Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2019 - Beste beëindigde serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2019 en behandelt de categorie beste beëindigde serie. Tussen maandag 6 januari t/m maandag 3 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Dit is het vierde jaar op rij dat ik meedoe met het nomineren van series en schrijven van columns voor de Serie van het Jaar-verkiezing. En tot nu toe heb ik me elk jaar over deze categorie ontfermd. Het leuke aan deze categorie is dat je elk jaar andere series krijgt. Dit in tegenstelling tot sommige categorieën waar het aanbod jaarlijks min of meer hetzelfde is. Maar het is ook een mooi afscheid voor series. Er zijn zat series die jarenlang hoog scoorden in andere categorieën.

En dan zijn ze opeens voorbij en komen ze bij mij langs. Daar wordt dan duidelijk wat het nalatenschap van een serie is. Zijn ze op een nette manier geëindigd? Heeft het een indruk achtergelaten? Zullen mensen het over tien jaar nog steeds over deze serie hebben? 2019 was een bijzonder jaar waarin een aantal iconische series stopten. En nu mogen jullie kiezen welke daarvan de beste was.

We hebben de volgende tien voor jullie genomineerd:

The Big Bang TheoryThe Big Bang Theory regeerde jarenlang in de categorie Beste Komedieserie. Jaar op jaar zetten de leden de serie over het wel en wee van een groep nerds op de eerste plek. Na twaalf seizoenen vond men het bij CBS welletjes en kwam deze serie ten einde. Gelukkig voor de fans gaan de avonturen van hoofdpersoon Sheldon nog even door in de spin-off Young Sheldon. Zou The Big Bang Theory in deze categorie nog één keer kunnen stralen? De competitie is hard.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Big Bang Theory.

CounterpartCounterpart was een serie die politieke intrige met keiharde sciencefiction wist te combineren. Een overheidsmedewerker kwam door via een portaal in aanraking met een parallelle wereld. En hier ontmoet hij ook zijn tegenhanger uit deze wereld. Met fantastische dubbelrollen voor was dit liefhebbers van het genre een uitermate boeiende serie. Helaas besloot Starz om na twee seizoenen het portaal tussen de parallelle werelden definitief te sluiten. Was dit besluit terecht of moet de poort op een klein kiertje staan? Daar mogen jullie over stemmen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Counterpart.

Crazy Ex-GirlfriendThe CW is een zender gericht op tieners. Het grootste deel van hun uitzendschema bestaat uit de Arrowverse-series. Ook Riverdale, The Vampire Diaries en de bijbehorende spin-offs zijn vaste prik. Crazy Ex-Girlfriend is wat dat betreft een hele vreemde eend in de bijt. Het verhaal over de jonge vrouw Rebecca die haar ex probeert terug te krijgen is ijzersterke satire vermomd als een kinderachtige muzikale dramedy. Vooral in de latere seizoenen wordt het extreem duister op het gebied van geestelijke gezondheid. Na vier seizoenen is de jacht op de knappe ex voorbij. En of Rebecca een gelukkig einde heeft verdiend? Dat is aan jullie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Crazy Ex-Girlfriend.

FleabagEr had geen tweede seizoen mogen komen. Dat was niemands plan. Niet van de schrijver, niet van de BBC. Van niemand. Maar toch kwam het er, en daar mogen we bedenker, schrijver en hoofdrolspeler Phoebe Waller-Bridge dankbaar voor zijn. Het tweede seizoen van Fleabag was scherper dan ooit met heerlijke dialogen, absurde observaties, harde grappen en natuurlijk een hoop ellende. Het leverde Waller-Bridge afgelopen jaar zelfs meerdere Emmy’s op. Maar kan de Emmywinnaar voor beste komedieserie het afleggen tegen de Emmywinnaar beste dramaserie? We gaan het zien.
Lees de recensies die geschreven zijn over Fleabag.

Game of ThronesHet was al jaren geen echte verrassing meer. Game Of Thrones werd genomineerd voor Beste Serie en won. Het was een televisiefenomeen dat niet geëvenaard kon worden. Toch kwam ook Game of Thrones afgelopen jaar ten einde. De meningen over het laatste seizoen zijn enorm verdeeld, maar het feit dat ze een Emmy voor beste dramaserie gewonnen hebben, zegt iets over de status. Maar is die legendarische status, ondanks het tegenvallende laatste seizoen, terecht? Jullie mogen het zeggen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Game of Thrones.

Jessica JonesArrow en Agents of S.H.I.E.L.D. openden jaren geleden de poort voor superhelden op televisie. Netflix en Marvel legden de lat in 2015 nog veel hoger met Daredevil en Jessica Jones. De helden waren duister, bevonden zich in een moreel grijs gebied, kampten met trauma’s en hadden wat te zeggen over onze maatschappij. Door de opkomst van Disney+ was de deal tussen Netflix en Marvel van de baan en dat betekende ook het einde voor Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en The Punisher. Jessica Jones kreeg in haar derde seizoen uiteindelijk de taak om niet alleen haar eigen serie tot een mooi einde te brengen, maar ook om een slotstuk voor haar collega-helden te vormen. Is dat haar gelukt? Die keuze ligt bij jullie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Jessica Jones.

