Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Verkiezing: De Meest Teleurstellende Serie van 2015

Verkiezing: De Meest Teleurstellende Serie van 2015

Deze column dient ter ondersteuning van de verkiezing van de meest teleurstellende serie van 2015. Van 11 t/m 31 januari kun je stemmen.

Televisie heeft een ware revolutie doorgemaakt. Werd het vroeger gezien als hersenloos vermaak waar de culturele elite echt de bibbers van kreeg, tegenwoordig kunnen sommige series zich meten met meer gerespecteerde vormen van cultuur. En dat vieren we natuurlijk ook een beetje met een verkiezing als deze. Maar als we echt serieus genomen willen worden als televisiefanaten, die eindelijk niet meer gezien worden als luie bankhangers, moeten we soms ook een beetje kritisch zijn…

De twee meest geroemde series van 2014, Fargo en True Detective, kwamen afgelopen jaar met hun tweede seizoen. Hun bijzonder sterke start maakte het de twee meest geanticipeerde series van het jaar. En beide series hadden hetzelfde obstakel: geheel nieuwe cast en een geheel nieuwe verhaallijn. En waar Fargo alle verwachtingen dubbel en dwars waarmaakte, was het tweede seizoen van True Detective… ehh tja, ondermaats? Waar iedereen in 2014 met open mond zat te luisteren naar blonde romkomgod Mathhew McConaughey, zaten we afgelopen jaar ineens met samengeknepen billen naar Vince Vaughn te kijken. Genoeg is gezegd en geschreven over de enorme teleurstelling die het tweede seizoen van True Detective heet, daar kan en hoef ik nauwelijks nog iets aan toe te voegen. Goed, dan zal ik maar een lans breken voor True Detective; het was nog altijd beter dan heel veel andere rommel die we het afgelopen jaar voorgeschoteld kregen.

Nog zo’n serie die het heeft moeten afleggen tegen de torenhoge verwachtingen; The Brink. Het begint er al mee dat de serie (evenals True Detective) werd uitgezonden door HBO. Die zender zou ons toch nooit belazeren door ons rotzooi voor te schotelen? En dan die geweldige cast, dat is wat ze in Amerika pure comedy gold zouden noemen. Gooien we er nog een lekker productiebudget tegenaan, en dan kan er toch niks meer mis gaan? Toch? Toch!? Ja, toch wel dus. En hoe beter een serie op papier is, hoe groter de teleurstelling.

Een zelfde lot was The Bastard Executioner beschoren. Men had hoge verwachtingen van de serie, gemaakt door de bedenker van Sons of Anarchy, Kurt Sutter. Gelukkig is Sutter wel goed in zelfreflectie en -kritiek, want hij besloot zelf de stekker uit zijn nieuwe project te trekken. En zo was 2015 het jaar waarin we The Bastard Executioner zagen komen en zagen gaan.

Waar True Detective, The Brink en The Bastard Executioner niet konden voldoen aan de hoge verwachtingen, was de nieuwe zomerserie van CBS eigenlijk precies dat wat je ervan gedacht (of gevreesd) had. Na Under the Dome en Extant was de beurt aan Zoo om de komkommertijd te overbruggen. Maar laten we even eerlijk wezen, het zou eigenlijk behoorlijk teleurstellend zijn als CBS in 2015 met een steengoede zomerserie was gekomen. Nu ik er zo over nadenk, hoort Zoo eigenlijk wel in deze lijst?

Veel van mijn vrienden vinden het behoorlijk teleurstellend dat ik Pretty Little Liars kijk. Maar een serie met veel te oude mensen die veel te knappe tieners spelen met een flinke dosis high school drama gaat er altijd wel in bij mij. Eerder maakte ik het punt dat een serie pas echt teleurstellend is als hij in theorie goed had kunnen of zelfs moeten zijn. Pretty Little Liars bewijst eigenlijk mijn ongelijk. Wie na het vijfde seizoen nog hoge verwachtingen van deze serie had, verdient een sticker voor optimisme. Je zult mij niet horen zeggen dat deze serie niet vermakelijk is, en dat is natuurlijk een kwaliteit op zich, maar diep in ons hart weten we best dat dit niet zo’n heel goede serie is. En toen was daar die bizarre plotwending in de laatste aflevering en dachten we allemaal bij onszelf ‘wow, het kan dus toch nóg slechter?’ Wat een teleurstelling was de ontknoping waar we zo lang op hadden gewacht.

