Night Manager
American Crime Story
American Crime
Black Mirror

Vanaf donderdag 5 januari tot en met 4 februari kun je stemmen op jouw favoriet. Welke serie heb jij in gedachten en waarom?

Stem op de beste series van 2016
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (12)

Timmetje
Timmetje 31 december 2016, 13:07
Voor mij is dat 11.22.63. De overige heb ik trouwens niet gezien.
Bartwin
Bartwin 31 december 2016, 13:37
Uiteraard moet dat Black Mirror zijn dat ook zijn derde seizoen gewoon een erg hoog niveau haalt. Scherp en prikkelend!
anonymous
anonymous 31 december 2016, 14:20
Ik ga voor The Night Of.
Solis
Solis 1 januari 2017, 12:06
11.22.63 overduidelijk.
Brandy
Brandy 1 januari 2017, 22:52
Ik ga zeker voor The Missing
anonymous
anonymous 2 januari 2017, 14:30
Black Mirror voor mij!
toetje1977
toetje1977 3 januari 2017, 00:05
Black mirror, wat een verhalen... Ontzettend goed
anonymous
anonymous 3 januari 2017, 21:33
The missing én black mirror!
anonymous
anonymous 7 januari 2017, 19:34
duidelijk 11.22.63
Conanmiller
Conanmiller 12 januari 2017, 00:26
Ik heb alleen The night of, One of us en wat andere series gezien, die niet in het rijtje staan. Van deze kies ik voor.... "The night of".
Sproet2jes
Sproet2jes 20 januari 2017, 14:07
Absolutely The night of..!
baltoes
baltoes 26 januari 2017, 15:38
Toch wel black mirror, geweldig hoe deze afleveringen bedacht kunnen worden.
Log in om een reactie achter te laten