Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Lizzy Caplan

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Lizzy Caplan ook op zijn cv heeft staan.

Misschien ken je haar niet uit een serie, maar juist uit een film. Lizzy Caplan werd bij het grote publiek bekend door rollen in Mean Girls en Cloverfield. Lekker verschillende genres. Een variatie die je eigenlijk in heel haar cv - in zowel series als films - voorbij ziet komen.

Dat begint met Freaks and Geeks, een komisch drama dat rond de eeuwwisseling slechts een seizoen loopt. De serie wordt echter zeer gewaardeerd. Niet voor niets staan grote namen als James Franco, Seth Rogen en Jason Segel op de rol. Voor Caplan was er in vier afleveringen een bescheiden plek in de serie.

Daarna springt Caplan eigenlijk op een hop-on-hop-off-bus. Van een kleine acteerklus in een serie hier naar een filmrol daar, en vervolgens weer terug naar de televisie. Zo werkt ze aan haar naam via series als Undeclared en Once and Again en heeft ze een klein aandeel in de superheldenserie Smallville. Ook is ze te zien in The Pitts - een heel matige familiekomedie die snel van de buis is gehaald.

2004 is dan het jaar van Meangirls, waarna het grote publiek Caplan definitief leert kennen. In series die volgen is ze kortstondig te zien, terwijl haar rollen in films juist groter en belangrijker worden. Mysterieserie Tru Calling is daar een voorbeeld van. De status van Caplan is groot genoeg om haar een langere gastrol te geven, een vaste rol in de serie neemt ze niet aan. Ook hier blijft het uiteindelijk bij vier afleveringen.

Komedieserie Related, waar Caplan een hoofdrol in heeft, haalt het niet. De serie wordt na een seizoen van de buis gehaald, wat ook geldt voor Caplan's opvolger The Class. Voor Caplan wellicht een teken meer op film te focussen. Hoewel ze ook proeft aan stemacteren, bijvoorbeeld via Family Guy, American Dad! en The Lifes & Times of Tim.

In de tussentijd heeft ze succes met de found footage horrorfilm Cloverfield, een toch redelijk onverwachte bioscoophit uit de koker van productiemaatschappij Bad Robot van J.J. Abrams.

Via een terugkerende gastrol in het serieus spannende True Blood gaat ze naar de lollig film Hot Tub Time Machine en het drama 127 Hours. Op seriegebied gebeurt weinig, met slechts een aflevering stemvertolking in The Cleveland Show en rolletjes in Mr. Sunshine, Childrens Hospital en Wainy Days. Wat groter is haar rol in Party Down.

Een korte, terugkerende gastrol in New Girl is de opmaak voor een nieuwe hoofdrol in een langlopende serie: Masters of Sex. In vier seizoenen laat Caplan zien dat ze ook op het kleine doek op haar plek is. Iets wat tot die tijd net niet helemaal wilde lukken. Caplan blijft haar acteeractiviteiten vervolgens over het grote en kleine scherm verdelen, van films als Now You See Mee 2 naar gastoptredens in Newsreaders en Kroll Show en een kleine rol in het vreemde The League.

Masters of Sex betekent ook voor langere tijd meer focus op seriewerk. Hoewel Caplan uitstapjes maakte, is ze gedurende de looptijd van Masters of Sex niet aan overdreven veel projecten verbonden. Dat komt weer vanaf 2017, als de dramaserie stopt. Bijzonder is dan dat direct weer de variatie in klussen die ze aanpakt, is te zien.

In The Simpsons spreekt ze voor één aflevering een stem in en in de misdaadserie Angie Tribeca speelt ze een gastrol. De hoofdrol in Ill Behaviour houdt ze slechts drie afleveringen vol, voordat de komedie naar het kerkhof der geflopte series wordt afgevoerd. In het toepasselijk getitelde I'm Sorry gaat ze vervolgens verder in een - opnieuw - eenmalige gastrol.

In oorlogsdrama Das Boot - vervolg op de filmklassieker uit 1981 - speelt Caplan een grotere bijrol, zoals grotere rollen haar dan meer lijken te bevallen. J.J. Abrams' Castle Rock betekent voor Caplan een kortdurende hoofdrol en in Truth Be Told speelt ze een terugkerende bijrol. Voor animatieserie Inside Job voorziet ze de hoofdrolfiguur van stem.

Een kleine uitstap naar film daargelaten, ligt de focus van Caplan nu op series. Via Fleishman Is in Trouble gaat het naar het dan opnieuw tot leven geroepen Party Down, een komedie over een groep acteurs die naar LA verhuist om het daar helemaal te maken.

Voor de komende periode staat Fatal Attraction op het programma, een hervertelling van de psychologische thrillerfilm uit 1987. Daarnaast is Caplan betrokken bij de ontwikkeling van miniserie Zero Day - met Robert de Niro -, over de invloed van complottheorieën in wat lijkt op een uit elkaar vallende samenleving. Centrale vraag van die serie is: hoe kom ik achter de waarheid? - in veel gevallen actueel. Een ding is niet aan twijfel onderhavig: Caplan is - als je even wil - niet van je scherm weg te slaan. Kijk jij verder voor het je fataal wordt?

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Lizzy Caplan heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Tamino
20 Mei 2023 13:38 -
ik zou er nog graag 1 willen over Ella-June Henrard!
Reageer