American Crime Story

7.8 / 10
52 min
Anthologie
Volg deze serie
Bekijk trailer
7.8 / 10
3seizoenen/29afleveringen/2016 - heden
NetwerkFX
Datum is onbekend.Eerstvolgende aflevering
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!

Beschrijving

Looptijd:52 min2016 - heden
Genres:Anthologie
Netwerk:FX
American Crime Story is een Amerikaanse anthologieserie van de zender FX. De serie ging in première op 2 februari 2016.

American Crime Story is een waargebeurd verhaal en anthologieserie gecreëerd door Ryan Murphy.

- Het eerste seizoen heeft als subtitel The People vs. O. J. Simpson, en zal zich focussen op de rechtszaak van O. J. Simpson.
- Het tweede seizoen heeft als subtitel Versace en verteld het verhaal van de moord op de beroemde modeontwerper.
- Het derde seizoen heeft als subtitel Impeachment en gaat over het seksschandaal met Clinton die eind jaren 90 het nieuws domineerde.
Serie van het Jaar1x in de prijzen bij de MijnSerie van het jaar verkiezing
3e plaats in Beste mini serie van 2018
Koop serie

Seizoenen

Seizoen 1
0 / 10
Seizoen 1
Seizoen 2
0 / 9
Seizoen 2
Seizoen 3
0 / 10
Seizoen 3

Populaire reacties (4)

avatar Waku
8
3 Mei 2021
Eerste seizoen is ijzersterk en sleurt je helemaal mee in het proces. Geweldige acteer prestaties ook.
avatar anonymous
-
7 feb 2016
Er zijn twee interessante trackingshots in American Crime Story waar O.J. Simpson met zijn rug naar ons toe zit/staat. In het begin van de aflevering zit hij op een bed nadat hij net het nieuws van de moord op zijn ex-vrouw heeft vernomen. Tegen het einde van de aflevering staat hij boven de kist van zijn overleden ex-vrouw. Wat dacht deze man toen... Dacht hij toen na over zijn zonden? Had hij toen al het gevoel dat hij er weg mee zou komen? O.J. Simpson is uiteindelijk vrijgesproken voor de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Maar ik denk dat ik toch wel mag uitspreken dat wij allemaal weten wat er daadwerkelijk gebeurd is...

The People vs O.J. Simpson vertelt het verhaal van de rechtszaak van O.J. Simpson. Simpson staat terecht voor de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Simpson is een geliefde American Footballster, die zelfs rolletjes had in films als The Naked Gun. Het is daarnaast een charmante man. Zo iemand kan zoiets toch nooit gedaan hebben? In de eerste aflevering wordt er steeds meer bewijs gevonden dat erop wijst dat Simpson toch echt de hoofdverdachte is. Wij zien Simpson gedurende deze aflevering dan ook langzaam ontrafelen. Zelf zijn vrienden beginnen te twijfelen aan de man. Voor Officier van Justitie Marcia Clark is het echter zo duidelijk als wat: Simpson is schuldig en moet schuldig bevonden worden. Zij stort zich dan ook als een pitbull op de zaak. De serie zal tonen hoe de rechtszaak is verlopen en wat er zich heeft afgespeeld.

American Crime Story is een anthologieserie van de hand Scott Alexander en Larry Karaszewksi. Zij schreven ook het script voor From the Ashes of Tragedy. Ryan Murphy (American Horror Story) fungeert als een van de uitvoerend producenten. Net als American Horror Story is dit een serie dat elk seizoen een nieuw onderwerp zal belichten. Dit keer is dus gekozen voor de zaak O.J. Simpson. Een verstandige keuze, want From the Ashes of Tragedy is zo enorm fascinerend! Ik zat echt echt bijna vast aan het beeldscherm. Je had mij waarschijnlijk met een koevoet moeten los wikken. Deze eerste aflevering is geregisseerd door Ryan Murphy. De man wordt vaak veroordeeld voor zijn stijlkeuzes, maar eerlijk is eerlijk: dit is een strak geregisseerde aflevering.

Murphy maakt het nergens flashy. Dit is een zaak die al zo indrukwekkend is, dat dat nergens nodig is. Geef interessante acteurs dit materiaal en het wordt sowieso een boeiend schouwspel. Gelukkig is Murphy's muse Sarah Paulson (Emmywinnaar voor American Horror Story) ook weer aanwezig. Paulson is simpelweg fantastisch als Officier van Justitie Marcia Clark. De verbetenheid en vastberadenheid straalt van haar af. Het is echt een powerhouse performance. Ik weet vrijwel zeker dat een Emmy-nominatie eraan komt voor Paulson, waarin zij het vrijwel zeker zal moeten opnemen tegen sommige acteurs van Fargo.

Ook de rest van de cast presteert naar behoren. Al moet ik zeker wennen aan John Travolta (als advocaat Robert Shapiro) en David Schwimmer (als advocaat Robert Kardashian, jawel de vader van). Ik weet nog niet of ik Travolta goed vind in deze rol, of twijfelachtig. Schwimmer (Friends) doet het voor mij dan vooralsnog beter. Cuba Gooding J.r. (Jerry Maguire) is ook heel aardig als O.J. Simpson. Het is in ieder geval voor hem de beste rol in jaren. Let trouwens ook op Courtney B. Vance (als advocaat Johnny Cochran). Vance is ook heel lekker bezig en maakt indruk. De acteurs zetten wat mij betreft hun tanden erin en dat merk je. De serie komt overtuigend en geloofwaardig over en dat is grotendeels te danken aan de cast.

From the Ashes of Tragedy toont treffend de onzekerheid waarin O.J. zat. Dit is het verhaal van een man waarbij je tijdens de rechtszaak (en al de aangedragen bewijzen) echt wel wist dat hij schuldig was. De voortekenen waren natuurlijk erg duidelijk. Ik weet nog toen de rechtszaak bezig was. Toen ook ik die witte Ford Bronco zag scheuren over de snelwegen van Los Angeles. Zoiets doet een onschuldig man niet. Zoiets doet een man niet die niks te verbergen heeft. Ook onder mijn familieleden was deze zaak toen het gesprek van de dag.

Wat ook duidelijk naar voren komt is hoe erg deze zaak toen leefde in de Verenigde Staten. Elk nieuwsoutlet zette er zijn tanden in als Jaws in zwemmers. Een wereldberoemde ster die dit overkomt... Een geliefd persoon die ook omarmd werd door de blanke bevolking. Dit was smullen geblazen. En O.J. hielp gewillig een handje mee door al zijn verdachte handelingen en het bewijs dat werd gevonden. De vraag is dus hoe een zaak die zo overduidelijk lijkt, uiteindelijk zo is afgelopen. Hoe was dit mogelijk?

Maar The People vs O.J. Simpson is meer dan alleen de rechtszaak tegen O.J. Simpson. Het is ook de kloof tussen arm en rijk. De onderlinge verstandhouding tussen blank en zwart in de Verenigde Staten. De politie-brutaliteit jegens zwarten en de plaats van Afro-Amerikanen in de Amerikaanse samenleving. Het is een aanklacht tegen de dingen waar beroemdheden mee weg komen in Amerika. Simpelweg omdat zij meer in hun zak hebben dan de minder bedeelden. Wie dacht dat Making a Murderer, en de zaak rond Steven Avery, de eerste prominente zaak was waar een falend rechtssysteem centraal stond, heeft het afschuwelijk mis. De zaak rond O.J. Simpson is een van de meest fascinerende zaken ooit, simpelweg door de publieke perceptie van Simpson en het feit dat hij er mee heeft weten weg te komen.

Dat is ook het treffende van deze serie: in feite is er nu meer dan twintig jaar later niet zo veel verandert. Toen schaarde een groot deel van zwart Amerika zich achter Simpson. Simpelweg alleen al om hoe Afro-Amerikanen behandeld werden. Omdat zij dachten dat dit weer een zwarte man was die ernstig werd benadeeld door het rechtssysteem. Het weer een geval was van de politie van Los Angeles die een zwarte man in de gevangenis probeert te krijgen. Het gaat om onrecht die hen ten deel kwam en vaak nog steeds komt. Dat is iets dat veel Nederlanders niet begrijpen, omdat de verhoudingen tussen blank en zwart hier anders liggen. American Crime Story begint niet voor niets met beelden van Rodney King, die wordt mishandeld door blanke agenten. Met beelden van de rellen in Los Angeles na dat voorval. Dat was de staat waarin Los Angeles toen verkeerde. Er was een enorme verdeeldheid op dat moment tussen blank en zwart. De spanning was tastbaar.

Op dit moment is politie-brutaliteit nog steeds aan de orde van de dag. Er verliezen nog steeds heel veel jonge zwarte mannen hun leven door schietgrage politieagenten. Er is nog steeds een enorme kloof tussen blank en zwart in Amerika. Afro-Amerikanen zien zich nog steeds als tweederangsburgers. Het hele #OscarsSoWhite gebeuren is natuurlijk ook meer dan genomineerd worden voor die gouden mannetjes. Het gaat om het krijgen van dezelfde kansen, mogelijkheden en vrijheden die blanken hebben. Het gaat om ook als volwaardig te worden gezien. American Crime Story: The People vs O.J. Simpson gaat ook dit soort thema's belichten. Dat maakt deze serie ook zo relevant en actueel.

Op basis van deze eerste aflevering is American Crime Story een absolute must. De tweede aflevering belooft ook een pareltje te worden, want dan zien wij de wilde achtervolging. Dan zien wij die witte Ford Bronco die met peper in zijn reet over de snelwegen van Los Angeles scheurde. Er is simpelweg veel om naar uit te kijken. Dit wordt een uiterst boeiende en fascinerende rit. Dus, all aboard people! Deze achtbaan mag je niet missen!

www.meneervevie.com

Vergelijkbare series

Feud
3 stemmen
Mad Men
2 stemmen
Sherlock
2 stemmen
American Crime Story