Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Spotlight On: Andrew Lincoln

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Andrew Lincoln ook op zijn cv heeft staan.
Zo, Halloween is weer achter de rug. Genoeg gegriezeld, tijd voor echte horror. Horror is een van de favoriete genres van Guillermo del Toro. Ooit eens de films Pan's Labyrinth of The Shape of Water gezien? Doen! Steengoed. Del Toro won met zijn werk al vele prijzen. Niet vreemd dat Netflix geen angst had om een samenwerking aan te gaan.

Die samenwerking komt er in de vorm van Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities. Een verzameling van sinistere verhalen, het een gruwelijker dan het ander. In de serie zien we een acteur terug die met een van dé horrorseries van de afgelopen jaren naam heeft gemaakt: Andrew Lincoln.

Lincoln werd geboren als Andrew James Clutterbuck - de horror - en begon zijn carrière op het kleine scherm in 1994. Een gastrol in de succesvolle BBC satire Drop the Dead Donkey. Na twee jaar volgt ook een gastrol in Bramwell, waarna hij met This Life meer verantwoordelijkheid krijgt. De Britse dramaserie draait twee seizoenen en gaat over het leven van vijf jonge professionals. Lincoln speelt Edgar 'Egg' Cook, een van deze opkomende jongelingen op zoek naar succes, in een cast waar ook Jack Davenport (Pirates of the Caribbean) schittert.

Mersey Blues is Lincoln's volgend project op het kleine scherm. De Britse acteur wisselt series op dat moment af met (televisie)films om zijn carrière uit te bouwen. Voorgenoemde serie helpt daar echter nauwelijks bij. "Blues" komt niet verder dan een pilotaflevering op televisie.

De dramatische komedie Teachers is wel een schot in de roos. De eeuwwisseling is dan inmiddels geweest, we hebben de millenniumbug overleefd, en kinderen gaan nog steeds naar school. Op die school lopen uiteraard ook de nodige leraren rond. Het zijn deze docenten die in Teachers gedurende vier seizoenen worden gevolgd. De volgende tussenstops die Lincoln maakt zijn bij Trevor's World of Sport en Canterbury Tales, waarna hij naast een karrenvracht grote sterren in de film Love Actually schittert.

Een pitstop bij Holby City voor een gastrol zonder credits wordt gevolgd door een rol in de serie Afterlife. Uit deze Engelse productie blijkt dat Lincoln inmiddels naam heeft gemaakt. Hij speelt een van de hoofdrollen. Als Robert Bridge, een professor, krijgt hij met de ene na de andere bovennatuurlijke zaak te maken die samenhangt met het medium Alison Mundy (Lesley Sharp).

Lincoln speelt vervolgens naast Tom Hardy in de miniserie Wuthering Heights en is te zien in Strike Back, over een sectie van de Britse geheime dienst die allerlei zeer speciale operaties oppakt die het daglicht vaak niet kunnen verdragen.

Hierna volgt zijn echte grote doorbraak. En dan komen we direct ook terug bij het horrorgenre. Zeg je Andrew Lincoln, dan zeg je Rick Grimes. Dan zeg je The Walking Dead. Meer dan honderd afleveringen ontweek hij zombies, kogels, honkbalknuppels en allerlei ongure types om zijn zoon en groep vrienden veilig te houden. Niet altijd met succes. Velen werden gedood, verscheurd, opgegeten of keerden zelf terug als zombie. Een gezicht van wanhoop wist zich met de seizoenen meer op het hoofd van Lincoln te vast te bijten.

Rick Grimes was daar klaar mee. Maar toch ook weer niet helemaal. Hoewel hij zijn kameraden in de desolate wereld van The Walking Dead vaarwel zei, toonde hij zich kort in Fear The Walking Dead en staat er nog een ongetitelde spinoff met love-interest Michonne (Danai Gurira) op 't plan.

Tot die tijd griezelt Lincoln - als gast - verder in de verknipte geest van Guillermo del Toro. Zijn rariteitenkabinet kan alleen maar vreemde, doodenge zaken voortbrengen. Vaak hebben ze een realistisch randje, voelen ze levensecht. De verwachtingen liggen hoog, kijken of Lincoln die mede waar kan maken.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Andrew Lincoln heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten