Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2022 - Beste Nederlandse/Vlaamse serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie Nederlandse/Vlaamse serie. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan je stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.

Ook dit jaar was het moeilijk een lijstje te maken voor deze verkiezing. Er werden weinig Vlaamse series die door jullie genoemd in de poll en op het forum. Daarom is het gros Nederlands en staan er dit jaar maar drie Vlaamse series in de lijst. Een paar bekende series zoals Flikken Rotterdam en Judas vielen buiten de boot, hoewel die series net zo goed een plaatsje verdienden in deze lijst.

Opvallend dit jaar waren de series die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen. In de lijst zie je hiervan drie terug: Rampvlucht, Het jaar van Fortuyn en Dirty Lines. Daarnaast zijn het vooral series met meerdere seizoenen.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

Chantal


Chantal
Als eerste beginnen we met de Vlaamse serie Chantal. Wie Eigen Kweek gezien heeft, kende haar al; Chantal Vantomme, die politieagente die bevriend was met de familie Welvaert. Een spin-off was haast onvermijdelijk en gelukkig is Chantal minstens even geestig. In deze serie is ze verhuisd en gaat ze aan de slag als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem. Het verhaal gaat over de moord op Daisy III, “de Miss België van de poedels’’, waar Chantal behendig slalomt tussen de seksistische taal, kortzichtigheid en gemakzucht van haar collega’s. Stem jij op deze heerlijk grappige en absurdistische serie?
Lees de recensies die geschreven zijn over Chantal.

Dirty Lines


Dirty Lines
Op het gebied van drugs en seks is Dirty Lines een onvervalste Nederlandse serie, maar gelukkig is er gekozen voor een cast met frisse gezichten. Hoewel we de hoofdrolspeelster Joy Delima ook in Rampvlucht zien, later in dit lijstje. In deze goed ontvangen serie wordt het verhaal verteld over de opkomst van de eerste sekslijnen in de jaren tachtig. Twee broers runnen de lijnen. Het grote geld stroomt binnen maar werd ook direct weer uitgegeven aan dure kantoren, idiote feesten, een heleboel drugs en heel veel vrouwen.

Flikken Maastricht


Flikken Maastricht
Flikken Maastricht is de langstlopende serie van deze lijst. Eva en Wolfs still going strong kun je wel zeggen. Dit seizoen met een nieuwe teamchef Donna Martina. Het zestiende seizoen van de allereerste Flikken tikt natuurlijk niet het niveau van de eerste seizoenen aan, maar dit seizoen heeft wel alle factoren in huis om er een goed seizoen van te maken. Tygo Gernandt (Eddie) en Joy Wielkens (Donna) zijn ingrediënten die dit seizoen goed doen: natuurlijk overwicht tegenover de twee hoofdrolspelers. Voorlopig bevalt de richting ons wel, alhoewel we opnieuw teruggaan naar de bekende structuur "elke week een zaak".
Lees de recensies die geschreven zijn over Flikken Maastricht.

Het gouden uur


Het gouden uur
Op 23 oktober 2022 ging deze misdaadserie in première met een dubbelaflevering. Let op: deze serie bevat schokkende beelden.’ Zo’n disclaimer is bepaald geen unicum, maar écht vaak zien we het ook weer niet voorbijkomen in Nederlandse series. Maar de insteek van de zesdelige thrillerserie Het gouden uur is inderdaad vrij heftig. De titel slaat op een term in de protocollen die in werking treden tijdens een ‘nationale calamiteit’, zoals een terroristische aanslag. De aanslag is ‘slechts’ een scène in deze spannende thrillerserie, die vooral draait om rechercheur Mardik (Nasrdin Dchar). Ik denk dat menigeen deze serie gebinged heeft.
Lees de recensies die geschreven zijn over Het gouden uur.

