House of the Dragon

8.4 / 10
63 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Mandy Gelling-Potharst geeft "House of the Dragon - Eerste aflevering (sneak peek)" een 6.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 19 augustus 2022.
Leuk?
11
3
Bekijk stemmen

House of the Dragon - Eerste aflevering (sneak peek)

De spin-off van Game of Thrones, House of the Dragon gaat op 22 augustus in première bij HBO Max. Ik mocht het al iets eerder bekijken.

Tijdens de première van House of the Dragon in de Beurs van Berlage was ik in de gelukkige positie om de eerste aflevering te mogen kijken. Het daverende applaus op het eind was voor mij een raadsel, want zo goed vond ik de eerste aflevering niet. Wellicht waren de verwachtingen te hoog gespannen, want House of the Dragon wordt aangekondigd als de prequel van Game of Thrones, één van de – volgens vele - beste fantasyserie ooit.

De verwachtingen waren dus zeer hooggespannen en bijna helemaal nergens worden de verwachtingen waargemaakt. Behalve in het decor, aankleding, make-up, computer gegenereerde afbeeldingen (denk: draak) en speciale effecten valt het allemaal erg tegen. De acteurs overtuigen niet en ook het verhaal wordt te verwarrend en gefragmenteerd gebracht om volledig duidelijk te zijn.

Het verhaal is gebaseerd op de boeken uit de serie Het lied van ijs en vuur, met name uit het deel Fire & Blood

Het is het allemaal net niet. De dialogen zijn niet sterk en ook zijn de meeste personages (nog) plat en oninteressant. Ook heb ik het idee dat er te veel de nadruk op wordt gelegd dat dit een Game of Thrones spin-off is. Dat staat een goed verhaal en spannende personages zeker in de weg. Want er moeten zeer grote schoenen gevuld worden, wellicht wel te groot. En waarom dit verhaal vertellen? Waren ze niet beter af geweest met een verhaal over de Mad King waarover we zoveel hebben gehoord in Game of Thrones.

House of the Dragon
© HBO


De opkomst en ondergang van het huis Targaryen van Westeros

House of the Dragon ziet er prachtig uit. King’s Landing, de Red Keep, de draken (die slechts twee minuten in beeld zijn) de aankleding van de cast en het decor zijn allemaal piekfijn in orde. Dus je gaat er echt voor zitten, maar dan gaat het volledig mis. Nergens, maar dan ook nergens voel ik sympathie met ook maar één personage. Ik vind ze allemaal nogal eendimensionaal. Ook wordt er te weinig verhaal geleverd.

Waarom doet een personage dit, of waarom doet een ander dat. Het blijft allemaal erg onduidelijk en plat. Ook de scènes die duidelijk moeten maken dat we te maken hebben met een Game of Thrones-verhaal zijn het net niet. Het lijkt allemaal te gemaakt en ze proberen te veel en te hard. Dat is jammer want ik denk dat het verhaal dat zich afspeelt ongeveer 175 jaar voor Game of Thrones zich best wel kan lenen voor een goed op zichzelf staand verhaal.

Helaas doen ze te veel leentje buur en komen sommige acteurs niet uit de verf. Ik vraag me zelfs af of sommige acteurs überhaupt weten wat Game of Thrones is. En als je dat niet weet is het je lastig inleven in de geschiedenis en het verhaal van de Targaryen’s en de zeven koninkrijken. En wat bij mij het meest verkeerd schoot was de verwijzing naar Winter is Coming. En voor diegene die Game of Thrones heeft gezien weet dat winter helemaal niet komt, of minimaal. Het is geen dingetje, de winter die komt, dus gebruik dat dan ook niet.

Of ik ga kijken naar het eerste seizoen? Geen idee nog, ik ben geneigd om te zeggen nee, maar wat nu niet is kan altijd nog komen. Voor nu 6 puntjes voor de eerdergenoemde positieve punten van House of the Dragon.
Video on youtube
Volg House of the Dragon
Vorige aflevering
The Princess and the Queen
The Princess and the Queen
01x06
Leuk?
11
3
Bekijk stemmen

Reacties (21)

avatar_BlackBiker
19 aug 2022 17:41 -
Jeetje, Mandy, dat valt tegen. Ik keek er ook wel een beetje naar uit. Ga ook zeker kijken, maar zal mijn verwachtingen wat naar beneden proberen bij te stellen.
Maar gezien je eerste post over deze sneak heb je in elk geval wel een leuke avond gehad :-)
Reageer
avatar_Mandy1966
19 aug 2022 18:13
Waarschijnlijk zal het meevallen, omdat je nu je verwachting bijstelt naar beneden. Dan kan het alleen maar heel erg meevallen.

