Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2022 - Beste anderstalige serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie anderstalig. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.

Lastig, de categorie anderstalige series. Voorheen niet Engels/Nederlandstalig. Er werden door jullie veel namen genoemd maar niet echt veel dezelfde namen. Gelukkig brachten andere schrijvers van MijnSerie uitkomst. Samen hebben we toch een leuke lijst samen kunnen stellen waarbij gemiddeld de score best goed is. Gemiddeld geven jullie deze series een 8.0.

Wellicht kennen jullie niet alle series. Zie het dan als een soort aanmoediging om eens anderstalige series te kijken. Daarnaast is het ook wel leuk te vertellen dat de meeste van deze series nog nooit eerder in de lijst van beste anderstalige series zijn genomineerd.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

Babylon Berlin


Babylon Berlin
Babylon Berlin is een spannende Duitse misdaadserie waarvan in 2022 het vierde seizoen werd uitgezonden. Het is de duurste niet-Engelstalige serie ooit en speelt zich af in het Berlijn van eind jaren twintig. In het vierde seizoen zijn we inmiddels aangekomen in 1930 waar detective Gereon Rath naar Berlijn wordt gestuurd om onderzoek te doen naar een Duitse pornoclub die door de Russische maffia wordt beheerd.
Lees de recensies die geschreven zijn over Babylon Berlin.

Barbaren


Barbaren
De tweede Duitse serie in deze lijst maar wel twee eeuwen eerder dan Babylon Berlin. Barbaren speelt zich af in het jaar 9 na Christus, tijdens de Romeinse keizerlijke campagne van Germania. Drie Romeinse legioenen en hun hulptroepen worden geleid door Publius Quinctilius Varus, terwijl Arminius, een Germaanse stamhoofd die opgeleid is in Romeinse militaire tactieken, de Germaanse stammen verenigt tegen hun zuidelijke indringers. De drie samenwerkende Germaanse stammen proberen het oprukkende Romeinse leger af te weren door ze in een hinderlaag te laten lopen. Gaat jouw stem naar het tweede seizoen van Barbaren?
Lees de recensies die geschreven zijn over Barbaren.

Borgen


Borgen
Na negen jaar kwam de bekende Deense politieke serie Borgen met een vierde seizoen. We zien Brigitte Nyborg weer die nu Deense minister van Buitenlandse Zaken is. In dit seizoen draait het allemaal om de olie die ontdekt is op Groenland, onderdeel van Denemarken. Nyborg komt in een lastig steekspel terecht. Ze moet onderhandelen over de verdeling van de oliegelden terwijl Rusland en China zich ook met het zwarte goud bemoeien. Eigenlijk is Nyborg helemaal tegen het boren naar olie maar dat kan haar de kop kosten. Wat volgt is een politieke intrige, tonnen aan stress, subtiele onderhandelingen en keiharde machtspolitiek. Is dit seizoen na zoveel jaren genoeg voor een eerste plaats?
Lees de recensies die geschreven zijn over Borgen.

Elite


Elite
Kan wel zeggen dat er van die series zijn waarvan je je voortdurend afvraagt waarom je er in vredesnaam (nog) naar kijkt. Toch gaat er een onmiskenbare aantrekkingskracht vanuit waardoor je blijft kijken. Laten we het maar gooien op een onvervalste guilty pleasure. Het Spaanse jongerendrama Elite is het perfecte voorbeeld daarvan. In 2022 werden het vijfde en zesde seizoen uitgezonden, maar je kan met een gerust hart vaststellen dat het verhaal mijlenver van het normale leven van de gemiddelde tiener afstaat. De personages zijn vrijwel zonder uitzondering verwend, kil, berekenend en alleen maar bezig met zichzelf. Genoeg voor een eerste plek?
Lees de recensies die geschreven zijn over Elite.

Fauda


Fauda
Meer dan twee jaar na het derde seizoen van de Israëlische serie Fauda konden we eindelijk kijken hoe het verder gaat met hoofdrolspeler Doron, zijn team en de Palestijnen. De actieserie laat tenslotte beide kanten van het Israël-Palestina conflict zien. Hezbollah-activisten uit Libanon en Palestijnse militanten op de Westelijke Jordaanoever gooien de boel in de war, waardoor je op het puntje van je stoel zit.
Lees de recensies die geschreven zijn over Fauda.

