The Following

8,0 / 10
44 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5
anonymous geeft "The Following - Seizoen 1" een 5.
Geschreven door anonymous op 3 mei 2013.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Following - Seizoen 1

Na het aanschouwen (en ook recappen) van het eerste seizoen van The Following zijn veel tv-critici van de grotere websites en kranten in Amerika er al uit en hard in hun oordeel: The Following is een slechte serie, soms vermakelijk, maar slecht. Zelf heb ik de serie ook wekelijks besproken en ik kan mij daar, helaas, alleen maar bij aansluiten. De vijf die ik de serie geef, is eigenlijk nog genereus. Het werkelijke cijfer is een 4.5. Dit is een serie die de intelligentie van het publiek vaak op de proef stelde en je genoodzaakt was te volgen met je verstand op nul.

Er gebeurde veel in het eerste seizoen, maar met enige logica of plausibiliteit had het weinig te maken. The Following draait om FBI-agent Ryan Hardy die getekend is na een aanvaring met Joe Carroll, een professor overdag, maar moordenaar in zijn vrije tijd. Carroll is verantwoordelijk voor de moord op verschillende studentes en Hardy is degene die door onderzoek Carroll in de kraag heeft weten te vatten. In het eerste seizoen zien wij hoe Joe Carroll met behulp van zijn sekte (de serie heet daarom The Following) een plan in werking stelt waar Ryan Hardy de hoofdrol in speelt. Aan Ryan Hardy en de FBI om Joe Carroll en zijn cult te overmeesteren voordat zij nog meer schade aanrichten dan zij al hebben gedaan.

In het vijftien afleveringen tellende seizoen maken wij kennis met Ryan Hardy, Debra Parker, Mike Weston en de andere FBI-agenten die de taak krijgen om Carroll en zijn sekte een halt toe te toepen. Kevin Bacon vertolkt de rol van Ryan Hardy en voor velen was het een zegen dat Bacon acte de presence zou geven in een televisieserie. Gelukkig maken de laatste jaren steeds vaker gerenommeerde acteurs de zijstap naar televisie en daar mag het publiek alleen dankbaar voor zijn. Daarom is het extra jammer dat Kevin Bacon zijn handtekening heeft gezet onder het contract voor The Following. Het materiaal is Kevin Bacon gewoon onwaardig. Bacon doet zijn best, maar kan het ronduit matige, en vaak barslechte, materiaal niet redden. Het schrijversteam van The Following is ronduit (en dat is niet gechargeerd) verschrikkelijk. De ene onlogische wending na de ander vliegt je om de oren en er lijkt vaak geen logische redenatie achter te zitten.

De enige insteek lijkt om maar telkens wat op het spel te zetten voor de protagonist (iets wat goede televisie moet doen, maar doordacht), zonder vaak enige onderbouwing of argumentatie waarom het plot een bepaalde wending neemt of waarom een bepaald personage handelt zoals hij/zij handelt. In bijna elke nieuwe aflevering werd er weer een nieuwe creep geïntroduceerd, zonder enige plausibele motivatie. De karakterontwikkeling was ronduit flets en vaak handelden de karakters niet in lijn met hoe, bijvoorbeeld, een FBI-agent zich zou moeten gedragen. Het enige wat constant was dit seizoen, is dat de FBI uiterst dom en amateuristisch werd neergezet, Ryan Hardy (ondanks een hartconditie) steeds alleen in de gevaarlijkste situaties terechtkwam en dat Debra Parker vrijwel zeker de domste leidinggevende is die je op een televisiescherm zal tegenkomen. De personages kozen daarbij ook vaak voor de meest stupide en onlogische oplossingen, terwijl er bijna altijd een duidelijke, logische was. Een van de regels van entertainment is dat de actie en spanning voor het publiek vaak verlengt moet worden, maar als dat zwaar ten koste moet gaan van de geloofwaardigheid, de consistentie en de kijkervaring dan overtreed men die regels.

Maar de grootste reden dat The Following niet werkt, is dat er nooit een plausibele reden is gegeven waarom Joe’s sekteleden hem volgen. De charisma die Joe Carroll zou bezitten werd nergens duidelijk en zijn dialogen waren vaak van een bedroevend semi-poetisch niveau. Ook de overige dialogen lieten vaak te wensen over, wat de nodige lachers vaak op de hand werkte. Enige emotionele investering in de karakters was ook onmogelijk aangezien zelfs de good guys (laat staan de bad guys) zo flets en onontwikkeld waren. Het publiek werd gevraagd sympathie op te brengen voor bepaalde sekteleden, maar omdat dit zulke kartonnen-personages waren, was dit vrijwel onmogelijk. Überhaupt is het een helse taak om het publiek sympathie te laten opbrengen voor antagonisten, maar dat het kan bewijzen series als The Americans wekelijks.

