Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Jorge Garcia

Spotlight On: Jorge Garcia

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Jorge Garcia ook op zijn cv heeft staan.
Jorge Garcia is veel bezig geweest met stand-up comedy. En zoals vaker maakt de komediant de overstap naar televisie. In de opkomende hoogtijdagen van serieland in Amerika gaat hem dat goed af. Garcia bouwt een alleraardigste carrière op, met een aantal hoogte- en dieptepunten.

Zijn eerste verschijning op het scherm is in de film Raven's Ridge, een matig niemendal van een actiefilm. Garcia kijkt echter om zich heen en merkt al snel dat de televisiewereld hem van alles kan bieden. Als stemacteur probeert hij het eenmalig bij The Wild Thornberrys. Spin City is de eerste comedy waarin hij zijn opwachting maakt.

Na nog in enkele andere films te hebben gespeeld - waarvan er geen in ons collectieve geheugen is blijven hangen - verschijnt Garcia kort in Rock Me, Baby. Zijn naam komt voor het eerst echt bovendrijven in de serie die daarop volgt: Becker. De comedy die over het dagelijkse leven van Dr. Becker gaat, biedt hem in het zesde seizoen een terugkerende gastrol als Hector Lopez. Een rol die hem goed zit. Garcia maakt daarbij gebruik van zijn roots en voorkomen, waarmee zijn karakter heerlijk boven komt drijven.

Dat valt op. Garcia wordt gecast in een van de eerste grote successeries uit de eerste seriegolf die vanuit de Verenigde Staten komt overwaaien: Lost. Lost is een bovennatuurlijke thriller die zeker in de eerste seizoenen mensen aan de ouderwetse televisiebuis gekluisterd hield. Velen wilden weten wat het lot van de overlevenden van vlucht Oceanic 815 zou worden. Voor Garcia - die afgewezen werd voor de rol waarvoor hij auditie deed - werd de rol van Hugo 'Hurley' Reyes speciaal geschreven. De goedlachse sul die iedereen mocht werd met de seizoenen een steeds belangrijker en meer gewaardeerd onderdeel van het verhaal. Dat allemaal dankzij een aantal cijfers die hem de loterij hadden laten winnen en vervolgens een hoop bijgelovig ongeluk brachten.

Terwijl Lost draait en toewerkt naar een climax die de serie kijkende wereld op dat moment in twee totaal tegenovergestelde kampen verdeelde - you loved it or you hated it - is Garcia ook eenmalig in Curb Your Enthusiasm en Higglytown Heroes te zien en horen. Daarnaast blijft hij zijn werk voor Lost combineren met allerlei - matige, we zeggen het nog maar eens - films. Ook neemt hij voor het eerst een rol in een videogame - Hitman: Blood Money - op zich.

Is er dan een leven na Lost? Met optredens bij Jimmy Kimmel Live! in zijn rol als Hurley leek Garcia misschien wel op weg naar een Rachel- of Swiebertjesyndroom. Dat is hem na wat uitstapjes in verschillende genres bespaard gebleven. Een gastrolletje in Fringe was een kijkje in een bovennatuurlijke politieserie. Een kleine terugkerende rol in Mr. Sunshine een terugkeer naar comedy. Phineas and Ferb een hernieuwde kennismaking met het stemacteren.

Een nieuwe hoofdrol pakt Garcia in Alcatraz, waarin alle gedetineerden en bewakers in de beroemde gevangenis in 1963 zijn verdwenen en in het heden plotseling weer opduiken. Hoewel een spannend gegeven weet Alcatraz niet genoeg te overtuigen om een tweede seizoen te krijgen, waardoor voor Garcia zijn rol van Dr. Diego Soto snel weer eindigt.

Verlegen om werk zit Garcia echter niet. Hij maakt in die periode zijn opwachting in Californication, Once Upon a Time en How I Met Your Mother voordat hij zich voor lange tijd zal verbinden aan Hawaii Five-O. Aldaar werkt hij met Lost-collega's als Terry O'Quinn en Daniel Dae Kim - opnieuw op Hawaii - aan de immens populaire politieserie die zich op het tropische eiland afspeelt.

In de tussentijd zijn er nog gastoptredens van Garcia in BoJack Horseman, Maggie, Tim and Eric's Bedtime Stories en - opnieuw - een grote reeks aan minder geslaagde (korte) films. Het einde van Hawaii Five-O is voor Garcia ook het moment dat hij wat uit de spotlights verdwijnt. Een gastrol in de hernieuwde MacGyver is nog voor hem weggelegd, maar verder blijft het akelig stil.

Dat is het niet geheel. Garcia werkt aan de serie How to Be a Bookie, een serie die een doorgewinterde bookmaker volgt die worstelt om de dreigende legalisering van sportgokken te overleven, terwijl hij te maken heeft met labiele klanten, familie en collega's. Van die productie is het alleen nog niet duidelijk wanneer hij op het scherm moet verschijnen. Tot dat moment moeten we toch nog maar een keer met Lost of Hawaii de bank op...

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Jorge Garcia heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten