Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2020 - Beste sciencefiction/fantasyserie

Serie van het jaar 2020 - Beste sciencefiction/fantasyserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2020 en behandelt de categorie sciencefiction/fantasy. Van maandag 4 januari tot maandag 1 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit en vele andere genres.
Robots, tijdreizen, duivels, magie, aliens, andere planeten en baby Yoda. Ondanks alle ellende dit jaar was er toch genoeg om even helemaal legaal afgeleid van te raken. Persoonlijk hou ik daarom ook zo van deze categorieën. Het ligt vaak zo ver van de werkelijkheid, dat je jezelf ongegeneerd volledig kunt onderdompelen in een totaal andere realiteit. En dat konden we dit jaar best een beetje gebruiken, toch?

Hieronder in volledige wetenschappelijke, magische en alfabetische volgorde vind je de tien genomineerden in deze categorie. Dit is samengesteld uit de stemmen in de poll, de cijfers op MijnSerie én een beetje een persoonlijke touch. Lees snel door, want ik snap dat je niet kunt wachten!

Doctor Who



Dé serie waar sciencefiction en fantasy samenkomen! Doctor Who gaat al heel wat jaren mee, en staat ook steevast in de top tien van deze categorie. Kan de dokter deze keer eindelijk de trofee mee naar huis nemen?
Lees de recensies die geschreven zijn over Doctor Who.

His Dark Materials



Dit is puur genieten voor de doorgewinterde fan van deze categorie. Deze magische, sciencefiction, steampunk-esque achtige serie zorgt ervoor dat vele harten sneller gaan kloppen. En met een cast die uitstekend werk levert én prachtige visuals, is His Dark Materials in mijn ogen een zeer grote kanshebber voor de titel!
Lees de recensies die geschreven zijn over His Dark Materials.

Locke & Key



Na jaren in ontwikkeling te zijn geweest, en bij meerdere zenders te zijn aangeboden, vond Locke & Key zijn thuis bij Netflix. En niet zonder succes. De op de boeken gebaseerde serie is niet alleen voor seizoen twee maar ook al voor seizoen drie vernieuwd. Dat belooft veel goeds!
Lees de recensies die geschreven zijn over Locke & Key.

The Mandalorian



De uitdrukking 'de pannen van het dak scoren' heeft een nieuwe betekenis gekregen toen de kijkcijfers/buzz rondom The Mandalorian bekend werd. En ook het tweede seizoen prijkt in veel lijstjes fier bovenaan. En met een seizoensfinale met zúlke bizarre, en historische verrassingen, denk ik dat de winnaar van deze categorie alles behalve een verrassing is.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Mandalorian.

Outlander



Een van de weinige series uit deze categorie waarvan ik niets gezien heb. Maar als ik de verhalen van medeschrijvers mag geloven, is dit een (toch ietwat verborgen) pareltje. Wellicht kan Outlander voor een verrassing zorgen?
Lees de recensies die geschreven zijn over Outlander.

Raised By Wolves (2020)



Tja, als schrijver van deze columns heb je niet altijd zoveel invloed op de nominaties. Maar goed ook, anders waren het mijn nominaties en niet die van ons allemaal. Maar toch kan ik het niet laten bij deze genomineerde een kleine kanttekening te plaatsen. Want ik had Raised by Wolves (2020) ook genomineerd...voor de meest teleurstellende serie van het jaar. Kan iemand, die deze serie wél heel sterk vond, mij dit in de comments uitleggen? Surprise me!
Lees de recensies die geschreven zijn over Raised By Wolves.

Star Trek: Picard



Soms werkt het gewoon om een geliefd karakter, en de net zo geliefde acteur, uit de oude doos te halen en nog een keer te laten schitteren. En is dat niet exact wat er gebeurt bij Star Trek: Picard. Heerlijk.
Lees de recensies die geschreven zijn over Star Trek: Picard.

Supernatural



Vijftien jaar lang hebben de Winchester broers het uitgehouden om engelen, demonen, geesten, leviathans, vampiers en andere monsters te verslaan in Supernatural. En alleen al het feit dat een niet-soap-serie het vijftien jaar lang vol kan houden én nog steeds zijn fanbase weet uit te breiden verdient al een nominatie. Want na dit jaar horen we nooit meer: 'saving people, hunting things'.
Lees de recensies die geschreven zijn over Supernatural.

Upload



Vrij onverwacht werd Upload een hit van Amazon. De slimme komedie weet verwachtingen te overtreffen en best behoorlijk grappig te zijn. En hoewel het een komedie is, is het ook duidelijk sciencefiction!
Lees de recensies die geschreven zijn over Upload.

