The Man in the High Castle

7.5 / 10
50 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "The Man in the High Castle - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door anonymous op 1 april 2015.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Man in the High Castle - Eerste aflevering

Stel je eens voor: een wereld waarin de geallieerden het Duitse Rijk nooit hadden verslagen. Amsterdam werd Amsterdammund genoemd en Rotterdam kreeg de naam Rotterkirchen. Dat is nauwelijks voor te stellen. In The Man in the High Castle is Adolf Hitler nog steeds aan de macht. De man is een samenwerkingsverband aangegaan met de Japanners. Japan heeft het westen van de Verenigde Staten in handen en Duitsland het oosten. Natuurlijk, er is verzet, maar de populatie gaat nog steeds gebukt onder overheersers. Je kunt je voorstellen dat het verzet en de passie in het hart vurig zullen zijn. In deze serie krijgen wij te maken met Juliana (Aleksa Davalos). Na een tragische gebeurtenis krijgt haar leven plots een andere wending. Ineens is zij genoodzaakt om haar positie in haar omgeving te heroverwegen.

The Man in the High Castle is het meest veelbelovende project van het huidige pilotseizoen van Amazon. De serie werd in januari van dit jaar op het publiek losgelaten en de kritieken van critici en publiek waren overwegend erg positief. De serie krijgt dan ook van Amazon een geheel seizoen. Een interessant thema is, natuurlijk, het halve werk en daaraan voldoet deze serie. De pilot weet nergens te excelleren, maar toont eerder aan hoeveel potentie deze serie heeft. Er zijn zat series gemaakt over samenlevingen die onderdrukt worden door een overheerser. Interessant daaraan is altijd hoe een selecte groep de armen ineen slaat om het juk van de overheerser(s) van zich af te werpen. In The Man in the High Castle zien wij dit eveneens terug. In zo een context is het van belang dat de mensen die wij volgen in staat zijn om voor verandering te zorgen. Als publiek behoor je protagonisten te zien (althans, de acteurs moeten het aannemelijk maken dat het publiek haar vertrouwen kan plaatsen in hun personages) die het vertrouwen geven dat zij klaar zijn voor deze taak. Juliana is nog niet deze vrouw. Aleksa Davalos is wat dat betreft (nog) teveel een lichtgewicht. Zij weet in deze pilot geen interessante invulling te geven aan haar rol. De rol is niet zozeer mis gecast, maar het is wel duidelijk dat mevrouw Davalos haar schouders hieronder zal moeten zetten. Het acteerwerk is over de gehele linie niet uitzonderlijk, trouwens.

En toch is deze pilot boeiend. Zoals gezegd, komt dat voor een groot gedeelte door het thema. Echter, hier kun je niet altijd op blijven teren. De eerste aflevering lukt dit nog (met een beetje geluk krijg je het publiek een geheel seizoen mee), maar op een gegeven moment zul je als makers ervoor moeten zorgen dat de invulling van het thema interessant blijft. Een goed voorbeeld daarvan is The Walking Dead: je kunt voortdurend (seizoen twee, drie én vier!) duidelijk maken dat de wereld waarin de personages leven uitzichtloos is en dat het alleen maar kommer en kwel is, maar op een gegeven moment zul je een andere invulling aan het thema moeten geven (iets waar het vijfde seizoen van laatstgenoemde serie uitstekend in slaagt). Je ziet in The Man in the High Castle al scheuren optreden in de coalitie van de Japanners en de Duitsers. Wat voor impact heeft dit op de bevolking; wat voor gevolgen heeft dit voor de personages, zullen zij zich mobiliseren of het met lede ogen aan zien? Je kunt hier hele interessante dingen mee doen. Hopelijk slagen de makers erin om de hoofdpersonages wat interessanter te maken en het geheel net wat 'spannender' te maken. Dit is een heel aardig begin. Nu de rest nog.
Volg The Man in the High Castle
Vorige aflevering
Fire from the Gods
Fire from the Gods
04x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_anonymous
21 apr 2015 15:36 -
Ik moet de pilot nog steeds kijken. Ik ben wel blij dat Amazon hier verder mee gaat.
Reageer
avatar_CC11
08 dec 2015 06:29 -
Ik ben er nog maar pas aan begonnen en het bevalt me best na 4 afleveringen te hebben gezien.
Hoewel ik me niet kan baseren op het boek vind ik het verhaal tot dusver uitstekend.
Als ik al één minpuntje heb dan zit het in de intro. Het boek werd geschreven in 1962 en handelt over een alternatieve wereld in 1962. Zoals je al wel zal weten stoor ik me gewoonlijk aan kleine zaken die de meeste kijkers ontgaan en als er dan een Concorde getoond wordt die pas in 1969
in gebruik werd genomen ben ik van mening dat de makers hun research niet goed gedaan hebben.
Maar kom, ik zal waarschijnlijk de enige zijn die vind dat dit niet kan :-)

Wat de schrijver, Philip K Dick, betreft niets dan lof trouwens. De man was niet alleen zo gek als een achterdeur, hij was ondanks zijn paranoia en hallucinaties die hij had tevens een genie waar de filmwereld na zijn dood meer dan eens van heeft geprofiteerd.
Denk maar aan films als Blade Runner uit 1982 (toevallig het jaar dat hij stierf) gebaseerd op het boek "Do Androids Dream of Electric Sheep" uit 1968, Minority Report geschreven in 1956, Paycheck geschreven in 1953, en Total Recall gebaseerd op het kortverhaal "We can Remember It for You Wholesale" uit 1966 om de meest bekende even te noemen.
Reageer
avatar_anonymous
08 dec 2015 11:49
Neh, ik vind best dat je kritisch mag kijken naar televisie en mag verwachten dat een serie een goed product neerzet. Ik heb vaak het gevoel dat mensen series kijken, maar het niet echt volgen. Althans, niet voorbij de oppervlakte kijken, of misschien wel kunnen kijken. Als ik jouw reacties zie, heb ik het gevoel van wel. Je kritische houding zal daarom niet een ieder kunnen waarderen, vooral omdat je geregeld kritisch bent op series die velen op MijnSerie wel kunnen waarderen. Ik moet zelf nog verder kijken dan de pilot. Maar moet nog een aantal series inhalen voor mijn eindejaarslijsten. Dus deze pak ik in midseason op.
Reageer
avatar_Ollymessi
29 feb 2016 22:44 -
Blijven kijken. Het is super.
Reageer
avatar_latevogel
08 jun 2016 12:15 -
Ik heb alle tien afleveringen gezien en vond deze erg boeiend met een mooi verhaal. Ook de acteurs die het verhaal spelen, zijn goed gekozen en doen hun werk ook prima. Over het verhaal zelf wil ik niets prijs geven, omdat je een eigen kijk hierop moet krijgen.
Naast "Breaking Bad", "Prison Break", "House of cards", "The Amercans" en "Sons of Anarchy", was dit een prima gelijkwaardige serie erbij. Ik volg namelijk meestal verschillende series naast elkaar.
Reageer

Nieuwste recensies

Eden - Miniserie (DVD)

7

Deceit - Seizoen 1

7.5

Marvel's Hawkeye - Eerste twee afleveringen

8

Inside Job - Seizoen 1

7.5

The Sex Lives of College Girls - Eerste aflevering

8

BuZa - Eerste aflevering

7.5
The Man in the High Castle