Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Joshua Jackson

Spotlight On: Joshua Jackson

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Joshua Jackson ook op zijn cv heeft staan.
Een scheiding, een gecancelde serie - Joshua Jackson heeft betere tijden gekend. De Canadese acteur timmert op het grote en kleine doek al flink wat jaren aan de weg en heeft een flinke carrière opgebouwd. Dat is met wisselend succes gelukt. Sommige uitingen van zijn werk kunnen we regelrechte kwaliteit noemen, anderen kunnen beter zo snel mogelijk door de digitale shredder.

Jackson begon aan het begin van de jaren '90 met acteren. Dat deed hij met name in films. The Mighty Ducks - en het vervolg - is daarvan wellicht het meest bekende en populaire resultaat. Of het onder de noemer echt doorbreken valt, is aan de fan persoonlijk om over te oordelen. Voor Jackson zijn deze films in ieder geval een startpunt op het doek.

Het is 1996 als Jackson voor het eerst in een serie verschijnt. Die eer is weggelegd voor Champs. De komedie krijgt niet al te malse kritieken en houdt het dan ook slechts een mager seizoen vol. Na dat seizoen is het voor de kampioenen die hun gloriedagen graag herbeleven alweer voorbij. So much for fame.

Na nog een Mighty Ducks-film volgt voor Jackson ook een eenmalig optreden in The Outer Limits (1995). De anthologieserie vertelt horrorverhalen, waar met name aliens een belangrijke rol in spelen. Horror bevalt ook met de film Scream, terwijl na die giller de echte doorbraak op serievlak voor Jackson volgt.

De serie die daarvoor de verantwoordelijkheid draagt, is Dawson's Creek. Zes seizoenen lang volgen we de verhalen van Dawson Leery (James Van Der Beek) en Joey Potter (Katie Holmes), met naast hen in een belangrijke rol Jackson als Pacey Witter. Hij is het zwarte schaap van zijn familie, dat vindt men althans, en trekt daardoor zoveel mogelijk op met zijn beste vriend Dawson. Als vijftienjarige een roerige tijd met turbulente omstandigheden om verder op te groeien.

Naast Dawson's Creek speelt Jackson in deze periode voornamelijk in films. Uitzondering is een kleine, eenmalige rol in Any Day Now en een stem die hij inspreekt in The Simpsons. Ook na het einde van de dramaserie zijn films voornamelijk waar Jackson zijn carrière op richt. Dat wil zeggen: tot Fringe.

De bovennatuurlijke serie van J.J. Abrams en Alex Kurtzman cast Jackson naast Anna Torv en John Noble in de hoofdrol van een nieuwe politie-eenheid. Die eenheid houdt zich bezig met bovennatuurlijk verschijnselen. Daar komt Jackson, die Peter Bishop speelt, niet geheel vrijwillig bij. Zijn vader (Noble) is de enige met expertise om het team van Olivia Dunham (Torv) bij te staan. Nadeel is dat zijn vader kierewiet lijkt (en soms ook is) en daardoor enkel onder begeleiding terug de samenleving in mag.

Fringe is - uitzondering het vreemde laatste seizoen - een ijzersterke serie met goede cast. Een serie waar Jackson goed tot zijn recht komt als nurkse zoon die zich steeds meer in de bovennatuurlijke wereld van zijn vader verliest.

De serie opent voor Jackson veel nieuwe deuren naar het kleine witte doek. Van The Affair tot Unbreakable Kimmy Schmidt en het zeer gewaardeerde When They See Us, voor Jackson is in elke serie een aardige rol weggelegd.

In de laatste jaren richt Jackson zich dan ook meer en meer op rollen in televisieseries. Little Fires Everywhere is een miniserie waarin hij de rol van man/vader in de bewerking van het boek van Celeste Ng's speelt. In Dr. Death speelt Jackson een rol die wel wat wegheeft van Dexter. De patiënten die op zijn operatietafel belanden, hebben met zeer grote regelmaat de pech dat dit het laatste is wat ze zien.

Fatal Attraction gaat het minder goed af. Die serie is door Paramount+ gecanceld, waarschijnlijk door een kostenbesparende maatregel. De herbewerking van de film uit 1987 krijgt daarmee een niet al te bevredigende conclusie. Voor fans van Jackson is er ook goed nieuws. Van Dr. Death is onlang een teaser voor het tweede seizoen verschenen. Zolang je niet op die operatietafel belandt, zit je voor meer Joshua Jackson dus nog wel goed.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Joshua Jackson heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

DAVE2804
DAVE2804 2 november 2023, 14:14
Leuk artikel weer, maar met een kleine vergissing. Jackson gaat niet in het tweede seizoen van Dr. Death spelen. Het is een anthologie-serie en het verhaal rond Jackson's personage is in het eerste seizoen afgehandeld. Het tweede seizoen kent een nieuw verhaal 🙂
MrEkoN
MrEkoN 6 november 2023, 19:56
Goede aanvulling/verbetering Dave, dank voor je scherpte ;)
Log in om een reactie achter te laten