Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Series en deze wel en die niet

Prijzen, er is al veel over gezegd en gezwegen, maar waar ik soms verbaasd over sta zijn de nominaties die zo overduidelijk ‘vreemd’ (bij een gebrek aan een ander woord) zijn dat mijn wenkbrauw ver omhooggaat, zelfs verder dan mijn haargrens.

Neem nu de Emmy Awards dit jaar, naast het feit dat sommige series niet mee konden doen vanwege de corona-pandemie, er zijn series genomineerd waarover ik serieus denk; echt waar, vonden jullie dat goed? Want juist omdat er series niet konden worden aangedragen voor de nominaties, zou je denken dat er meer ruimte zou zijn voor andere hele goede series.

Maar wat blijkt, er zijn series genomineerd waarvan je denkt en zeker weet dat die absoluut niet thuishoren tussen de nominaties. Helaas geldt daarvoor ook dat er series niet genomineerd zijn die er echt wel thuishoren. Nu kan ik heel woke gaan doen en zeggen dat het allemaal met discriminatie en segregatie maken heeft, maar ik kan daar in alle eerlijkheid niet over oordelen. Ben ik dan niet ‘woke’? Nee, zeker niet. Ik mag je of ik mag je niet. En dat heeft bij mij niets te maken hoe je er uit ziet, van wie je houdt, hoe arm of rijk je bent, welke politieke partij je stemt, naar wie/wat je bidt of uit welk land je komt.Als een serie goed is kan het mij niet zoveel schelen of de acteurs (mannelijk, vrouwelijk of neutraal) uit Afrika, Noord en Zuid-Amerika, Antarctica, Australië, Azië of Europa komen. Ook kan het mij niet schelen welke voorkeuren of levensstijl ze hebben. Waar het mij omgaat bij films, televisieseries, muziek, boeken, podcasts, radioprogramma’s, toneel, cabaret en alle andere vormen van kunst of ik het goed vind ja of nee.

Kan iets mij boeien of juist niet. En dat heeft in mijn ogen niets te maken met welke vorm van discriminatie, maar juist alles met smaak. En nu blijkt dat er bij de diverse prijzen wel eens een jury zit met een smaak die overduidelijk de mijne niet is. Dat is niet erg, gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak, want anders heb je kans dat we dus allemaal naar dezelfde rotzooi (of juist niet) gaan kijken.Maar soms kan ik ook wel eens zien dat sommige series zeker niet gemakkelijk zijn, ze hebben een moeilijk onderwerp waar sommige mensen wellicht wat lastig mee om kunnen gaan. Deze series zijn geen dertien in een dozijn en staan zeker niet garant voor een vermakelijk avondje televisiekijken. Dit soort series kaarten onderwerpen aan die soms pijnlijk en bijna altijd confronterend zijn. Series waar je over napraat en die je niet lekker weg-bingt.

Zware heftige onderwerpen liggen ten grondslag van deze series en dat kan variëren van moord, verkrachting, rampen, slavernij, discriminatie, ontvoering, terrorisme of vluchten uit een land of religie. Al deze onderwerpen zorgen niet voor een makkelijk weg te kijken serie. Vaak zijn deze series zwaar en geven bijna altijd stof tot nadenken. En daar wringt denk ik de schoen want dit soort series worden daardoor minder snel bekeken en staan daardoor minder in het spotlicht.Dat is jammer, want er zitten zeker parels tussen en sommige van die parels zitten dit jaar niet tussen de genomineerde series. Niet omdat ze niet in de tijdlijn paste maar waarschijnlijk, en dit hoop ik van harte, omdat er simpelweg te weinig naar gekeken wordt. Want als het inderdaad zo is dat deze series worden overgeslagen omdat er acteurs in spelen die niet de ‘juiste’ huidskleur of gender hebben dan zal er gekeken moeten worden naar de jury van de betreffende prijs.

En dat gekeken worden zal heel kritisch moeten worden gedaan. Is het inderdaad discriminatie of is het dom of onwetend gedrag? Wordt er weggekeken omdat iets ongemakkelijk is of omdat de kleur of gender iemand niet aanstaat? Als het het laatste is wordt het misschien tijd voor een andere jury of commissie of kan men misschien overgaan op het geheel afschaffen van de prijs. Ik heb het antwoord niet paraat, maar dat het dit jaar wel meer opvalt dan voorgaande jaren moge duidelijk zijn.

Met vriendelijke prijzengroet,

Mandy
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_BlackBiker
22 jul 2021 23:17 -
Hoewel jij misschien niet woke bent, zijn de award commissies dat zeker weten wel. Voor de Academy Awards (Oscars klinkt te masculien) is zelfs een hele diversiteitschecklist uitgebracht waaraan een productie moet voldoen om überhaupt in aanmerking te worden genomen. Dit is ook de reden waarom ik al deze award shows echt niet serieus meer kan nemen en de uitkomsten daarvan negeer. Ze worden steeds minder relevant en worden steeds meer alleen een uithangbord van het woke gedachtegoed.
En pas op, dan gaat hier ook gebeuren. Ik wil nog wel zien hoe de nominaties voor de Gouden Kalveren en de Televisierring er over een paar jaar uit ziet....
Reageer
avatar_Mandy1966
23 jul 2021 08:27
Bijgewerkt op: 23 jul 2021 08:29
Dus er is ook zoiets als té woke zijn...?
Reageer
avatar_BlackBiker
23 jul 2021 19:46
Zeker! Het is prima om oog te hebben voor misstanden en daar wat aan te (willen) doen. Maar het moet niet doorslaan en dat zien we her en der wel gebeuren. Zeker in de States. En dat begint nu ook hier al.
Vergeet niet, zogenaamde positieve discriminatie is ook discriminatie....
Reageer
avatar_Faceman
23 jul 2021 09:29 -
Welke series zijn er volgens jou dan onterecht genomineerd en welke hadden er echt bij moeten zitten? Dan lees ik niet terug in het artikel. Persoonlijk geef ik weinig om die prijzen. Ik kan me in de afgelopen 25 jaar maar weinig films herinneren die een Oscar wonnen voor beste film die ik ook gezien heb. Mijn smaak is in ieder geval heel anders dan die van de verschillende commissies.
Reageer
avatar_Mandy1966
23 jul 2021 15:46
Onterecht bij Emmy's Emily in Paris
En welke er zeker bij hadden moeten zitten was Small Axe en Underground railroad.
Reageer
avatar_Faceman
23 jul 2021 22:54
Ken alle drie de series niet dus kan daar niet over oordelen.
Reageer
avatar_DAVE2804
24 jul 2021 19:00 -
Als ik het goed heb Mandy, zijn Emily in Paris en The Underground Railroad wel genomineerd. Emily in Paris voor Beste Komedieserie en The Underground Railroad voor Beste Gelimiteerde Serie. Alleen Small Axe kan ik inderdaad nergens terugvinden.
Reageer
avatar_DAVE2804
24 jul 2021 19:03 -
Underground Railroad is trouwens ook nog genomineerd voor Voortreffelijke Regie Gelimiteerde/Anthologieserie.
Reageer