Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Achter de camera: Jack Thorne

Achter de camera: Jack Thorne

In Achter de camera kijken we naar mensen die we misschien niet op het scherm te zien zijn, maar wel belangrijk voor series zijn. Vandaag kijken we achter de camera naar de schrijver Jack Thorne.
Tijd voor een nieuwe rubriek! Want in televisieseries zien we vooral acteurs op ons scherm. Maar wie werken er eigenlijk achter de schermen om onze favoriete series mogelijk te maken? Wie schrijft de scripts, componeert de muziek of ontwerpt decors en kostuums? En zou het niet leuk zijn om erachter te komen wat zulke mensen allemaal in hun carrière doen? In Achter de Camera richten we onze blik op iemand die misschien niet in beeld is, maar wel belangrijk is voor het maken van een serie. In de eerste editie richten we onze blik achter de camera naar Jack Thorne.

Het derde en laatste seizoen van de fantasyserie His Dark Materials gaat binnenkort weer beginnen. De kleurrijke personages, onvoorstelbare werelden en het bijzondere verhaal kwamen in de jaren negentig allemaal uit de pen van Philip Pullman. In 2007 probeerde New Line Cinema het eerste boek uit Pullmans trilogie te verfilmen, maar dat resulteerde in de enigszins geflopte film The Golden Compass. De BBC en HBO probeerden het – met meer succes – opnieuw en zij huurden Jack Thorne in om Pullmans verhaal tot een televisiescript te bewerken.

Jack Thorne

Thorne is in 1978 geboren in Bristol en begon na een studie in Cambridge aan zijn carrière als schrijver van theaterstukken, filmscripts en televisieprogramma’s. Zijn eerste werk was het toneelstuk Fanny and Faggot uit 2004 en door de jaren heen heeft hij tientallen stukken geschreven. Zijn bekendste theaterwerken zijn waarschijnlijk Harry Potter and the Cursed Child en een toneelversie van de Zweedse film Let the Right One In (waarvan nu ook een serieversie van te zien is op Showtime).

In 2007 kwam Thorne voor het eerst in aanraking met televisie toen hij een aflevering voor de Britse versie van Shameless schreef. In die tijd werkte hij ook mee aan de serie Skins en in 2009 kwam hij met zijn eerste eigen serie: Cast Offs. Deze komische dramaserie van Channel 4 ging over een fictieve realityshow waarin zes mensen met een handicap op een onbewoond eiland moesten overleven.

This Is England

Thorne werd bekender in televisieland toen hij meewerkte aan de This Is England-reeks. In 2006 maakte regisseur en schrijver Shane Meadows de film This Is England, over de skinheadcultuur in Engeland in de jaren tachtig met hoofdrollen voor Stephen Graham (Boardwalk Empire), Vicky McClure (Line of Duty) en Joe Gilgun (Misfits). Tussen 2010 en 2015 verscheen er een gelijknamige serie op Channel 4 die als vervolg op de film diende. Thorne schreef samen met Meadows de scripts voor de serie. In 2019 werkten Thorne en Meadows opnieuw samen toen ze de dramaserie The Virtues maakten.

In die periode begon Thorne steeds meer eigen series te bedenken en te schrijven, zoals The Fades uit 2011. Deze serie, met Iain de Caestecker (Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.) en Daniel Kaluuya (Black Mirror) in de hoofdrollen, was een mix tussen bovennatuurlijke horror en tienerdrama. Hoewel de BBC The Fades na slechts één seizoen cancelde (eeuwig zonde als je het mij vraagt), won Thorne hiermee wel een BAFTA (de belangrijkste Britse televisieprijzen) voor beste dramaserie. Andere series van zijn hand zijn Glue uit 2014, een tienerdrama annex moordmysterie, The Last Panthers uit 2015, een misdaadserie over een diamantroof, en The Eddy uit 2020, een muzikale dramaserie over een jazzclub.

The Fades

In 2019 werd Thorne de showrunner van His Dark Materials. Gezien zijn eerdere ervaring met fantasyverhalen en jonge hoofdpersonages leek hij de aangewezen persoon voor deze taak. Waar Thorne het eerste seizoen in zijn eentje schreef, verzamelde hij in seizoen twee allemaal gastschrijvers om zich heen om zo ook meer diverse perspectieven in de serie te verwerken. Hopelijk gaat de bewerking van Philip Pullmans trilogie met seizoen drie een gepaste afsluiting krijgen.

Behalve voor televisie en toneel schrijft Thorne ook wel eens filmscripts. De eerste film waar hij aan meewerkte was The Scouting Book for Boys uit 2009. Recente films van zijn hand zijn The Aeronauts uit 2019 (te zien op Prime Video) en de twee Enola Holmes-films uit 2020 en 2022 (allebei te zien op Netflix).
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

SLP
SLP 24 november 2022, 15:01
Leuke rubriek!
Log in om een reactie achter te laten