Wat je wel The Following kunt nageven is dat de makers niet bang waren om belangrijke personages uit de serie te schrijven. Ook was het geweld in de serie vrij grafisch voor een netwerkzender als FOX. De serie (en FOX) lieten daarmee zien dat zij niet bang waren om risico’s te nemen, aangezien er in Amerika altijd een storm van kritiek loskomt bij te grafisch geweld op een netwerkzender. Die kritiek kreeg de serie ook, maar dit weerhield mensen er niet van om wekelijks af te stemmen op FOX. Voor het tweede seizoen hebben Kevin Williamson en zijn schrijvers de taak om de serie te hervormen en een nodige kwaliteitsinjectie te geven. Er keken genoeg mensen naar The Following, maar afgaande van de fora van de grote Amerikaanse tv-websites niet allemaal door de kwaliteit van de serie, maar juist om de wekelijks terugkerende stupiditeiten te bespreken.

The Following is gewaarschuwd voor het tweede seizoen. De serie werkt goed als een ‘guilty pleasure’ en is, ondanks de bedroevende kwaliteit, toch iets waar je naar blijft kijken (vooral dus ook om het later met anderen hoofdschuddend te bespreken). Desondanks is dit een van de slechtste nieuwe series van het seizoen, juist omdat er met deze cast en het bronmateriaal zoveel meer mogelijk is dan het product wat men aflevert. Uiteindelijk raakt het krediet op als de serie zich op deze manier blijft profileren. De tijd zal leren wanneer dat moment zich aandient.
Volg The Following
Vorige aflevering
The Reckoning
The Reckoning
03x15
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (15)

avatar_alexanderleveld
08 mei 2013 14:10 -
TOPRECENSIE!
Reageer
avatar_karin1809
08 mei 2013 18:50 -
Goed geschreven! Ik vind The Following wel een goede serie. De verhalen van de volgers zijn goed in beeld gebracht. Mensen die niets te verliezen hebben krijgen van Joe wel de waardering en aandacht waarna ze zo wanhopig naar op zoek zijn. Zoveel mensen zoveel smaken. Eén ding staat vast: Jij schrijft geweldig goed!
Reageer
avatar_wichitavrijkom
08 mei 2013 19:27 -
Ik vind het erg interessant om deze recensie te lezen eigenlijk! Er zijn meerdere 'topseries' met een grote fanbase waar ik echt helemaal niks mee heb en dus ook niet van kan begrijpen dat mensen daar zo enthousiast over zijn. Nu zie ik het tegenovergestelde gebeuren bij een serie waar ik wel helemaal weg van ben dus het is eigenlijk wel eens leuk om ook die serie van een andere kant te bekijken. Ik kan me zeker niet in de recensie vinden persoonlijk (zoals ik al duidelijk had gemaakt bij de recensie van Jessica) maar vind het wel goed dat die hier staat. Ik denk dat dit mensen de kans geeft om The Following ook vanaf een andere kant te bekijken en zoals ik ook al zei bij de eerdere recensie, nieuwe geinteresseerden kunnen met beide recensies denk ik wel goed een beeld krijgen van of deze serie wat voor hen is of niet. "Zoveel mensen zoveel smaken" zoals Karin ook al onder mij zegt, ik denk dat het alleen maar goed is dat beide vertegenwoordigd zijn hier op deze site.
Reageer
avatar_anonymous
08 mei 2013 20:00 -
@useralex: bedankt!
@Karin: heel erg bedankt! Ik heb meteen een vraag voor je: zoals in de recensie staat heb ik de serie wekelijks gerecapped, dus ik weet veel van de serie. De waardering en aandacht die Joe zijn volgers gaf, waaruit bleek dat, volgens jou? Ik ben daar best benieuwd naar, aangezien dit 1 van de hoofdzaken is waar veel tvcritici en recensenten over vallen.
@Wichita: ook bedankt voor je reactie. Ik snap wat je bedoeld en persoonlijke smaak bepaald ook voor een groot deel of je iets kan waarderen of niet. Wat vindt jij, persoonlijk, een 'topserie' die eigenlijk niet zo top is?
Reageer
avatar_karin1809
08 mei 2013 20:29 -
Als de 'Followers' op bezoek komen bij Joe in de gevangenis vertellen ze hun verhaal. Joe springt daarop in door hen dingen te laten doen waardoor ze de aandacht krijgen die ze willen. Emma mocht de oppas worden van de zoon van Joe, terwijl ze aan haar eigen moeder niets had. Ze had de kans zelf de moeder te zijn die ze zelf nooit had. Sommige daarentegen waren gewoon 'niet normaal' waardoor ze geoorloofd konden moorden. Als je niets hebt en je krijgt de aandacht waar je zo naar verlangt, doen sommige (vooral labiele) mensen in The Following daar letterlijk en figuurlijk een moord voor.
Reageer
avatar_anonymous
08 mei 2013 20:47 -
@Karin
Ik snap wat je bedoeld en ik ben het zeker eens met het idee erachter. O.a. Charlie, Maggie, Molly, Rick, Emma, Jacob bezochten Joe inderdaad in de gevangenis, dat klopt. Maar daar luisterde Joe veelal naar hun verhalen, maar wat heeft Joe zelf in feite voor hen kunnen betekenen? Wat zijn zij er vanaf de pilot tot de seizoensfinale echt mee opgeschoten? Welke ontwikkeling als karakters hebben zij echt meegemaakt, behalve dan te fungeren als makke schappen die zich voor Joe naar de slachtbank lieten leiden? En de volgers die Roderick heeft gerekruteerd, dan. Wat schoten zij ermee op, wat heeft Joe voor hen kunnen betekenen?