Westworld



Gevoelsmatig lijkt het derde seizoen van Westworld alweer meer dan een jaar geleden. Maar het was echt nog in 2020. Vreemd genoeg bleek ik in mijn persoonlijke omgeving, één van de weinige te zijn die oprecht enthousiast was over het nieuwe seizoen. Voor mij is de omgang met existentiële vraagstukken in combinatie met actie én de werkelijk verbluffende visuals een reden om Westworld op te nemen in de nominaties.
Lees de recensies die geschreven zijn over Westworld.

Tja. En nu kiezen. Makkelijker gezegd dan gedaan...

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen en vergeet niet jouw keuze in de comments achter te laten!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (11)

Tamino
Tamino 26 december 2020, 14:03
Dit wordt weer heel moeilijk!
Faceman
Faceman 26 december 2020, 14:26
Moeilijke keuze tussen Dark Materials, Mandalorian of Outlander.
tweemaalh
tweemaalh 26 december 2020, 15:56
Doctor Who of His Dark Materials, het wordt sowieso één van die twee. Maar welke, daar moet ik nog eens goed over nadenken
footsy
footsy 26 december 2020, 19:52
Met afstand de moeilijkste categorie om te kiezen! Mis wel The Expanse in het rijtje, die had wat mij betreft de plaats van Raised by Wolves kunnen innemen.
tweemaalh
tweemaalh 26 december 2020, 21:40
Omdat we begin december de nominaties rond moeten hebben, missen we geregeld series die pas na die tijd beginnen helaas. Maar je kunt altijd je wildcard inzetten. Dat ga ik zelf in een andere categorie ook doen met een serie die pas na die tijd verschenen is. Maar wellicht is dit iets om volgend jaar naar te kijken.
Mandy1966
Mandy1966 27 december 2020, 10:28
Helaas blijft het lastig als series in december (denk bijvoorbeeld nu aan Penoza: Doodstil of Equinox) uitkomen. Elk jaar loop je daar tegen aan, en helaas is daar geen oplossing voor. Of we moeten een aparte categorie maken met series die uitkomen eind december. Maar of iedereen die dan al gezien heeft blijft de vraag. Daarom is een wild card de beste oplossing.
BlackBiker
BlackBiker 27 december 2020, 12:11
Raised by Wolves is een serie die heel sterk begon. De invloed van Ridley Scott was heel duidelijk te zien. Het verhaal, de atmosfeer, alles ademde iets buitenaards. Helaas werd het verhaal in de latere afleveringen iets rommeliger en werden paden gekozen die ik ook niet altijd de juiste vond. Maar al met al was het, zeker in het begin, een (vond ik) vernieuwende serie waar ik elke week naar uit keek.
Dat gezegd hebbende zet ik voor deze categorie toch een joker in voor The Expanse. Dat blijft een kwalitatief zeer hoogstaande serie.

The Mandalorian was ook heel goed, maar gaat het toch afleggen tegen The Expanse. Westworld was goed, maar het derde seizoen vond ik toch iets minder dan de eerste twee.
Supernatural is geen SF serie, maar hiervoor is een andere categorie, namelijk de best beëindigd serie in 2020.
His Dark Materials is meer een fantasy serie. En meer voor young adults. Die vinden dit mogelijk heel gaaf. Ik heb hem wel gekeken, maar was niet onder de indruk van het verhaal. Ik zit duidelijk niet meer in de doelgroep :-)
Dr. Who kijk ik al niet meer sinds Tom Baker. Misschien weer eens oppakken. De andere series heb ik ook niet gezien.

Dus.... hier een wildcard.
Mandy1966
Mandy1966 27 december 2020, 13:27
Deze categorie heet dan ook sciencefiction/fantasy. Dus dat betekend en sciencefiction en fantasy passen in deze categorie. Dus ook Supernatural en His Drak Materials (beide fantasy) passen in deze categorie. Doctor Who is zelfs beide fantasy en sciencefiction.
BlackBiker
BlackBiker 27 december 2020, 14:43
Ok, dan heb ik niet goed op zitten letten. Excuus, Mandy :-)
Het veranderd overigens verder niets aan mijn mening over de verschillende series .
Mandy1966
Mandy1966 27 december 2020, 14:58
Geen probleem :-)
Hangmat
Hangmat 4 januari 2021, 15:46
Dank voor je verduidelijking. Ik snap je over die Ridley Scot invloed. Misschien moet ik het toch nog eens proberen!
Log in om een reactie achter te laten