Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Doorgelicht: het salaris van Jennifer Aniston

Doorgelicht: het salaris van Jennifer Aniston

Jennifer Aniston krijgt 1,1 miljoen dollar per aflevering voor haar hoofdrol in de nieuwe dramaserie van Apple over de ochtendtalkshows in New York.
Jennifer Aniston is natuurlijk een uitstekende Amerikaanse actrice. Ze won onder meer een Golden Globe en een Emmy Award voor haar rol in de televisieserie Friends, waarin ze van 1994 tot en met 2004 Rachel Green speelde. Daarnaast kreeg Aniston meer dan 25 andere acteerprijzen toegekend, waaronder een People's Choice Award in zowel 2001, 2002, 2003, 2004, 2007 als 2013. Maar dan nog blijft de vraag of een vergoeding van 1,1 miljoen dollar per aflevering van een televisieserie gerechtvaardigd is. Voor een dergelijk bedrag worden in Nederland complete dramaseries met talrijke acteurs gemaakt.

Embed from Getty Images
Jennifer Aniston

Uit een overzicht van Variety blijkt dat er meer sterren zijn die zulke bedragen met televisieseries verdienen. Zo krijgt The Walking Dead-hoofdrolspeler Norman Reedus 1 miljoen voor iedere aflevering. Evenveel als Elisabeth Moss voor The Handmaid's Tale. Het hoogste bedrag gaat naar Javier Bardem, die voor een nieuwe Amazon-serie over de Spaanse veroveraar Hernán Cortés 1,2 miljoen dollar per aflevering ontvangt. Ook verdient de acteur nog extra bij als uitvoerend producent.

Acteurs verdienen in Nederland gemiddeld zo’n € 36.000 bruto per jaar, zo onderzocht ACT Monitor. Dit is hetzelfde als Jan Modaal. Beginnende soapacteurs verdienen een eurootje of € 30.000 bruto per jaar, nog iets onder het gemiddelde. De bekende soapies zoals Katja Schuurman ontvangen wat meer: hun salaris is tweemaal zo hoog. Maar bedragen van 1 miljoen per aflevering zijn in Nederland volstrekt ondenkbaar.

Zestig procent van de Nederlandse acteurs is dan ook ontevreden over hun salaris. Loek Peters, bekend van A'DAM - E.V.A., Lijn 32 en Penoza, liet eerder weten niet bepaald happy te zijn met zijn salaris. “Acteurs in Nederland worden als mensen gezien die even een dagje komen draaien, alles zo snel mogelijk. Maar het is een vak dat energie en vakmanschap vraagt. Als je de rekening uiteindelijk niet meer kunt betalen moet je keuzes maken”, zo vertelde hij. Volgens hem zijn er weinig acteurs die van acteren rijk worden, in tegenstelling tot mensen met andere functies bij de omroep. Zo verdient Jan Kooijman nu als presentator van KRO-NCRV (De Reunie) een stuk beter dan vroeger bij Goede Tijden, Slechte Tijden: zo’n € 179.000.

Is acteren toch je passie? Dan is er ook nog goed nieuws: de vraag naar acteurs in de entertainmentindustrie neemt toe, ook omdat er in Nederland zoveel zenders en streamingdiensten zijn. En als je eenmaal een naam hebt zijn de inkomsten genoeg om van rond te komen…
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

renzoroy
renzoroy 29 november 2018, 15:52
Beetje appels met peren vergelijken. Series zoald friends zijn wereldwijd bekend, waardood die veeeeeel meer geld opleveren dan Nederlandse series die alleen in Nederland te zien zijn. Jennifer Aniston is een wereldster, gtst acteurtjes niet....
renzoroy
renzoroy 29 november 2018, 15:54
Nederlandse series die alleen in Nederland te zien zijn. Jennifer Aniston is een wereldster, gtst acteurtjes niet....
renzoroy
renzoroy 29 november 2018, 15:55
Heb mijn reactie (s) via de app geplaatst, maar blijkbaar als 2 halve reacties die ik in de app niet kan bewerken...
anonymous
anonymous 29 november 2018, 18:23
Zinloos stukje. Meeste Amerikaanse series gaan de wereld over en zijn in 100 of meer landen te zien. Logisch dat de acteurs daarvan profiteren. Nederland is klein dus is de markt veel kleiner, dus lagere inkomsten. Deel van het salaris van personen als Jennifer Aniston is ook gewoon een commercieel iets. Net als in het voetbal. Hoe meer shirtjes de club verkoopt door jou, hoe hoger je salaris zal zijn. Kwestie van vraag en aanbod.

Sandra Bullock hield zo'n 70 miljoen over aan die ruimte film met Clooney, kun je 10 films zoals Zwartboek van opnemen, alleen die ruimte film maakte flink winst terwijl Zwartboek nauwelijks quitte speelde. Dus kun je zeggen dat Sandy de 70 miljoen wel waard was, terwijl Carice voor Zwartboek betaald moest worden van onder meer onze belastingcenten want zonder subsidie was die film er nooit gekomen.
renzoroy
renzoroy 29 november 2018, 22:24
Zoals ik ook al zei. Mee eens dude.
Log in om een reactie achter te laten