The Man in the High Castle

7.5 / 10
50 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!

Reacties

avatar_ronboes
7
05 nov 2020 13:43 -
Bij nader inzien een 8 voor deze serie. Je moet er even inkomen.maar na een aantal afleveringen stel ik mijn oordeel bij.
Reageer
avatar_JanWillemK
8.3
06 feb 2017 20:07 -
Seizoen 1 is even inkomen maar seizoen 2 is van grote kwaliteit.
Reageer
avatar_magoose
7.6
26 dec 2016 16:56 -
2de seizoen toch al gevoelig beter. Er zit toch al wat meer vaart en actie in.
Reageer
avatar_Javelin
6
18 aug 2016 12:50 -
Ik had als cijfer een 8 gegeven in het begin maar stel deze toch maar bij naar een 6. Hier is echt niet doorheen te komen zeg. De verhaallijn is mega traag en eigenlijk gebeurt er helemaal niets in het grootste gedeelte van de afleveringen. Het idee is super maar de uitvoering minder. Deze serie heeft een gigantische schop onder de kont nodig om eens wat tempo te krijgen. Ben nu bij afl 7, maar het gaat me moeilijk af.
Reageer
avatar_Waku
6
28 feb 2016 11:08 - 22 sep 2021 04:49
Originele bedachte serie en verhaal.
Houdt wel rekening met een vrij laag tempo.
Het gaat meer om de dialogen als echt om pure actie.
Als men als kijker te weten komt wat er op de film daad werkelijk staat wordt het wel een beetje vreemd allemaal. Ook eindigd seizoen 1 beetje apart.
Verder goed onderhouden serie
Reageer
avatar_gumstarr
8
02 dec 2015 16:15 - 22 sep 2021 04:49
Tuurlijk trekken ze elke zomer weer massaal hun sleurhutten over onze grens en annexeren ze, gewapend met koelboxen, schepjes en bloedirritante kinderen, handdoek voor handdoek onze stranden. Tuurlijk verwoesten ze daar onze kustlijn met zulke diepe kuilen, dat je in Australië verdwaalde kangoeroejongen om hun moeder kunt horen roepen. Tuurlijk is het vervelend dat je als Hoek-Van-Hollander of Renessenaar in de zomermaanden bij de frietkraam automatisch in het Duits wordt aangesproken, maar zodra het kwik onder de 20 graden duikt en de Oktoberfeesten hun schaduw vooruit beginnen te werpen, pakken onze Oosterburen altijd weer hun spullen en bewandelen ze de omgekeerde weg terug naar die Heimat. Maar stel nou… Stel nou dat die kleine gefrustreerde Oostenrijker nét iets beter was geweest in Risken en stel dat de Britten, Amerikanen en Canadezen níét met hun kleine bootjes het Franse strand op waren gedenderd… Hoe had de wereld er dan uitgezien? Waren we dan wél een keer wereldkampioen geworden? Had 3FM tot op de dag van vandaag dan nog steeds plichtmatig ieder uur zo’n weke rockballad van The Scorpions over de ether moeten slingeren? Zou je dan even snel de McDrive pakken voor een McBratwurst mit sauerkraut? Who knows. De wereld had er in ieder geval een stuk anders uitgezien. Misschien wel zoals in de nieuwe Amazon-serie The Man In The High Castle.

Het zijn de jaren ’60 en in plaats van vrije seks en je op Woodstock een delirium blowen, kreunt de Amerikaanse burger onder de bezetting van de Duitsers en hun Japanse vrienden. Tijdens een Tweede Wereldoorlog die iets anders verliep dan die uit onze geschiedenisboeken, hebben zij na het veroveren van Europa namelijk ook de grote oversteek gemaakt om daar even flink huis te houden. Amerika gaat door de knieën en na een best of three rock, paper, scissors mogen de Duitsers de hele Oostkust vol hangen met nazi-prullaria, voorzien de Japanners alle panden aan de Westkust van schuifdeuren met rijstpapier en reserveren ze ergens ter hoogte van de Rocky Mountains wat hectaren die als neutral zone moeten dienen. Eind goed, al goed? Niet bepaald. Net als in het Nederland van ’40-’45 suddert onder de ogenschijnlijke rust van de dagelijkse beslommeringen het groeiende verzet, maar niet alleen onder de bevolking neemt de onrust langzaam maar zeker toe, ook de relatie tussen de Duitsers en de Japanners begint hier en daar wat scheurtjes te vertonen.

