Cursed (2020)

7.4 / 10
54 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5.5
Mandy Gelling geeft "Cursed (2020) - Seizoen 1" een 5.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 29 juli 2020.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Cursed (2020) - Seizoen 1

“Bad things happen to those who speak my name aloud.”

Soms, heel soms kom je een serie tegen waarvan je weet dat je hem als recensent zou moeten kraken maar waarbij je dat niet kunt. Cursed (2020) is een dergelijk serie. Het is een wannabe die duidelijk mislukt is. Althans, bijna. Hier en daar zijn er best wel lichtpuntjes. Toegegeven, je moet ze met een lucifer zoeken, maar toch. Laat ik het proberen uit te leggen.

Cursed (2020) vertelt het verhaal over het zwaard Excalibur en de dame die het zwaard als eerste en als laatste hanteerde: Nimue (ook wel Lady of the Lake). Nu heet mijn dochter (20 jaar) ook Nimuë - wij hebben haar vernoemd naar deze beroemde dame - dus is alles wat met haar, het zwaard, Merlijn of Arthur te maken heeft verplichte kost. Zo ook deze versie.

De serie laat het verhaal op een ander manier zien, en belicht ook meer Nimue (Katherine Langford, 13 Reasons Why) dan iemand anders. Het verhaal is een twist op het oorspronkelijke verhaal en daar heb ik niets op tegen. Maar om het zwaard als een soort demon te portretteren ging mij net een brug te ver. Ik kon dan ook niet ontkomen om het zwaard met de ring uit Lord of the Rings te vergelijken.

Ook waren er te veel elementen in het verhaal die aan toeval werden overgelaten. Dat is jammer en volstrekt onnodig. Het Keltische verhaal heeft meer dan genoeg om er iets prachtigs van te maken. De makers hebben dat hier óf gemist, óf bewust niet gedaan. Daarmee doe je Merlijn (Gustaf Skarsgård, Westworld) en Arthur (nieuwkomer Devon Terrell) en de Ridders van de Ronde Tafel te kort.

You may die outside if you wish, but not in the house of the Hidden.

Ook de rol van Sister Igraine (Shalom Brube-Franklin, Our Girl) krijgt een hele vreemde wending, terwijl haar oorspronkelijke rol veel boeiender en spannender is. De cast blijft wat achter in dit verhaal en de speciale effecten en CGI (computer gegenereerde beelden) wil ik liever zo snel mogelijk vergeten. Waar sommige vechtscènes heel knullig lijken, is daar soms een prachtige choreografie die je laat zien dat ze het wel kunnen.

© Netflix


And you’re the wolf blood witch. Dreaded wielder of the devil tooth.

De fantasyserie wil duidelijk meer, maar laat dat nergens zien. Helemaal nergens raak ik overtuigd dat dit een top-drie serie kan worden. Langford kan de serie niet dragen en loopt soms zo met het zwaard te slepen dat het haast ongeloofwaardig wordt. Ook kan Gustaf Skarsgård, hoe goed hij ook is, de serie niet naar grotere hoogten tillen. Daar is zijn rol als Merlijn te beperkt voor. En die beperking hebben de schrijvers hem opgelegd.

Helaas kom ik dan uiteindelijk tot de conclusie dat Cursed (2020), zoals het nu is opgezet, niet eens in een top 50 zou thuishoren. The Weeping Monk (Daniel Sharman, Medici) en Pym (Lily Newmark, Temple) kunnen helaas niets goedmaken en ook Father Carden (Peter Mullan, Ozark) komt nooit echt lekker in zijn rol. Dat neem ik de acteurs niet kwalijk, wel het script. Dat wordt nergens ook maar íets beter.

Teveel tekst gaat verloren in hoogdravend geklets en dat zou niet nodig moeten zijn. Nimue is volgens de legende de ondergang van Merlijn, maar helaas is dat in dit verhaal andersom. Lancelot is geen gevierde held en zelf Percival en Gawain kunnen mij hart niet veroveren. Guinevere komt er helemaal niet in voor, al denk ik dat Pym het meest in de buurt komt. En Uther Pendragon (Sebastian Armesto, The Terror) blijkt een huilebalk te zijn.

En weet je wat, mocht er een tweede seizoen komen, dat het einde zeker verdient, ga ik gewoon weer kijken. Om te zien of er meer karakters, bijvoorbeeld Map, Guinevere, Mordred en Morgause in het verhaal geschreven gaan worden, wellicht om het verhaal interessanter te maken.

Nog één klein dingetje; er zijn zoveel spelers op het veld die iets willen. Of dat nu van Nimue, het zwaard, Merlijn of gewoon iets anders is, soms is er geen touw meer aan vast te knopen. Zeker als de Vikingen er zich ook nog mee gaan bemoeien.

Enfin, op naar een mogelijk tweede seizoen en voor nu een bijna voldoende, omdat ik Nimue gewoonweg geen onvoldoende kan geven.

“The sword is cursed. It will corrupt all who wield it.”
Volg Cursed (2020)
Vorige aflevering
The Sacrifice
The Sacrifice
01x10
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_gumstarr
30 jul 2020 13:29 - 31 jul 2020 09:56
"Helaas kom ik dan uiteindelijk tot de conclusie dat Cursed (2020), zoals het nu is opgezet, niet eens in een top 50 zou thuishoren."

Nou, in mijn Top 50 grootste teleurstellingen staat hij stevig in de top 5. Een Frank Miller serie onwaardig.
Reageer
avatar_eagleye
31 jul 2020 02:49 -
Er is heel veel op deze serie aan te merken en dat zou er eigenlijk toe moeten leiden dat ik stop met kijken maar het gekke is dat ik dat niet doe. Ik blijf ondanks de kritiek toch kijken.
Reageer
avatar_mokeshame
03 aug 2020 11:27 -
Ik vond het zeker wel een topper qua snelheid van de verhaallijn. Stoorde me niet echt aan het acteerwerk. Merlijn, the weeping monk en de haatende non uit het klooster balanceerde dat uitstekend. De hoofdrolspelers hoeven niet alitjd de beste acteurs te zijn, zeker niet als ze nog niet op potentiaal zitten volgens de verhaallijn. Alleen veel weggelaten scenes en het einde was teleurstellend. Ik was helemaal enthousiast gemaakt over wie "the Widow" nou was of wilde, maar dat werd zelfs op het einde niet duidelijk.
Reageer

Nieuwste recensies

The Underground Railroad - Seizoen 1

9

Mare of Easttown - Seizoen 1

9

Marvel's Loki - Eerste aflevering

8.5

Blue Bloods - Seizoen 11

7.5

Lovecraft Country - Seizoen 1 (DVD)

7

Agent Hamilton - Seizoen 1

5.5