13 Reasons Why

8,0 / 10
57 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Aldina Bronckers geeft "13 Reasons Why - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Aldina Bronckers op 6 mei 2017.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

13 Reasons Why - Seizoen 1

Het internet, collega’s, familie; iedereen lijkt het over deze serie te hebben. Wie heeft er de afgelopen tijd niet gehoord over de nieuwe Netflix Original serie 13 Reasons Why? De serie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jay Asher, verscheen 31 maart op Netflix. Al voor de première waren de verwachting hoog en werd de serie met niet de minste series, op gebied van populariteit dan, vergeleken. Aangezien ik groot Netflix-fan ben, nieuwsgierig was én dat weekend nog niets op de planning stond, heb ik de serie in één keer uitgekeken. Heerlijk.

© Netflix
13 Reasons Why volgt het leven van tiener Clay Jensen (Dylan Minnette, Let Me In) na de verbijsterende zelfmoord van klasgenote Hannah Baker (Katherine Langford, Daughter). Hij ontvangt een doos met tapes waarop Hannah - in hoe kan het ook anders 13 redenen – uitlegt waarom zij heeft besloten om uit het leven te stappen.

Ondanks dat de serie gezien kan worden als een tienerdrama worden er heftige onderwerpen aan de kaak gesteld en wordt het leven van de tieners niet mooier gemaakt dan de werkelijkheid. 13 Reasons Why laat een van de meest realistische weergaven van tieners zien en gaat verder dan een bepaald soort typisch high-school sfeertje. Het zijn allemaal mensen, echte mensen, die de kijker tonen dat tiener-zijn niet altijd even leuk of makkelijk is. Het is erg knap dat de serie gemakkelijk wegkijkt en soms zelfs luchtig aanvoelt terwijl onderwerpen zoals zelfdoding, seksueel misbruik en depressiviteit bespreekbaar worden gemaakt. Onderwerpen die dat helemaal niet zijn.

© Netflix
13 Reasons Why is spannend opgebouwd. Er ontstaat een web van gebeurtenissen, de spanning wordt goed vastgehouden en zo wordt er stukje bij beetje ontrafelt wat Hannah ertoe zette om zelfmoord te plegen. Dat alles leidt tot een gruwelijke climax. De scene van de zelfdoding is even slikken, ongemakkelijk, pijnlijk, maar wel een gedurfde keuze om op deze manier te visualiseren.

Het is echter wel vreemd en ongeloofwaardig dat Clay niet in een keer de tapes beluisterd. Hoewel die keuze ook wel weer begrijpelijk is voor het verhaal, om het als een serie uit te kunnen zenden zonder met een al te ingewikkelde vertelstructuur op de proppen te komen. Verder is het jammer dat iedereen die op de tapes staat als het ware als schuldig wordt gezien aan de dood van Hanna. Natuurlijk moeten de personages gestraft worden voor hun daden. Natuurlijk hadden ze toenadering kunnen zoeken, het ‘slut-shaming’ proberen te stoppen of er niet in mee te gaan. Natuurlijk is het begrijpelijk dat een opsomming aan gebeurtenissen iemand tot waanzin kunnen drijven, zover dat diegene geen uitweg meer ziet. Dat zijn echter geen redenen om de misleidende boodschap over te brengen dat er iemand als verantwoordelijke kan worden aangewezen voor zelfmoord.

13 Reasons Why is aangrijpend, zit goed in elkaar en is een serie die je niet meer kunt afzetten. De serie zet je wel aan het denken zet. Er worden heftige onderwerpen bespreekbaar gemaakt, zonder als een volkomen depressieve serie te worden gezien. Het lijkt erop dat er een tweede seizoen aankomt, en ondanks dat het eerste seizoen een afgerond verhaal lijkt, is het alleen Hanna’s verhaallijn die wordt afgesloten en blijven die van de andere personages open. Maar de vraag is echter of een tweede seizoen echt iets zal toevoegen?
Volg 13 Reasons Why
Vorige aflevering
Graduation
Graduation
04x10
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Flash
06 mei 2017 17:39 -
Duidelijke review en ik deel je mening. Wij hebben de serie verdeeld over meerdere dagen gekeken en elke keer was het weer een straf om aan het einde van de avond niet direct door te kunnen naar de volgende aflevering, een gevoel dat ik een lange tijd niet heb gehad. Ook direct het boek erbij gezocht om ook dat te kunnen lezen.

Ondanks dat ik enerzijds wel benieuwd ben wat er verder gebeurt met de personages aan de serie, hoeft er wat mij betreft geen tweede seizoen te komen. Vrees dat dat alleen maar afbreuk doet aan het eerste seizoen.
Reageer
avatar_Mirjam13
06 mei 2017 20:10
2e seizoenen van series leiden vaak naar uitmelken van het succes.
Reageer
avatar_renzoroy
06 mei 2017 18:28 -
Ik denk niet dat je het zo letterlijk moet zien dat iedereen die genoemd wordt op de bandjes als "het is jouw schuld dat ik het gedaan heb", maar meer als dat ze hebben bijgedragen aan dat zij die beslissing uiteindelijk heeft gemaakt. Als die mensen niet haar leven zo zuur zouden hebben gemaakt (om het zo te zeggen), had ze het waarschijnlijk niet gedaan. Verder snap ik best dat het voor Clay moeilijk is om naar al die bandjes te luisteren en dat die daarom niet alle bandjes ff binge-luistert, maar met tussen pauzes.
Reageer
avatar_Nienkepiene
06 mei 2017 23:39 -
Ik kan me juist goed voorstellen dat je niet al die bandjes in een keer zou luisteren. Verder vind ik het ook logisch dat het wordt verteld met het beschuldigen van mensen. Je volgt het verhaal vanuit Hannah en zij geeft die mensen in meer of mindere mate de schuld.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5