Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uitgelicht: Netflix-film The Irishman is gewoon een serie

Uitgelicht: Netflix-film The Irishman is gewoon een serie

The Irishman is een Amerikaanse misdaadfilm van Netflix onder regie van Martin Scorsese.
Het scenario, dat gebaseerd is op het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt, is geschreven door Steven Zaillian. De hoofdrollen worden vertolkt door de bejaarde acteurs Robert de Niro, Al Pacino en Joe Pesci. De film is in de eerste zeven dagen door 26,4 miljoen Netflix-accounts bekeken.

Sinds 27 november is The Irishman te zien. Als we de reacties mogen geloven, zijn kijkers nogal verdeeld. De één vindt het een ongekend meesterwerk en de ander een véél te lang durende 'saaie' film. Op IMDb heeft de film een waardering van 8,3 na 92.000 stemmen, en dat is behoorlijk hoog. The Irishman vertelt het (waarschijnlijk waargebeurde) levensverhaal van maffia-huurmoordenaar Frank Sheeran, gespeeld door Robert de Niro. Over een periode van tientallen jaren komen we erachter wat Sheeran allemaal uitspookte in zijn bewogen leven met de Bufalino-maffiafamilie. Sheeran wordt geacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn vriend en vakbondsleider Jimmy Hoffa, gespeeld door Al Pacino.

Video on youtube


Regisseur Martin Scorsese en Robert de Niro waren al vijftien jaar bezig om het boek I Heard You Paint Houses verfilmd te krijgen. Maar geen enkele filmmaatschappij durfde het project aan. Totdat Netflix bereid bleek het project te financieren. De film heeft in totaal meer dan 200 miljoen dollar gekost en sommige partijen noemen nog hogere bedragen. De kosten zijn onder meer veroorzaakt door de-aging technologie. We zien Robert de Niro (76), Al Pacino (79) en Joe Pesci (76) die opeens dertig jaar jonger lijken. Dat is buitengewoon knap gedaan door Industrial Light and Magic, het computeranimatiebedrijf van George Lucas.

En dan de lengte van de film The Irishman. De makers hebben van Netflix toestemming gekregen om de film een lengte van drieëneenhalf uur te geven. Zelfs bioscopen zien dergelijke lengtes normaal gesproken niet zitten. Op sociale media wordt hier heel verschillend op gereageerd. Sommige kijkers blijven ademloos tot het einde kijken, anderen dreigen halverwege de film in slaap te vallen omdat de dialogen wel boeiend zijn maar werkelijke actie slechts spaarzaam is.

The Irishman is absoluut een goede film en de komende tijd zullen er ongetwijfeld talloze prijzen aan de acteurs en de makers worden toegekend. Persoonlijk vind ik de lengte wel een probleem. In feite kun je The Irishman het beste bekijken als serie. De Deense journalist Alexander Dunerfors heeft dezelfde mening en besloot de film in vier afleveringen te verdelen. Dunerfors gaf de ‘afleveringen’ zelfs titels: I Heard You Paint Houses, Hoffa, What Kind of Fish en It Is What It Is.

Als we alles op een rijtje zetten is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: The Irishman is een prima serie!

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

micli29
micli29 12 december 2019, 14:33
Ik heb em in de bioscoop gezien: een dijk van een film en absoluut geen serie.
renzoroy
renzoroy 12 december 2019, 16:17
Was zeker geen slechte film, maar haalde zeker niet het niveau van The Godfather 1 en 2 of van Goodfellas. De film is ook erg soft als je het vergelijkt met de eerder genoemde films. Qua lengte had die van mij ook zeker wel wat korter gemogen, maar om het nou te gaan kijken als een serie slaat nergens op. Gewoon kijken op een moment dat je 3,5 uur de tijd hebt en van dit soort films houd. Het is geen film voor ff tussendoor of voor een vrijdagavondje met wat vrienden en een kratje bier, en het is ook geen film voor mensen die niet van films houden die heeeeeel veel dialoog en weinig tot bijna geen actie bevatten.
Inter
Inter 12 december 2019, 17:01
Mooi geschreven, Peter. Ik zat zelf heel lang te wachten op de release op Netflix, maar ondertussen met twee andere vrienden afgesproken om het met zijn drieën te kijken komende 21 december, dus dat werd weer wat langer wachten, ben nog steeds zeer benieuwd wat ik zelf ervan vindt.
anonymous
anonymous 12 december 2019, 18:48
Mensen die dit in 4 delen moeten kijken hebben de concentratieboog van een goudvis en moeten het lekker houden bij echte series.
E71
E71 12 december 2019, 21:49
De acteurs mogen dan misschien 30 jaar jonger lijken, maar ze zien er wel vreemd uit vind ik persoonlijk.
Javelin
Javelin 13 december 2019, 10:27
Ik heb de hype niet echt begrepen voor deze film. Het duurt inderdaad bijzonder lang 3,5 uur en ik kan niet ontkennen dat ik regelmatig mijn aandacht verloor. Toegegeven, het is geen vervelende zit, maar om het nou een meesterwerk te noemen gaat me toch echt wel te ver.
Log in om een reactie achter te laten