Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Carrie Coon

Spotlight On: Carrie Coon

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Carrie Coon ook op haar cv heeft staan.
Op 24 januari 1981 werd de Amerikaanse Carrie Coon geboren in Copley, Ohio. Als actrice deed ze in eerste instantie weinig werk voor televisie en film. Coon stond op Broadway, speelt onder meer in Who's Afraid of Virginia Woolf en vertoonde haar acteerkunsten zonder een wit doek in de buurt.

Dat verandert lange tijd niet, tot 2011. Als de dan dertigjarige Coon een kleine rol speelt in The Playboy Club, waar we onder meer ook Amber Heard in zien. De zesdelige serie gaat over - niet geheel verrassend - de 'Bunnies' en hun gezellen die tot de originele Playboy Club uit de jaren '60 in Chicago behoren. De serie kent geen lang leven en wordt ook door de kijkers nauwelijks gewaardeerd.

Coon besluit wel dat ook de film- en televisiewereld daarna onderdeel uit gaan maken van haar carrièrepad. Ze speelt een rolletje in Law & Order: Special Victims Unit en het matige Ironside. Ook in Intelligence (2014) is ze eenmalig te zien.

Doorbreken doet ze daarna, wanneer ze een belangrijke rol pakt in HBO's The Leftovers. Deze serie, die het verhaal van de achterblijvers vertelt als ineens twee procent van de wereldbevolking is verdwenen, wordt al snel erg goed gewaardeerd. De serie is vreemd en intens tegelijkertijd. Als elke vorm van geloof onder je wegvalt, je bestaanszekerheid verdwenen is en je daarnaast één of meerdere geliefden moet missen, doet dat iets met je. Laat staan als dat voor de gehele mensheid tegelijkertijd geldt.

Coon speelt de rol van Nora Durst, die haar belangrijkste geliefden op deze manier kwijt is. Ze speelt haar rol vol overtuiging, met alle pogingen die ze doet een nieuw leven op te bouwen of aan de pijn te ontkomen. Desalniettemin haalt het verleden - en die ene gebeurtenis - haar nieuwe werkelijkheid telkens weer in.

Ook in de film Gone Girl laat Coon zich zien. Als The Leftovers na drie seizoenen ook is afgerond, staat haar naam goed bekend. Een rol in topserie Fargo volgt - opnieuw een zeer sterke serie voor op haar cv. Voor Coon volgen daarna misschien wel twee films die bij de kijker het meest bekend is: Avengers: Infinity War. Ze speelt Proxima Midnight. Ook in 'Endgame' is ze kort te horen, al krijgt ze daar geen officiële credit voor. Ze hebben in ieder geval genoeg geld in de lade gebracht.

Een serie die volgt is The Sinner, waarin Coon een gastrol in de wereld van detective Harry Ambrose (Bill Pullman) speelt. Ambrose onderzoekt een aantal verschrikkelijke moordzaken, waarbij hij erachter wil komen wat doodnormale mensen beweegt om zulke gruwelijke dingen te doen.

Meer Marvel-geweld volgt als Coon haar stem in Marvel's What If...? leent om opnieuw de rol van Proxima Midnight te vertolken. Tegelijkertijd treedt ze in films tot een andere franchise to: Ghostbusters. Coon is in de redelijke succesvolle 2021-remake te zien als Callie.

Acteren in series vervolgt Coon met The Gilded Age. Als Bertha Russell speelt ze één van de belangrijke rollen in het kostuumdrama van HBO. De streamingdienst heeft tevens een derde seizoen aangekondigd van de strijd tussen de Russels en de Van Rhijn's.

Kortom: er is genoeg Carrie Coon voor de fan om te volgen. In Teenage Euthanasia, dat dit jaar verscheen, speelt ze een korte gastrol en ook de films His Three Daugthers en Another Happy Day kwamen in 2023 uit. Voor 2024 staat dus het derde seizoen van The Gilded Age op de rol, terwijl ook een Ghostbusters-vervolg moet verschijnen. Who you gonna call...

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Carrie Coon heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten