Delen op social media
Trailer

The Man in the High Castle

7,5
Seriescore
Eerstvolgende aflevering
Datum nog onbekend.

Info

Bekijk trailer
Koop serie
Looptijd:2015 - ..
Duur:
Netwerk:Amazon
Genres:Drama
The Man in the High Castle is een Amerikaanse dramaserie van de zender Amazon. De serie ging in première op 15 januari 2015.

Speelt zich af in een alternatieve geschiedenis waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen door de moord van Franklin D. Roosevelt in 1933.

Acteurs

Nieuws (34)

Populaire reacties (8)

avatar_gumstarr
02 dec 2015 16:15 -
Tuurlijk trekken ze elke zomer weer massaal hun sleurhutten over onze grens en annexeren ze, gewapend met koelboxen, schepjes en bloedirritante kinderen, handdoek voor handdoek onze stranden. Tuurlijk verwoesten ze daar onze kustlijn met zulke diepe kuilen, dat je in Australië verdwaalde kangoeroejongen om hun moeder kunt horen roepen. Tuurlijk is het vervelend dat je als Hoek-Van-Hollander of Renessenaar in de zomermaanden bij de frietkraam automatisch in het Duits wordt aangesproken, maar zodra het kwik onder de 20 graden duikt en de Oktoberfeesten hun schaduw vooruit beginnen te werpen, pakken onze Oosterburen altijd weer hun spullen en bewandelen ze de omgekeerde weg terug naar die Heimat. Maar stel nou… Stel nou dat die kleine gefrustreerde Oostenrijker nét iets beter was geweest in Risken en stel dat de Britten, Amerikanen en Canadezen níét met hun kleine bootjes het Franse strand op waren gedenderd… Hoe had de wereld er dan uitgezien? Waren we dan wél een keer wereldkampioen geworden? Had 3FM tot op de dag van vandaag dan nog steeds plichtmatig ieder uur zo’n weke rockballad van The Scorpions over de ether moeten slingeren? Zou je dan even snel de McDrive pakken voor een McBratwurst mit sauerkraut? Who knows. De wereld had er in ieder geval een stuk anders uitgezien. Misschien wel zoals in de nieuwe Amazon-serie The Man In The High Castle.

Het zijn de jaren ’60 en in plaats van vrije seks en je op Woodstock een delirium blowen, kreunt de Amerikaanse burger onder de bezetting van de Duitsers en hun Japanse vrienden. Tijdens een Tweede Wereldoorlog die iets anders verliep dan die uit onze geschiedenisboeken, hebben zij na het veroveren van Europa namelijk ook de grote oversteek gemaakt om daar even flink huis te houden. Amerika gaat door de knieën en na een best of three rock, paper, scissors mogen de Duitsers de hele Oostkust vol hangen met nazi-prullaria, voorzien de Japanners alle panden aan de Westkust van schuifdeuren met rijstpapier en reserveren ze ergens ter hoogte van de Rocky Mountains wat hectaren die als neutral zone moeten dienen. Eind goed, al goed? Niet bepaald. Net als in het Nederland van ’40-’45 suddert onder de ogenschijnlijke rust van de dagelijkse beslommeringen het groeiende verzet, maar niet alleen onder de bevolking neemt de onrust langzaam maar zeker toe, ook de relatie tussen de Duitsers en de Japanners begint hier en daar wat scheurtjes te vertonen.

Als notoire niet-lezer is het voor mij lastig inschatten of The Man In The High Castle recht doet aan het gelijknamige boek dat in 1962 uit Philip K. Dick’s hoofd ontsproot. Feitelijk is dat ook niet zo heel erg belangrijk, want het gaat er toch vooral om of het een serie is geworden die je graag wil kijken en dat is Amazon volgens mij prima gelukt. Visueel voelt The Man In The High Castle als een productie, die het eigenlijk zou verdienen om op het grote witte doek bekeken te worden. Op zich ook niet gek als je bedenkt dat een filmveteraan als Ridley Scott (Alien, Gladiator, American Gangster, The Marcian) zich er tien afleveringen lang tegenaan heeft lopen bemoeien. Ok, later toegevoegde effecten, zoals de wapperende nazi-vlaggen langs de gevels van alle gebouwen, ogen hier en daar wat wiebelig, maar verder kun je aan alles zien dat de mensen verantwoordelijk voor de set heel goed wisten waar ze mee bezig waren.

Ook op het acteerwerk valt weinig tot niets aan te merken, al zijn met name de karakters van de good guys niet zo memorabel als je zou hopen. Het zijn die mensen waar je je op een feestje voor de zoveelste keer aan voorstelt, omdat ze de voorgaande keren niet bepaald een verpletterende indruk hebben achtergelaten. Zoals in zoveel films en series zijn het ook in The Man In The High Castle vooral de slechterikken die er met de shine vandoor gaan. Obergruppenführer Smith, die in New York de touwtjes stevig in handen heeft, is de klootzak zoals je ‘m graag ziet en de Japanse Inspector Kido gaat je met z’n emotieloze meedogenloosheid ook niet in koude kleren zitten.

Zo op het eerste oog weinig te klagen dus. Naarmate de serie vordert en je initiële enthousiasme over hoe alles eruitziet een beetje is gaan liggen, kakt de boel qua verhaal alleen wel een beetje in om pas in de laatste afleveringen weer aangewakkerd te worden. Te vaak vraag je je thuis op de bank licht vertwijfeld af waar je nou precies naar zit te kijken. Sommige vragen krijgen na verloop van tijd een antwoord, maar als de credits na de laatste afleveringen aan je voorbij trekken blijf je toch nog met een hoop vraagtekens achter. Op zich geen probleem, maar dan moet er wel een tweede seizoen komen dat aan al deze ondragelijke onzekerheid een einde maakt. Fingers crossed dus maar.
Reageer
avatar_Waku
28 feb 2016 11:08 -
Originele bedachte serie en verhaal.
Houdt wel rekening met een vrij laag tempo.
Het gaat meer om de dialogen als echt om pure actie.
Als men als kijker te weten komt wat er op de film daad werkelijk staat wordt het wel een beetje vreemd allemaal. Ook eindigd seizoen 1 beetje apart.
Verder goed onderhouden serie
Reageer
avatar_Querina
25 apr 2015 07:14 -
Is er al wat meer bekend over het vervolg?
Reageer
avatar_JanWillemK
06 feb 2017 20:07 -
Seizoen 1 is even inkomen maar seizoen 2 is van grote kwaliteit.
Reageer
avatar_magoose
26 dec 2016 16:56 -
2de seizoen toch al gevoelig beter. Er zit toch al wat meer vaart en actie in.
Reageer

Afleveringen en seizoenen

Eerstvolgende aflevering
Datum nog onbekend.
03x08
5 oktober 2018
03x09
5 oktober 2018
03x10
5 oktober 2018
Seizoen 1
0/10
Seizoen 2
0/10
Seizoen 3
0/10

Recensies (1)

7
The Man in the High Castle - Eerste aflevering
1 apr 2015
Stel je eens voor: een wereld waarin de geallieerden het Duitse Rijk nooit hadden verslagen. Amsterdam werd Amsterdammund genoemd en Rotterdam kreeg de naam Rotterkirchen. Dat is nauwelijks voor te stellen. In The Man in the High Castle is Adolf Hitler nog steeds aan de macht. De man is een...

Video's (7)

The Man in the High Castle Season 4 Teaser Trailer (HD)
Geplaatst op 19 februari 2019, 20:00
The Man in the High Castle Season 4 Teaser Trailer (HD)
The Man in the High Castle - Trailer
Geplaatst op 4 december 2018, 16:28
The Man in the High Castle - Trailer

Kijkcijfers Amerika

Vergelijkbare series

De serie suggesties worden geladen
Zijn de serie suggesties er nu nog niet? We zijn druk bezig om ze te zoeken. Volgende keer iets minder snel naar beneden scrollen, dank je wel.