Het jaar van Fortuyn


Het jaar van Fortuyn
Net zoals de vorige twee titels is Het jaar van Fortuyn een serie van AVROTROS. Op 6 mei 2022 was het twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum, waardoor Nederland voorgoed veranderde. De vijfdelige dramaserie Het jaar van Fortuyn behandelt de politieke carrière van Fortuyn, de moord en de directe nasleep. Volgens de Volkskrant één van de beste Nederlandse series van de afgelopen jaren maar vinden jullie dat ook?
Lees de recensies die geschreven zijn over Het jaar van Fortuyn.

Mocro Maffia


Mocro Maffia
Net zoals als vorig jaar staat deze misdaadserie weer in de lijst. In 2022 werd het vierde seizoen uitgezonden op Videoland. Er is in dit seizoen een grotere rol weggelegd voor de vrouwen in de onderwereld en willen de makers meer verhaallijnen van individuele karakters doorduwen. Maar jullie kijken nog graag naar Mocro Maffia. Genoeg voor een eerste plaats dit jaar?
Lees de recensies die geschreven zijn over Mocro Maffia.

Oogappels


Oogappels
Ook deze serie had in 2022 zijn vierde seizoen. In Oogappels volgen we het wel en wee van vier verschillende gezinnen. In het vierde seizoen draait het om accepteren, loslaten en volwassen keuzes maken. Maar wat als dat de nodige strijd oplevert en oud zeer naar boven komt. De serie is zo geliefd dat BNNVARA met een eigen kerstspecial komt.

Rampvlucht


Rampvlucht
Veel series dit jaar gingen over het verleden. Na Dirty Lines en Het jaar van Fortuyn kwam KRO-NCRV met een dramaserie gebaseerd op de Bijlmerramp uit 1992 en won hiermee uiteindelijk het Gouden Kalf. Rampvlucht is een indringende vijfdelige dramaserie over de Bijlmerramp; een ramp die zich nog jaren afspeelde nadat het vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al midden in de Amsterdamse Bijlmermeer was neergestort. In al deze series over recente historische tijdvakken wordt er een spiegel naar het huidige Nederland omhoog gehouden; alles mag veranderd zijn, maar hebben we de historische lessen wel geleerd?
Lees de recensies die geschreven zijn over Rampvlucht.

Twee Zomers


Twee Zomers
Twee Zomers is een Vlaamse thrillerserie van de zender Eén en te zien op Netflix. Een spannend verhaal van zes afleveringen. Een vriendengroep komt samen op een afgelegen eilandje om een verjaardag te vieren. Dat gezellige weekendje loopt al snel in de soep wanneer de rijke Peter gechanteerd wordt met een schokkend filmpje van dertig jaar geleden. Hij weet zeker dat de anonieme afzender één van zijn aanwezige vrienden is, maar wie? De verslavende serie weet te boeien tot de laatste seconde. Heb jij ook zo genoten van deze zomerse serie?
Lees de recensies die geschreven zijn over Twee Zomers.

Undercover


Undercover
Undercover loopt ook al een tijdje mee. Voor Netflix was dit altijd een goedlopende serie met Ferry (Frank Lammers) en Bob (Tom Waes) in de hoofdrol. Eind 2021 werd seizoen drie uitgezonden, maar mocht nog meedoen in de verkiezing van 2022. Het laatste seizoen was misschien niet het beste seizoen maar toch nog goed genoeg voor een hoofdprijs?
Lees de recensies die geschreven zijn over Undercover.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_BlackBiker
27 dec 2022 10:52 -
Voor mij een no brainer: Rampvlucht. Deze mini serie heeft op mij een flinke indruk gemaakt, vooral ook door het onderwerp.
Reageer
avatar_Futsudo
27 dec 2022 17:14 -
Voor mij ook Rampvlucht. En wat mij betreft ook terecht een Gouden Kalf gewonnen voor beste dramaserie in 2022.
Reageer
avatar_Tamino
27 dec 2022 18:53 -
2DEZIT was ook leuk!!
Reageer
avatar_Frodootje
29 dec 2022 22:05 -
Rampvlucht by far
Reageer