Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Jeffrey Dean Morgan

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Jeffrey Dean Morgan ook op zijn cv heeft staan.

Na Van Helsing's vampiers komt er ook een eind aan de zombies uit The Walking Dead, dat zijn finale in gaat. En dat doet het met megalomaan Negan, gespeeld door Jeffrey Dean Morgan, die met zijn honkbalknuppel Lucille ooit zo'n verpletterende intrede in de Apocalyptische serie deed.

Voordat Negan met zijn geliefde honkbalknuppel zombies (en mensen) tot moes sloeg, had Morgan er al een hele acteercarrière op zitten. Die carrière begon halverwege de jaren '90 met gastrolletjes in Black Sheep (1994) en Extreme (1995). Een eerste vaste rol kreeg hij via Mystery Dance, maar die serie kwam uiteindelijk niet verder dan een pilot.

Een jaar later is het wel raak voor Morgan. In The Burning Zone, een bovennatuurlijke thriller waarin een geheime groep in dienst van de president van Amerika er alles aan moet doen om biologische rampen en aanslagen tegen te gaan, krijgt hij een vaste rol.

Voor Morgan is het jammer dat de serie na één seizoen wordt stopgezet, maar geen ramp. Zijn optreden in The Burning Zone heeft indruk gemaakt en Morgan krijgt - hoewel het gastrollen zijn - in steeds grotere series een aandeel. Zo zien we hem onder meer de avonturenserie Walker, Texas Ranger, ziekenhuisdrama ER en misdaadserie The Practice. Andere series waarin hij in die periode is te zien zijn Angel, The Division, V.I.P. en JAG. Het is inmiddels 2003 als Morgan eenmalig meespeelt in CSI: Crime Scene Investigation - welke Amerikaanse acteur deed het niet? - terwijl hij ook een korte uitstap naar Star Trek: Enterprise maakt.

In 2004 - Tru Calling, Monk en The Handler - en 2005 - The O.C. en Weeds - gaat hij op die toer nog even door, terwijl Morgan ook steeds meer in films te bewonderen is. Het is 2006 als hij dan ook een wat verrassende keuze maakt. Morgan speelt een terugkerende rol in Grey's Anatomy. Als Denny Duquette ligt hij in het Seattle Grace Hospital en raakt hij al snel verstrikt in het liefdesleven van Izzie Stevens (Katherine Heigl).

Tegelijkertijd begint Morgan aan een andere serie. In het bovennatuurlijke Supernatural is de rol van de vader van Sam (Jared Padalecki) en Dean (Jensen Ackles) voor hem weggelegd. De terugkerende rol, als vader annex demonen- en monsterjager, neemt hij met zeer sporadische regelmaat - tot het einde van de serie in 2020 - op zich.

Morgan combineert zijn rollen in Grey's Anatomy en Supernatural met meer filmwerk voordat hij in 2012 opnieuw een rol in een serie accepteert. Hij pakt de hoofdrol in de twee seizoenen durende serie Magic City, dat gaat over oplichters en ander gespuis dat in het Miami Beach van de jaren '50 rond loopt.

Na opnieuw wat kleinere gastrollen in Shameless (US) en Texas Rising begint Morgan bijna gelijktijdig aan drie projecten. De eerste is Extant, de bovennatuurlijke serie met Halle Berry, waar hij in 2015 een seizoen in speelt. De tweede serie is The Good Wife, waar Morgan in het slotseizoen te zien is. De laatste serie is natuurlijk The Walking Dead.

Comicfans van The Walking Dead wisten op dat moment al lang dat daar het iconische karakter Negan zijn opwachting zou maken. Een rol die Morgan als gegoten zit en waar hij alles voor uit de kast kan halen. Lang wordt er geheimzinnig gedaan over wie deze Negan is, maar zijn wraakzucht is hem ruim vooruitgesneld. Morgan kan dan ook niet anders dan volle bak inzetten op groots, grimmig en geniaal. Hij maakt van Negan een aimabele maar keiharde gangster die niet veel verschil maakt tussen het in elkaar slaan van zombies of mensen.

Het is een rol die Morgan past en eigenlijk zijn eerste rol die hij langdurig en vast bekleed. Met nog een half seizoen voor de boeg en al heel wat ontwikkeling die Negan heeft doorgemaakt mag hij nog één keer los, totdat The Walking Dead ongetwijfeld tot een apocalyptisch einde komt.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Jeffrey Dean Morgan heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Inter
05 aug 2021 14:33 -
Mooi geschreven. Fantastische acteur.
Reageer
avatar_BlackBiker
05 aug 2021 18:24 -
Ik heb niet veel meer met TWD en ben eigenlijk gestopt met kijken toen Negan erbij kwam. Maar ik ken hem vooral van Supernatural als vader Winchester. In andere genoemde series heb ik hem vast ook wel gezien, want een aantal heb ik zelf, maar daar is hij mij onvoldoende opgevallen om echt indruk te maken.

Wel heb ik hem laatst in de film "The Unholy" gezien en daar zet hij absoluut een sterke rol neer. Aanrader.
Het is gewoon een goed acteur met veel charisma.
Reageer