We hebben zeker een leuke avond gehad, al was het wachten minder leuk ;-)
Reageer
avatar_BlackBiker
22 aug 2022 11:47
Ik heb gisteren de eerste aflevering gezien. Mijn verwachtingen waren wat naar beneden bijgesteld, maar al met al heb ik me redelijk vermaakt.
Er zaten al wat echte GoT scenes in zoals de baar scene en zelfs al een orgie. Of men dit een spoiler vindt weet ik niet, maar ik klik het voor de zekerheid maar aan.

Het ziet er allemaal wel weer heel verzorgd uit. De productiewaarde is ook bij deze serie weer erg hoog. Ook de draken, hoewel nog niet vaak gezien, zien er schitterend uit.
Enige waar ik me wat zorgen over maak is het verhaal. Het lijkt zo na de eerste aflevering al wel erg duidelijk welke kant het op gaat.
De karakter ontwikkeling komt hopelijk nog wat beter op gang. Zo ben ik best wel benieuwd waarom er een POC met spierwitte vlechten rondloopt en waar die vandaan komt.
Maar met een pilot heb je maar een uurtje om alles op te zetten en daarom hoop ik dat dit beter wordt uitgewerkt in de volgende afleveringen.

Al met al niet zo'n teleurstelling als waar ik bang voor was en ik ga zeker verder kijken.
Reageer
avatar_E71
19 aug 2022 21:33 -
Ik had al zo'n donkerbruin vermoeden dat het een stuk minder zou zijn. Ik heb het natuurlijk nog niet gezien, maar afgaande op het cijfer wat je GoT hebt toegekend, ben ik bang dat ik je mening zal delen. Het is ook zo moeilijk om een serie als GoT te overtreffen... Het kan eigenlijk alleen maar slechter zijn. Nou, jammer zeg. Ik keek er zo naar uit.
Reageer
avatar_Mandy1966
20 aug 2022 10:19
Misschien valt het mee, omdat je nu je verwachtingen nog meer naar beneden bijstelt.
Reageer
avatar_E71
22 aug 2022 20:30
Helaas. Het viel niet mee. Ik deel je mening. Maar ook weer niet geheel, wat mijn beleving alleen maar erger maakt. Want waar jij vindt dat het er prachtig uitziet vind ik dat niet. Game of Thrones bezorgde mij een gevoel dat waar ik naar keek echt zou kunnen bestaan. House of the Dragon daarentegen geeft mij het gevoel alsof ik naar een decor zit te kijken met een stel cosplayers. De CGI is stukken slechter. Ook waar het de draken betreft. Misschien is het budget een stuk lager? En waarom weer eenzelfde soort verhaal? Blonde prinses wordt koningin, vliegt op een draak... En ook dezelfde muziek gebruiken...
Reageer
avatar_Mandy1966
22 aug 2022 22:29
Ja, dat van het verhaal heb ik ook aangehaald, waarom dit verhaal en niet die van de Mad King. Ik vind dit zo niet origineel.
Reageer
avatar_BlackBiker
23 aug 2022 17:32
Aan het budget zal het niet liggen. Ik lees op diverse sites dat dit een kleine 20 miljoen dollar per aflevering is, zo'n 200 miljoen voor het eerste seizoen. Dat is zelfs nog wat meer als de afleveringen van de laatste seizoenen van GoT kosten.
Persoonlijk was ik niet teleurgesteld door hoe het eruit zag. Ik vond het prima. Ook de CGI. Heb je misschien wat voorbeelden waar het volgens jou mis ging? Wellicht heb ik het gewoon gemist.
Wat betreft het verhaal heb je helemaal gelijk. Ook ik gaf al aan dat dit wat dunnetjes lijkt te gaan worden. De Mad King had een interessantere tijd geweest om te verkennen.
Reageer
avatar_E71
23 aug 2022 18:17
Voorbeelden? Je hebt de aflevering toch gezien? Ik zie het kennelijk door een andere bril. Ik vond het er gewoon allemaal beter uitzien in GOT. Maar ik ben blij dat het jou wel bevalt.
Reageer
avatar_BlackBiker
23 aug 2022 18:28
Haha, ik ben van de generatie waarvoor de eerste Tron film zeer hoogwaardige CGI was. Dus het kan best aan een andere bril liggen, ja :-)
Reageer
avatar_E71
23 aug 2022 18:59
Ik weet niet of het een generatiekloof betreft. Ik ben zelf ook al 51 en ben bekend met Tron ;-)
Reageer
avatar_Olga2000
20 aug 2022 10:27 -
Dank je Mandy voor je eerlijke en mooie review. Ik heb (blijkbaar gelukkig) helemaal geen verwachtingen. Ik zal gewoon gaan kijken. Ik hoop dat er uiteindelijk een goede verhaal komt. Maar dat zullen wij zien.
Reageer
avatar_Mandy1966
20 aug 2022 13:48
Geen dank, ik zou gewoon gaan kijken. Het kan alleen maar meevallen.
Reageer
avatar_ellenvangenechten10
23 aug 2022 08:18 -
Ik was wel tevreden met aflevering 1. Ik wil zien waar dit naartoe gaat. Misschien ook omdat ik helemaal geen verwachtingen had en gewoon gezogen wou worden in alweer een fantasiewereld. Ik kijk uit naar meer.
Reageer
avatar_JanWillemK
23 aug 2022 10:09 -
Een mager zesje, dat had ik niet verwacht!