Jigeum Uri Hakgyon


Jigeum Uri Hakgyoneun
Een groep middelbare scholieren komt vast te zitten op de campus terwijl een zombie-apocalypse zich als een lopend vuurtje verspreidt. De studenten proberen dan ook wanhopig om uit hun school te ontsnappen en te voorkomen dat ook zij in zombies veranderen. Deze Zuid-Koreaanse horrorserie ging in januari 2022 in première. Fan vanaf het eerste uur?
Lees de recensies die geschreven zijn over Jigeum Uri Hakgyon.

L'Amica Geniale


L'Amica Geniale
In 2022 werd het derde seizoen van L’Amica Geniale/De geniale vriendin/My Brilliant Friend uitgezonden. Alleen al als tijdsbeeld is de serie uniek. Na de benauwende jaren vijftig en de vrolijke jaren zestig zijn Lila en Lenù nu in de roerige jaren zeventig aanbeland. Alles ziet er weer oogstrelend mooi uit. De kostuumafdeling kon zich uitleven op coltruien, minirokken en openstaande overhemden, en ook de autoleverancier heeft zichzelf overtroffen. Een parade van schitterende Fiatjes en Alfa’s scheurt door het beeld. Er wordt gestreden voor vrijheid en gelijkheid, maar gelden die nieuwe verworvenheden ook voor Lila en Lenù?
Lees de recensies die geschreven zijn over L'Amica Geniale.

Tehran


Tehran
In Tehran speelt Tamar, een agente van de Israëlische geheime dienst Mossad die undercover gaat in de Iraanse hoofdstad om daar via een hack in een computersysteem de luchtverdediging plat te leggen. Dat moet de Israëlische luchtmacht de kans geven de nucleaire installaties van Iran te bombarderen. Maar dat plan mislukt jammerlijk. De agente blijft achter in Teheran en moet alles op alles zetten om uit de klauwen van de Iraanse geheime dienst te blijven. Dit jaar maar liefst drie Israëlische serie, is dit de spannendste?

The Silent Sea


The Silent Sea
Na Squid Game heeft Netflix zijn aanbod met Zuid-Koreaanse titels flink uitgebreid en dit jaar kwam dus de ruimteserie The Silent Sea. Deze serie, met in de hoofdrol Gong Yoo (Squid Game) wordt uitstekend ontvangen door de kijkers. De hoogtepunten van The Silent Sea zijn echt heel sterk, en de serie weet tegelijk een paar dieptepunten te hebben. Een vijf of zes afleveringen durende versie was vermoedelijk beter geweest. Maar het publiek dat van dit genre houdt, zal blij zijn deze reis gemaakt te hebben.

Young Royals


Young Royals
Dit jaar zagen we het vervolg op het leven van Prins Wilhelm van Zweden. En net zoals vorig jaar doet Young Royals weer mee met de verkiezing. Na het belastende filmpje uit het eerste seizoen zien we Wilhelm weer terugkeren op de kostschool. Erg goede vrienden met zijn neef is hij niet meer en wat is er over van de liefde voor Simon? Heb je ook zo genoten van dit seizoen en kun je ook niet wachten op het aangekondigde derde seizoen. Stem dan op deze serie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Young Royals.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!

Met vriendelijke keuzegroet,
Natasha
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_BlackBiker
25 dec 2022 11:39 -
Van deze lijst heb ik er maar één gezien, maar dat vond ik wel een toppertje. Ik ga zeker voor "The Silent Sea".
Reageer
avatar_RonSchoonwater
25 dec 2022 12:22 -
Heel even dacht ik Babylon Berlin (schitterende serie), maar als L'Amica Geniale erbij staat is de keuze snel gemaakt. Fantastische serie!
Reageer
avatar_Futsudo
25 dec 2022 13:02 - 25 dec 2022 12:04
Voor mij ging het tussen Borgen en Babylon Berlin totdat ik ook L'Amica Geniale ertussen zag staan en was de keuze voor mij snel duidelijk. L'Amica Geniale is mijn keuze.
Reageer
avatar_tweemaalh
25 dec 2022 18:35 -
Ik heb dit jaar Borgen en Barbaren gezien, maar Borgen was wat mij betreft echt een paar niveaus hoger
Reageer
avatar_sarlottje
25 dec 2022 22:33 - 25 dec 2022 22:34
Ik ga een wildcard inzetten en stemmen op Mucize Doktor. De Turkse en betere versie van the good doctor
Reageer
avatar_Tamino
27 dec 2022 18:54 -
YES!!! YOUNG ROYALS
Reageer