Nog zo’n serie waarvan je eigenlijk al geen hoge verwachtingen meer had, is Two and a Half Men. De neerwaartse lijn had zich al veel eerder ingezet. In de laatste seizoenen met Charlie Sheen was de serie al over zijn hoogtepunt heen, maar de komst van Ashton Kutcher was helemaal de doodsteek. Wie nog hoop had op een waardig einde aan deze ooit zo grappige serie, kwam bedrogen uit. Teleurstelling alom, en opluchting dat deze serie uit zijn lijden is verlost.

Nou, aan jullie dus de keus: wat was de grootste teleurstelling in 2015? Nog even de genomineerden die kans maken op de dubieuze titel ‘Meest Teleurstellende Serie van 2015’ op een rijtje: True Detective, Two and a Half Men, The Brink, The Bastard Executioner, Zoo en Pretty Little Liars. Vanaf maandag 11 januari kun je stemmen, maar je mag nu alvast het achterste van je tong laten zien!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (10)

CC11
CC11 8 januari 2016, 19:04
Keuze genoeg uit ontstellend slechte series, kijk maar naar Scream, Quantico, Blindspot, Wayward Pines en The Walking Dead om enkele van de bekendste te noemen.
Toch was er voor mij één serie die wat betreft absolute troep alles overtrof in 2015 en dat was Schitt's Creek.
In vergelijking met deze serie zijn de genomineerden stuk voor stuk pareltjes.
eentje
eentje 10 januari 2016, 16:44
quantico slechte serie ?`heeft juist de beste cijfer en meeste potentie van de series genoemt hier.
Arjensky
Arjensky 8 januari 2016, 19:15
Ook bij mij staat Schitt's Creek hier op 1, verder de al genoemde The Brink en True Detective S02 maar ik vind Real Rob ook wel een kanshebber.
JessicaD
JessicaD 8 januari 2016, 22:56
Gezien ik van dit lijstje alleen PLL kijk houd ik het daar wel bij. Ik keek het alleen nog maar om erachter te komen wie A. was (ik had er inmiddels al zoveel tijd in geïnvesteerd), maar was al zo vaak teleurgesteld en vond dit toch ook wel ver gezocht.
anonymous
anonymous 9 januari 2016, 00:25
True Detective wint de kroon hands down. Ik heb dit jaar geen serie gezien, waar iedereen zulke hoge verwachtingen had, en die zo teleurstelde. Schitt's Creek en Real Rob zijn slechte series, maar geen series waar, ik denk, ook maar iemand hoge verwachtingen van had. Iets kan alleen maar teleurstellen als je er wat van verwacht. De titel zou dus in dit lijstje alleen naar True Detective, The Bastard Executioner en The Brink kunnen gaan.
Arjensky
Arjensky 9 januari 2016, 09:24
Daar heb je wel gelijk in maar ik denk dat velen hier teleurstellend als een eufemisme voor slecht zullen zien en dat het een verkiezing voor slechtste serie wordt.
Patrickboekel
Patrickboekel 9 januari 2016, 15:29
Ik ben met Pretty Little Liars gewoon gestopt. Vond het zo voorspelbaar worden en zo langdradig. Op een gegeven moment echt kijken om het kijken. Niet omdat ik het zo leuk vond. Ben net begonnen aan Zoo dus daar kan ik nog geen oordeel over geven
magoose
magoose 10 januari 2016, 17:21
True Detective met voorsprong de slechtste, het 2de seizoen was gewoon dramatisch.
anonymous
anonymous 11 januari 2016, 01:37
Zoo
KoNijn
KoNijn 11 januari 2016, 09:23
The Bastard Executioner, heb de eerste aflevering niet eens helemaal afgekeken...
Log in om een reactie achter te laten