Als notoire niet-lezer is het voor mij lastig inschatten of The Man In The High Castle recht doet aan het gelijknamige boek dat in 1962 uit Philip K. Dick’s hoofd ontsproot. Feitelijk is dat ook niet zo heel erg belangrijk, want het gaat er toch vooral om of het een serie is geworden die je graag wil kijken en dat is Amazon volgens mij prima gelukt. Visueel voelt The Man In The High Castle als een productie, die het eigenlijk zou verdienen om op het grote witte doek bekeken te worden. Op zich ook niet gek als je bedenkt dat een filmveteraan als Ridley Scott (Alien, Gladiator, American Gangster, The Marcian) zich er tien afleveringen lang tegenaan heeft lopen bemoeien. Ok, later toegevoegde effecten, zoals de wapperende nazi-vlaggen langs de gevels van alle gebouwen, ogen hier en daar wat wiebelig, maar verder kun je aan alles zien dat de mensen verantwoordelijk voor de set heel goed wisten waar ze mee bezig waren.

Ook op het acteerwerk valt weinig tot niets aan te merken, al zijn met name de karakters van de good guys niet zo memorabel als je zou hopen. Het zijn die mensen waar je je op een feestje voor de zoveelste keer aan voorstelt, omdat ze de voorgaande keren niet bepaald een verpletterende indruk hebben achtergelaten. Zoals in zoveel films en series zijn het ook in The Man In The High Castle vooral de slechterikken die er met de shine vandoor gaan. Obergruppenführer Smith, die in New York de touwtjes stevig in handen heeft, is de klootzak zoals je ‘m graag ziet en de Japanse Inspector Kido gaat je met z’n emotieloze meedogenloosheid ook niet in koude kleren zitten.

Zo op het eerste oog weinig te klagen dus. Naarmate de serie vordert en je initiële enthousiasme over hoe alles eruitziet een beetje is gaan liggen, kakt de boel qua verhaal alleen wel een beetje in om pas in de laatste afleveringen weer aangewakkerd te worden. Te vaak vraag je je thuis op de bank licht vertwijfeld af waar je nou precies naar zit te kijken. Sommige vragen krijgen na verloop van tijd een antwoord, maar als de credits na de laatste afleveringen aan je voorbij trekken blijf je toch nog met een hoop vraagtekens achter. Op zich geen probleem, maar dan moet er wel een tweede seizoen komen dat aan al deze ondragelijke onzekerheid een einde maakt. Fingers crossed dus maar.
Reageer
avatar_Querina
8
25 apr 2015 07:14 -
Is er al wat meer bekend over het vervolg?
Reageer
Bekijk reacties (1)
avatar_ThomasNL92
18 jul 2015 19:01
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Ja, het heeft al een go van 'amazon' gekregen om in productie te gaan. aflevering 2 is zojuist geaired, mar het duurt wel een tijdje voor afl 3 ;)
Reageer
avatar_ThomasNL92
7.2
22 apr 2015 03:31 -
Voordeel van de twijfel gegeven en het heeft zich uitbetaald. De pilot heeft een zeer goed verhaal met veel actie en Amazon heeft al bekend gemaakt om het hele uit te filmen (de overige episodes zijn nog in productie)
Reageer

Laatste reacties op afleveringen

Hieronder staan de laatste reacties bij de afleveringen. Omdat je niet bent ingelogd weten wij niet tot wat je hebt gezien. In verband met spoilers zijn de reacties hieronder vaag gemaakt.. Klik erop om de reactie te lezen.
Avatar ThomasNL92
01x10
ThomasNL92
26 jun 14:15
Er komt een 2e seizoen aan, dus afwachten maar.
Avatar latevogel
01x10
latevogel
22 jun 12:23
Prachtige serie die redelijk onderhoudend is en ook nog eens een mooi verhaal had. Jammer dat deze zo kort duurde, 10 afleveringen zijn ook zo voorbij. Maar misschien is het de bedoeling dat je met zo'n gevoel achterblijft?
Avatar anonymous
01x01
anonymous
22 apr 14:30
Een pilot met potentie. Ben erg blij dat Amazon hier mee verder gaat.
The Man in the High Castle