Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2022 - Beste sciencefiction-/fantasyserie

Serie van het jaar 2022 - Beste sciencefiction-/fantasyserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie sciencefiction-/fantasy. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
De laatste jaren zijn een heus genot geweest voor liefhebbers van fantasy en sciencefiction. Er zijn ontzettend veel nieuwe series uitgekomen, sommigen beter dan anderen. Hieronder een lijstje van slechts tien genomineerden, ondanks het grote aanbod. Met de hulp van mijn medeschrijvers en jullie, de lezers, is het toch weer gelukt om een selectie te maken. Er is een goede mix van fantasy en sciencefiction uitgekomen, met veel verschillende sub-genres. Voor ieder wat wils dus!

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

House of the Dragon


House of the Dragon
We leven in een tijd van sequels, prequels en reboots. Het duurde dan ook niet lang voordat de Targaryen-prequel van de hitserie Game of Thrones werd aangekondigd. Het is volgens mij geen verrassing dat House of the Dragon zijn entree maakt in deze lijst, ondanks de verdeelde meningen. Ik erken de kritieken, maar ben zelf over het algemeen erg tevreden met de serie. Ik kan niet wachten hoe zich dit de komende jaren zal gaan ontwikkelen.
Lees de recensies die geschreven zijn over House of the Dragon.

Locke & Key


Locke & Key
Dit is het laatste jaar dat deze fantasy-serie z'n gezicht zal laten zien in deze lijst. Het laatste seizoen van Locke & Key werd in augustus uitgezonden. Wie weet sleept de laatste adem van de familie Locke wel de eerste prijs binnen dit jaar.
Lees de recensies die geschreven zijn over Locke & Key.

The Peripheral


The Peripheral
Toen bleek dat de makers van Westworld een vinger in de pap zouden hebben bij deze nieuwe serie werd ik meteen enthousiast. Ik ben zeker niet teleurgesteld. The Peripheral is een heerlijke sciencefiction serie met technologie die je laat tijd reizen, een soort robots en veel geweld. Een mooie rol voor Chloë Grace Moretz.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Peripheral.

The Lord of the Rings: The Rings of Power


The Lord of the Rings: The Rings of Power
Nog zo'n prequel van een immens populaire franchise. Amazon maakte enkele jaren geleden al bekend dat ze bezig waren met een serie in het universum van Tolkien. Dit jaar was daar dan eindelijk The Rings of Power, een prequel voor The Lord of the Rings. Net als bij House of the Dragon zijn er zowel negatieve als positieve kritieken. We laten jullie de beslissing nemen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Lord of the Rings: The Rings of Power.

The Sandman


The Sandman
Niet alleen HBO en Amazon doen hun duit in het zakje als het gaat om grote fantasy series. Netflix kwam dit jaar met The Sandman, naar de grafische boeken van Neil Gaiman. Een episodische serie over goden, seriemoordenaars, mythologie en meer. Het klinkt alsof alle fantasy-elementen die je kunt bedenken in deze serie zijn gepropt. In zekere zin is dat ook zo, maar het werkt wel!
Lees de recensies die geschreven zijn over The Sandman.

See


See
See is nog zo'n serie die dit jaar voor de laatste keer mee doet. Het slotseizoen van deze sciencefiction-serie van Apple TV+ is dit jaar uitgezonden en heeft een mooi einde gegeven aan deze originele serie. Ik ga Sylvia Hoeks als Queen Kane voor eeuwig missen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Sea.

Stranger Things


Stranger Things
Het kan je niet ontgaan zijn. Dit jaar is er weer een seizoen van Stranger Things uitgezonden. Het gat tussen seizoen 3 en 4 was lang, ongeveer drie jaar. Dat heeft de populariteit echter niet doen afzwakken. Vraag dat maar aan Kate Bush! Ondanks de rage was het vierde seizoen van Stranger Things ook simpelweg erg goed. Tevens interessant hoe Netflix het seizoen voor het eerst in twee delen opsplitste, iets dat ze vaker gaan doen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Stranger Things.

Wednesday


Wednesday
Nog net op tijd was deze fantasy-comedy over Wednesday, de dochter in het gezin Addams. Je kunt denken: kunnen we niet eens met iets nieuws komen? Alwéér een reboot/sequel/spinoff. Ik kan je daar geen ongelijk geven, maar dat neemt niet weg dat dit een heerlijke serie is. Jenna Ortega doet het geweldig als Wednesday Addams. Een heerlijke, luchtige fantasyserie waar niet de hele tijd de tandwielen in je hoofd overuren hoeven te maken.
Lees de recensies die geschreven zijn over Wednesday.

Westworld


Westworld
Met pijn in mijn hart moest Westworld dit jaar ook geloven aan de wervelwind die bij HBO/Warner Bros waait. Westworld blijft, naar mijn mening, een van de meest intrigerende en interessante televisie van de afgelopen jaren. Het blijft eeuwig zonde dat het we het vijfde en laatste hoofdstuk nooit zullen zien, ondanks dat het vierde seizoen zeker ook als einde gezien kan worden. Heb je Westworld dus nog niet gekeken en maak je je zorgen over een cliffhanger aan het einde van seizoen vier? Gewoon kijken. Een vijfde seizoen was een perfecte afsluiter geweest, het nu is gewoon goed.
Lees de recensies die geschreven zijn over Westworld.

The Witcher


The Witcher
Nóg zo'n serie waar de perikelen hoog oplopen de laatste tijd. Het tweede seizoen van The Witcher werd eind vorig jaar uitgezonden op Netflix. We wachten met z'n allen met smart op, niet alleen het derde seizoen, maar de prequel-serie die binnenkort uitkomt (of inmiddels net uit is?). Ondertussen is ook aangekondigd dat Henry Cavill, onze Witcher, in seizoen vier vervangen wordt! Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Witcher.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

Futsudo
Futsudo 29 december 2022, 14:19
Dit was voor mij snel duidelijk namelijk Westworld.
tweemaalh
tweemaalh 29 december 2022, 15:26
The Sandman!
MsDaan
MsDaan 29 december 2022, 16:08
The Sandman
BlackBiker
BlackBiker 29 december 2022, 19:05
Lastig, maar ik vind The Peripheral briljant en veelbelovend voor de toekomst.

See en Westworld ook, maar ik kan nog wat doen bij beste beëindigde serie geloof ik. Wednesday was ook leuk, maar niet meer dan dat. En Stranger Things is wat mij betreft wat overhyped. The Witcher is al weer zolang geleden dat nu blijkt dat daar bij mij niet zoveel van is blijven hangen.
JanWillemK
JanWillemK 29 december 2022, 20:54
Dit zal voor mjj de moeilijkste categorie zijn om in te stemmen.
The Sandman valt voor mij sowieso af maar House of the Dragon, Stranger Things, The Peripheral, See en Wednesday vond ik allen erg leuk!

De kans is zelf nog aanwezig dat ik mijn wildcard ga inzetten voor The Expanse!
Frodootje
Frodootje 29 december 2022, 21:53
Voor mij was The Peripheral toch wel een zeer positieve verrassing dus die krijgt mijn stem.
Tamino
Tamino 29 december 2022, 22:10
Wednesday en Stranger Things gaan hier volgens mij heel hoog eindigen!
Log in om een reactie achter te laten