Ik heb mij goed vermaakt met de 1e aflevering. De serie ziet er prachtig uit met het decor en de kostuums. Ook de special effects van Kings Landing en de draken zijn erg mooi gedaan.
De acteurs/actrices ken ik nog niet zo goed om daar over te oordelen maar ik kan nu al zien dat we aan Matt Smith nog veel plezier gaan beleven!
Reageer
avatar_Mandy1966
23 aug 2022 12:01
Ik hoop idd dat het beter gaat worden, want ik heb gister het nogmaals gezien en ik vind een 6 eigenlijk teveel. Scènes toevoegen, omdat het op Game of Thrones moet lijken, die helemaal niets toevoegen. Dialogen en personages die zomaar uit de lucht gegrepen lijken. Van de hak op de tak. Ik begreep er echt helemaal niets van. Waarom doen personages wat ze doen etc.. Nee, ik vond het zelfs nog slechter dan de eerste keer. Maar goed wat niet is kan nog komen.
Reageer
avatar_E71
23 aug 2022 18:20
Bijgewerkt op: 23 aug 2022 19:58
Ik denk dat jij en ik een beetje raar zijn wat deze serie betreft hahaha! Ik zie het in ieder geval niet.
Reageer
avatar_toetje1977
24 aug 2022 07:57 -
Bij een dergelijke serie na 1 aflevering twijfelen of je verder gaat kijken? Snap ik echt niks van. Ik vond het heel behoorlijk en vraag me af waarom je er niks van begreep, want zo moeilijk is het niet gemaakt. Alles draait in deze aflevering om de troonopvolging. Daemon is denk ik een heel interessant personage en sprak me gelijk aan. Gebruik van de originele Game of thrones-muziek vond ik een plus want gaf me gelijk de juiste vibe. Gebruik ervan is overigens vrij subtiel en komt pas bij de credits vol naar voren, in een nog aangepaste vorm ook.

Waarom ze dit vertellen en niet het verhaal van de mad king? Simpel toch, gezien het bronmateriaal. Dit alles is ook de aanloop naar de mad king, het zou me niks verbazen als de serie eindigt met de geboorte van de mad king.

Ieder zijn mening maar ik denk dat je te snel conclusies trekt over iets wat nog tot volle wasdom moet komen.

Ik zie het ook al gebeuren bij de Lord of the rings-serie over een tijdje: grote titel, dus maar zoveel mogelijk zoeken om af te branden.
Reageer
avatar_JanWillemK
24 aug 2022 14:56
Bijgewerkt op: 24 aug 2022 20:58
Met het verhaal zit het denk ik ook wel goed.
De serie speelt zich inderdaad af vóór de tijd van de geboorte van de 'The Mad King' waarin alsnog genoeg gebeurt met een geweldige oorlog in de familie (spoiler?). Ik denk dat als je die tijd voor zijn geboorte al overslaat, je teveel informatie mist over de geschiedenis van de Targaryan familie.

Sowieso zou ik de serie een aantal afleveringen geven voordat je echt een oordeel kan geven over het verhaal of de serie in het algemeen, tenzij je van te voren al niets met het genre heb en/of GoT je totaal niet trekt.
Als je GoT geweldig hebt gevonden dan zou ik het zeker een kans geven en op zijn minst dus een aantal afleveringen bekijken.
Reageer
avatar_Megafluffy86
25 aug 2022 14:01 - 25 aug 2022 12:17
Leuk zo'n review van één aflevering, maar dit zegt natuurlijk weinig over de rest van de show. Ik vond het zelf prima te volgen allemaal en vond het een goede pilot met genoeg materiaal om er een interessant verhaal van te maken, dus dat applaus aan het eind van de aflevering in de Beurs van Berlage snap ik wel. En dat ze de Winter benoemen vond ik juist heel tof gedaan, omdat het zich 200 jaar voor GoT afspeelt en ze toen nog niet konden weten wat of wie er komt. Anywho, Ik heb series gezien waarbij ik de eerste aflevering bijvoorbeeld niks of minder vond (Dexter, Westworld, Snowpiercer), maar die uiteindelijk toch toffe shows bleken, dus ik zie nog steeds de meerwaarde van een review van een eerste aflevering niet zo.
Reageer
avatar_240980toos
01 sep 2022 20:53 - 01 sep 2022 20:57
Na 2 afleveringen heb ik zoveel honger naar meer, en dat heb ik niet heel vaak.. ik snap die 6 niet.. Ik zoek niet de vergelijking met GoT maar geniet wel van die herkenbare beelden !
Als je een GoT 2.0 verwacht kom je mischien bedrogen uit, wat ik niet heb gedaan.. ik geniet !
Reageer
House of the Dragon