Stranger Things

8.4 / 10
52 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Mandy Gelling-Potharst geeft "Stranger Things - Seizoen 4" een 9.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 11 juli 2022.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Stranger Things - Seizoen 4

Na het eerste seizoen had ik grote twijfels of ik Stranger Things wel wilde blijven volgen. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want wat een goede serie is het geworden.

Er zijn een aantal plekken in de fictieve wereld die ik met liefde vermijd. Dat zijn onder andere Derry, U.S.C.S.S. Nostromo, de Overlook Hotel, het huis van Annie Wilkes, Transsylvanië, Bates Motel en daar is nu Hawkins bij gekomen. Na het eerste seizoen gaf ik de serie het voordeel van de twijfel en ben ik met veel tegenzin het tweede seizoen gaan kijken. Inmiddels kan ik niet wachten wat de Duffer-broers voor de kijker in petto heeft voor het allerlaatste vijfde seizoen.

Het vierde seizoen is nog meer dan de voorgaande seizoenen een ode aan horror en dan met name zeker een eerbetoon aan Stephen King. Wat hebben de broers enorm goed gesnapt hoe de spanning op te bouwen. Hoe een verhaal te brengen die zowel spanning als de nodige gore en bloed in zich heeft. Laten we eerlijk zijn de meeste horrorverhalen zijn op zijn zachts gezegd flinterdun, maar nergens gaat Stranger Things vervelen. Zelfs niet tijdens de enorm lange laatste twee afleveringen van het vierde seizoen.

Now that you’ve seen where I’ve been, I’d like very much to show you where I am going.

De acteurs weten na drie seizoenen de personages echt tot leven te brengen. De muziek en tijdsbeeld van de jaren 80 wordt prachtig in beeld gebracht. Soms subtiel, let eens op het T-shirt dat Joyce krijgt, soms ook overduidelijk als je de walkman ziet waar Max de hele tijd mee rond loopt. De serie weet vanaf het begin de spanning op te bouwen om te eindigen in een soort van wow/wtf-moment. Want het is geheel duidelijk dat dit vierde seizoen een aanloop is naar het allerlaatste vijfde seizoen.

© Netflix


We’re a team. Friends.

Waar het ultieme kwaad moet worden bestreden door een stel hechte en fantastische vrienden. De personages en verhaal volgen het juiste patroon van de meeste horrorverhalen/films. Dat maakt van Stranger Things een redelijke hapklare brok, maar gelukkig blijft het niet helemaal voorspelbaar. Daardoor blijf je als kijker geboeid kijken. Want ik heb genoten van het vierde seizoen. Vooral door de verwijzingen, het duidelijk en grote King gehalte, de uitstekende cast en de goede muziek.

Maar ook de regie, camera en speciale effecten zijn prachtig. Kijk eens goed naar Henry/nummer één/Vecna, de digitale animatie en de schmink zijn prachtig. Ook de up-side-down is prachtig gemaakt en in beeld gebracht. De gevechten zijn van zeer hoge kwaliteit en zelfs de, bij vlagen, grappige momenten zijn passend. De Netflix-serie is alleen maar gegroeid vanaf het eerste seizoen tot nu. Ieder seizoen/aflevering was weer net even beter dan de vorige.

Ik ben blij dat ze besloten hebben het verhaal te gaan afronden met een vijfde seizoen. Dat houdt in dat het verhaal niet uitgemolken gaat worden, als is er wel al spraken van een spin-off. Mijn complimenten gaan uit naar niet alleen de Duffer-broers, maar ook naar de cast, crew, schmink, speciale effecten- en computerspecialisten. Hoewel ik nergens tegen het plafond aangeplakt zat door de schrikmomenten, daar is de serie net even wat te voorspelbaar voor, is dit een horrorserie die als voorbeeld kan dienen voor vele mislukte pogingen van diverse filmmakers om iets horror te durven noemen.

Als zeer groot Stephen King, Dean R. Koontz, Clive Barker. Hitchcock, Carpenter, Scott en Wes Craven-fan ben ik blij dat er in deze tijd toch nog goede horror/thriller gemaakt kan worden, 9 punten voor een uitstekend vierde seizoen.
Video on youtube
Volg Stranger Things
Vorige aflevering
Chapter Nine: The Piggyback
Chapter Nine: The Piggyback
04x09
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_DAVE2804
12 jul 2022 10:59 -
Dit seizoen was wederom een genot voor het oog en oor. The Duffers zijn ware meesters in het vertellen van hun verhalen. Ben daarom ook zeer benieuwd naar hun toekomstige projecten. Enige puntje van kritiek is wel dat ik verwacht had dat er ietsje meer en vooral ook belangrijkere personages als Steve of Nancy zouden sneuvelen. De Duffers hadden vooraf nogal 'geteased' dat enkele personages dit seizoen niet zouden overleven, waaronder ook personages die al geruime tijd in de serie zitten. Dat dit uiteindelijk niet gebeurde viel enigzins tegen. Het voelde alsof ze het toch niet echt aandurfden om dit te doen. Jammer, want dat had het seizoen juist wél beter gemaakt vind ik. Wellicht dat dit in het volgend, laatste seizoen alsnog gebeurd.
Reageer
avatar_BlackBiker
12 jul 2022 13:33 -
Ik vond het wel aardig, maar traaaaag. Het hele verhaal had in de helft van de tijd kunnen worden verteld. Ook had ik veel moeite om er weer in te komen. Voor mij was die drie jaar tussen seizoen 3 en 4 net te lang. Ligt aan mij natuurlijk, en ik had de eerste seizoenen eerst nog een keer kunnen bekijken, maar daar had ik op een of andere manier totaal geen zin in.

Ik snap de hype eerlijk gezegd niet zo goed. Zoals gezegd, ik vind het een aardige serie en er zijn zat slechtere series. Maar volgens mij zijn er ook zat betere series. Een 9 is wat mij betreft wat overrated. Ik vond dit seizoen juist verreweg het minste van de vier.
Zo zie je maar weer hoe meningen kunnen verschillen.
Maar zoals iemand ooit eens zei: Opinions are like assholes. Everybody's got one :-D
Reageer
avatar_Mandy1966
12 jul 2022 16:02
Die quote is van Simone Elkeles ;-)
Reageer
avatar_BlackBiker
12 jul 2022 19:48
Ja, dat zag ik ook "op Google", maar Moviethom heeft gelijk, ik refereerde eigenlijk aan "Dirty" Harry Callahan:
https://www.youtube.com/watch?v=D2_AiQLCb3U

:-)
Reageer
avatar_moviethom
12 jul 2022 16:48 - 12 jul 2022 16:48
ik denk dat blackbiker hier eerder refereert aan harry callahan. die zegt dit ook in sudden impact 🙂
Reageer
avatar_BlackBiker
12 jul 2022 19:47
Haha, dat was inderdaad de referentie die ik bedoelde :-)
Reageer
Stranger Things