Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Ruth Wilson

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Ruth Wilson ook op haar cv heeft staan.

Het is 2006 als het grote publiek kennismaakt met de Britse actrice Ruth Wilson. De actrice is dan als het titelpersonage te zien in de bewerking van Jane Eyre (2006). De vierdelige Britse miniserie is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1847, dat toebehoort aan de hoogtepunten van de wereldliteratuur. Jane Eyre wordt in het verhaal verliefd op haar werkgever, Edward Rochester (Toby Stephens, Black Sails), terwijl ze als gouvernante voor hem werkt. Dat vraagt om drama!

Tegelijkertijd is Wilson te zien in een heel ander soort serie: Suburban Shootout. Deze surrealistische dramedy gaat over de strijd tussen twee bendes (huis)vrouwen die elkaar tijdens schietles - letterlijk - onder vuur nemen. De bijzondere serie houdt het uiteindelijk twee seizoenen vol.

Miniseries liggen Wilson goed. Na Jane Eyre zien we haar kort in 2007 in Agatha Christie's Marple. In 2008 volgt een kleine rol in The Freezing, waarna ze in 2009 naar de miniserie terugkeert. Allereerst speelt Wilson in The Prisoner, een serie over een geheim agent die wordt ontvoerd en op een duister complot stuit. Hoewel The Prisoner matig wordt gewaardeerd, staat Wilson met medespelers als Ian McKellen, Lennie James, Rachel Blake en Jam Caviezel wel tussen een topcast.

In hetzelfde jaar is Wilson ook in de miniserie Small Island te zien. Ze speelt Queenie in deze bewerking van Andrea Levy's prijswinnende verhaal over Jamaicanen en Londenaren die betrokken raken bij de Tweede Wereldoorlog.

Haar grootste succes tot dan toe volgt met haar rol in Luther. Als antagonist en antiheld is ze een grote favoriet onder de fans. Ze is een rots in de branding voor de gekwelde hoofdpersoon Luther, een rol van Idris Elba. En hoewel ze lang niet in alle afleveringen te zien is, is haar rol van onschatbare waarde voor de Britse BBC-serie.

Terwijl Luther wordt opgenomen, zit Wilson niet stil. Ze verplaatst haar werkgebied naar het grote doek. Zo heeft ze een rol in The Lone Ranger en Saving Mr. Banks. In 2014 keert ze ook weer terug naar het kleine scherm, als ze een rol in het Amerikaanse The Affair krijgt.

The Affair gaat over Noah Solloway, een onderwijzer en schrijver uit New York, en Alison Bailey, een jonge serveerster. Beiden worstelen met de perikelen in het leven. Een drama ontvouwt zich als ze elkaar in Montauk ontmoeten. De dramaserie van Showtime omvat een totaal van vijf seizoenen en kent een zeer sterke einde. Helaas is de rol van Wilson daarin gering.

In 2018 keert Wilson weer terug naar het Verenigd Koninkrijk. Ditmaal voor de mysterieserie Mrs Wilson. Nee, ze vertolkt hier niet zichzelf. Haar Alison Wilson wordt na de dood van haar man Alec in de duistere wereld vol verontrustende geheimen die hij verborgen heeft, getrokken.

Eind 2019 volgt een nieuwe serie waarin Wilson schittert: His Dark Materials. Ook dit is een boekbewerking, één die wij beter kennen als de trilogie Het Gouden Kompas. Wilson speelt Ms. Coulter, één van de kleurrijke personages die hoofdpersonage Lyra Belacqua tegen komt - één die zal leiden tot een verrassende onthulling - in haar zoektocht naar een groep vermiste kinderen.

Onlangs werd het derde - laatste - seizoen van His Dark Materials aangekondigd. Dat biedt ons nog één keer de kans van de krachtige vertolking van Wilson als Ms. Coulter te genieten. Wat daarna volgt, is nog redelijk onbekend. Op dit moment vindt de postproductie van drie projecten plaats. Dat gaat waarschijnlijk wel door, en dus kunnen we Wilson op termijn zien in de films True Things About Me, Oslo en The Book of Ruth. Genoeg om naar uit te kijken!

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Ruth Wilson heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem!
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Faceman
07 jan 2021 14:32 -
Topactrice. Vooral haar rol in Luther was uitmuntend.
Reageer
avatar_BlackBiker
07 jan 2021 15:20 -
Dit was mijn nominatie voor beste actrice dit jaar. Helaas haalde ze de short list niet.
Ik heb haar leren kennen als Alice in Luther waarin ze af en toe zelfs Idris Elba in de schaduw zette. Wat een performance.
En ze is voor mij de belangrijkste reden om His Dark Materials te blijven volgen. Ook hier speelt ze weer iemand you love to hate.
Leuk artikel. Ik zie nog wat dingen staan die ik niet ken, hoewel niet alles waar ze in meespeelt in mijn smaak valt. Maar een paar ga ik er waarschijnlijk wel proberen.
Reageer
avatar_DavidPrice
11 jan 2021 12:12 -
Fantastische actrice. Dol op haar!
Reageer

Laatste nieuws

OWN heeft Tyler Perry's The Haves and the Have Nots beëindigd, er zal geen negende seizoen van de Amerikaanse dramaserie verschijnen.
Vandaag, 13:00
Young Rock en The Kenan Show gaan midden februari in première bij NBC. Het tweede seizoen van Zoey's Extraordinary Playlist gaat voorlopig op pauze.
Vandaag, 12:00
Het is bekend wie de hoofdrollen gaan vervullen in de seriebewerking van I Know What You Did Last Summer, die vorig jaar werd besteld door Amazon Prime Video.
Gisteren, 14:00
1
Pistol is gebaseerd op het memoir Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol van de legendarische Sex Pistols gitarist Steve Jones.
Gisteren, 13:00
1
Beau Willimon (House of Cards (2013)) werkt aan een nieuwe serie, die gebaseerd is op het bordspel Risk van Hasbro.
Gisteren, 10:00
1
Nog voor de première van het vijfde seizoen is Animal Kingdom (2016) vernieuwd met een zesde, tevens laatse, seizoen.
Gisteren, 09:00