Heb jij ooit de film Martha Marcy May Marlene gezien? Goede film, gaat ook over een sekteleider en zijn volgers.
Reageer
avatar_karin1809
08 mei 2013 21:04 -
Heb die film niet gezien. Ik geloof ook niet dat ik met zoveel 'diepgang' naar The Following heb gekeken. Vond en vind het voor mij een prima serie. Ik hou ook van True Blood en Banshee. Ook beide lekkere wegkijkseries. Ik denk dat het hele idee van The Followers is dat iedereen bereidt is zijn of haar leven te geven voor Joe. Zo ook die ene jongen die zich vrijwillig liet doden door Joe. Sommige mensen zijn niet helemaal te begrijpen en dat is maar goed ook. Als ik ze zou begrijpen zou ik hetzelfde zijn ;) Zo is het ook met The Following. Soms moet je ook niet alles willen begrijpen...
Reageer
avatar_anonymous
08 mei 2013 21:34 -
@Karin: ik hou me veel bezig met films en televisie en ben eigenlijk in hart en nieren een recensent, denk ik. Ik bestudeer beide mediums, heb veel film en televisieopdrachten gedaan, en probeer ook te begrijpen hoe beide mediums werken. Ik denk dat je dan automatisch anders kijkt en het anders benaderd.

Maar ikk begrijp wat je bedoeld. Ik zelf vind dat je series kritisch moet bekijken, maar niet moet vergeten waarom je kijkt; en dat is om geëntertaind te worden. Banshee is ook een grote liefde van mij. Jij en ik hebben op het Banshee topic nog uitvoerig gesproken over de serie. Maar het grote verschil tussen Banshee en The Following, is dat Banshee geen serieuze toon wilt neerzetten en een beetje met een knipoog wordt gemaakt. Daarom verschilt die serie dus wezenlijk van een serie als The Following, die wel tracht zich serieus neer te zetten.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
09 mei 2013 01:02 -
Nee ik blijf bij mijn standpunt dat ik dit een topserie vind die zeker in het straatje past van series als '24' ondanks de verschillende meningen hier en daar... ;-) Maar dat neemt niet weg wat ik hieronder zei, haha! Heb overigens natuurlijk ook even de discussie hieronder gelezen tussen jou en Karin en kan me erg vinden in wat zij schrijft als argumenten voor de serie. Maar goed je geeft zelf ook al aan waarschijnlijk toch wat anders naar de serie te kijken dan wij gezien je film/tv achtergrond en ik denk ook dat dit duidelijk naar voren komt in deze recensie. Echt de serie van een heel andere kant benaderen en bekijken.
Reageer
avatar_anonymous
10 mei 2013 16:56 -
Haha, natuurlijk. Ik probeer je niet te overtuigen, we doen gewoon wat serieliefhebbers doen; en dat is de serie bespreken en op en aanmerkingen erover maken. Persoonlijk vraag ik mij wel af of Kevin Bacon nog volop te zien gaat zijn in het tweede seizoen. Het zou zomaar kunnen dat Ryan Hardy in de eerste aflevering zijn maker vindt. Die kans acht ik heel groot.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
10 mei 2013 18:17 -
Hoezo acht je die kans groot als ik vragen mag? Ik neem aan dat je dit namelijk niet alleen zegt vanwege de seizoensfinale...
Reageer
avatar_anonymous
10 mei 2013 19:37 -
Ik denk, zingt ook een beetje rond op anders boards en fora, dat Bacon het voor gezien houdt in het tweede seizoen. Ik heb het vermoeden dat het die kant opgaat, maar ook opzich dat het tweede seizoen het laatste seizoen is.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
10 mei 2013 19:45 -
Denk dat als Bacon de serie verlaat deze echt z'n geloofwaardigheid verliest bij de fans (de serie bedoel ik dan hè). Begrijp dat dit bij sommige al het geval is ;-), maar zo een twist gaat denk ik te ver voor de mensen die wel van de serie houden. Ben benieuwd wat dat dus met de kijkcijfers zal doen!
Reageer
avatar_anonymous
10 mei 2013 20:00 -
Ik denk dat Bacon best vervangbaar is. Het is een geweldig acteur, maar ik denk dat zelfs hij The Following niet op een hoger niveau kan brengen. Misschien gaat Ashmore de kar trekken, dan. Natalie Zea gaf in iig aan dat Joe's 'masterplan' in a 'smart' way doorgaat. Lijkt me een veilige aanname dat Joe gewoon weer ergens halverwege seizoen twee opduikt
Reageer
avatar_wichitavrijkom
10 mei 2013 20:49 -
Dat laatste verwacht ik ook... Op zich denk ik ook niet zozeer dat Bacon onvervangbaar is, maar ik denk wel dat je dan zo een andere kant op gaat met de serie dat ik me afvraag of de echte fans dat wel pikken. Ach ja we gaan het zien hè.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5