Orange Is the New BlackIn 2013 had je nog maar drie Netflix Originals: Hemlock Grove, House of Cards (2013) en Orange Is the New Black. Negatieve recensies en een uit de gratie geraakte hoofdrolspelers deden de eerste twee de das om. Maar de komische dramaserie over een vrouwengevangenis stond jarenlang als een huis. Met een diverse en getalenteerde cast, hartverwarmende en hartverscheurende gebeurtenissen en felle aanklachten richting het Amerikaanse rechtssysteem was dit een topper. Na zeven seizoenen was het verhaal op en had Netflix haar laatste serie uit 2013 verloren. Krijgt Orange Is the New Black gratie van de stemmers? Dat zijn jullie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Orange Is the New Black.

PoldarkLekker hè? Een beetje zwijmelen bij knappe stelletjes uit de Britse geschiedenis? Fans van Outlander konden hun hart ook ophalen bij Poldark, dat zich in het Cornwall van de achttiende eeuw afspeelde. Poldark is gebaseerd op de boekenserie van Winston Graham. Tussen 1975 en 1977 verfilmde de BBC het verhaal ook al eens. In haar vijf seizoenen combineerde de moderne Poldark-serie prachtige beelden van het Engelse landschap met intrigerende politiek en zoetsappige romantiek. Een heerlijke serie waarvan je echt kan genieten. Vinden jullie ook niet?
Lees de recensies die geschreven zijn over Poldark.

Santa Clarita DietDe populariteit van The Walking Dead de afgelopen jaren zorgde voor een overvloed aan nieuwe zombieseries. Santa Clarita Diet is wellicht het meest bizarre serie in het lijstje. In deze horrorkomedie probeerde de familie Hammond voor hun nieuwsgierige buren verborgen te houden dat moeder Sheila in een zombie veranderd was en nu een voorliefde voor mensenvlees heeft. Een combinatie van lugubere humor, leuke hoofdrollen van Drew Barrymore en Timothy Olyphant en een bizar sfeertje maakte dit een heerlijke serie. Helaas vond Netflix het na drie seizoenen genoeg. Of er nog een vierde seizoen in gezeten had, daarover zijn de meningen verdeeld. Wat vonden jullie ervan?
Lees de recensies die geschreven zijn over Santa Clarita Diet.

You're the WorstToen You're the Worst in 2014 naar FXX kwam, was dit het begin van een trend. Overal doken komedieseries over ellendige en radeloze twintigers en dertigers op. Denk aan Fleabag, Master of None, Love, noem maar op. Ook Jimmy en Gretchen waren onuitstaanbaar, maar toch kon je om ze lachen en wekten ze een bepaalde sympathie op. Na vijf seizoenen zijn de hilarische tenenkrommende avonturen voorbij. Hebben Jimmy en Gretchen in die vijf jaar een iconische status op kunnen bouwen? Daar hebben jullie een stem in.
Lees de recensies die geschreven zijn over You're the Worst

Mocht je het niet eens zijn met de tien genomineerden? Zet dan je wildcard in!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_DAVE2804
31 dec 2019 16:30 - 22 sep 2021 04:49
Beste serie die beëindigd is in 2019 is natuurlijk met kop en schouders Game of Thrones. Je moet namelijk niet alleen naar dat laatste seizoen kijken, maar naar de serie als geheel. En dan kan het haast niet anders dan dat deze serie terecht gaat winnen.
Reageer
avatar_JanWillemK
31 dec 2019 17:46 -
Dit kan er natuurlijk maar 1 zijn: Game of Thrones.
Reageer
avatar_TnTNL
31 dec 2019 19:03 - 22 sep 2021 04:49
Santa Clarita voor mij. Vooral omdat ik er gewoon nog niet klaar mee was.
Reageer
avatar_Mario_3
31 dec 2019 20:50 -
Game of Thrones
Reageer
avatar_Tamino2502
01 jan 2020 13:36 -
GOT op 1 en op 2 OITNB
Reageer
avatar_BlackBiker
01 jan 2020 13:53 -
Hier moet ik nog even over nadenken. GoT was natuurlijk fantastisch, maar daarvan wist je dat hij in 2019 zou eindigen.
Ik heb me enorm vermaakt met de Santa Clarita Diet en was onaangenaam verrast dat die geen vervolg kreeg.
Het gaat bij mij dus tussen deze twee.
Reageer
avatar_renzoroy
01 jan 2020 14:06 - 22 sep 2021 04:49
You're The Worst en Santa Clarita Diet. Beide series zijn vanaf ep 1 tot het einde helemaal geweldig. Game of Thrones heeft toch wat mindere seizoenen gehad
Reageer
avatar_Karzal
03 jan 2020 14:31 - 22 sep 2021 04:49
Vind het toch jammer van GoT. Geweldige serie, maar helaas heeft het laatste seizoen toch een nare smaak achtergelaten. (wordt m overigens wel, want het is over het totaalplaatje gewoon een van de beste series ooit)

Ik mis hier eigenlijk toch wel Gotham, Into the Badlands & Preacher.
Reageer

Meer van Hessel Hoekstra